От х:

Днес в x:

Кметът предлага отново Почетно звание на Хасково за Капитан Петко войвода

Кметът на Хасково Станислав Дечев внася отново на гласуване посмъртното удостояване на Капитан Петко войвода за Почетен гражданин на Хасково. Докладната ще бъде разгледана на сесия на Общинския съвет идния петък.

Това е втора докладна за присъждането на почетеното звание за воеводата. Първият опит пропадна със скандал, след като на сесията през юли част от присъстващите общински съветници в залата излязоха точно преди гласуването на точката и така се стигна до липса на кворум. Основните мотиви срещу предложението, изразени преди гласуването, бяха, че практиката за посмъртното връчване на званието Почетен гражданина на Хасково трябва да бъде прекратена, както и  че Капитан Петко е общонационален герой и не бива делото му и паметта му да се принизява с подобен акт. Имаше изразено мнение от общински съветник и че предложенията за връчване на званието могат да се правят само от председателя на Общинския съвет.

Де факто предложението през юли не мина, но не беше и отхвърлено, и това даде възможност да бъде внесено отново.

Издигането на Капитан Петко войвода за почетен гражданин на Хасково е по идея на Инициативния Комитет- Сдружение “Доган Хисар“. Инициативата събра над 2500 подписа от гражданите с подкрепата, че това трябва да се случи.

Градоначалникът на Хасково Станислав Дечев посочи, че според Правилника на почетните отличия и звания на град Хасково в чл. 10-ти е упоменато, че предложения за удостояване с почетен знак и почетен гражданин на град Хасково могат да бъдат направени от кмета. „Още първата докладна можеше да бъде внесена от председателя на ОбС Таня Захариева, решихме обаче да я внеса аз. И с този акт, освен като градоначалник, исках да покажа и гражданското си отношение и съгласие за обявяването на Капитан Петко войвода за почетен гражданин на Хасково. Като хасковлия аз подкрепям това предложение, затова отново внасям докладната.“,  каза кметът Дечев. А относно спора дали е резонно званието да се присъжда посмъртно, коментира, че това може да отпадне само след промяна в Правилника от Общинския съвет. В момента обаче тази възможност е действаща.

По повод гласовете, които се чуха при първото гласуване на предложението дали е резонно воеводата, който е национален герой, да бъде обявен за почетен гражданин на един град, в чл. 10-ти на Правилника ясно е описано, че почетното звание се присъжда на: Изтъкнати български граждани, имащи изключителни заслуги и принос в областта на обществения живот, стопанската дейност, научните изследвания, здравеопазването, образованието, културата, спорта и други области, свързали своята дейност с град Хасково и допринесли за неговото развитие, национален и международен прeстиж; Чуждестранни граждани със значителни постижения за развитието на град Хасково и Република България; Граждани, проявили изключителен героизъм в екстремни или аварийни ситуации; Други граждани, за постижения с висока обществена значимост. Дарители, чийто дарения имат непреходна стойност и значение за развитието на града и общината.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (48)

  • 1
    Аз
    Аз
    30 -3
    12:04, 20 авг 2020
    Той го заслужава.
    • Ка
      капитана
      33 -6
      12:29, 20 авг 2020
      заслужаваше по- добър живот след освобождението. истината е ,че точно турци са се грижели за него дори кафето са му плащали. защото винаги е бил човек дори със турците. а Българи са го вкарвали по затворите и са го мъчили. ФАКТ.
    • Ако Капитан Петко
      беше жив , щеше да ви резне патките лично
      .....
      Нали той цял живот е трепал Мутри и Бейове като вас
    • Ям
      Ямача
      25 -4
      16:10, 20 авг 2020
      Кмете, какво стана с каузата да спасим Ямача, много обеща, ама нещо си траеш, резултати никакви. Колко типично по герберски, калинки, които не вършат никаква работа !!!
    • По
      Поп Киро на поп Златко сина
      15 -1
      18:24, 20 авг 2020
      Ей Станчо кога ще откриваме църквата в Орфей .
    • Ва
      Васил Иванов Кунчев
      10 -2
      20:55, 20 авг 2020
      Станчо, Станчо... Нямаш ли малко поне срам и покаяние да се правиш на родолюбец бе Станчо прост дупедавец такъв!?!? Та ти си продаде корумпирания мишкен *** на тези, с които негово светейшество Капитана се бори в едни славни времена! Радвай се, че капитана спи вечния си славен сън и неможе да те види, защото тогава повярвай ми щеше да си публично унижен! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИТЕ И СЛАВНИ ГЕРОИ!!!
    • За
      За историята
      1 0
      10:52, 21 авг 2020
      Кмета да вземе да помисли как да спаси Ямача, такива посмътни награди нямат никакъв смисъл.. Бъди мъж кмете и надскочи себе си и наобиколилата те хунта за да заслужиш и ти място със златни букви в историята, а не да те плюят като те видят или се сетят за теб
  • 2
    Чо
    Човека отдавна е починал
    28 -10
    12:20, 20 авг 2020
    Безсмислено начинание. И да не забравяме как е живеел капитан Петко след освобождението. Българи са му се срали на главата. Прост народ. Няма как да живее добре. За живите не мислим. Ама за паметници мислим за да заблуждаваме овцете
    • По
      Порчо
      31 -6
      13:35, 20 авг 2020
      Кметче, как не те е срам? Заради такива като вас Капитан Петко Войвода издигна знаме с надпис: "Те погребаха България!".
      Ама ти гледай да си добре не с капитан, а с генерал-лейтенанта, доктор и академик по всички науки Негово тъпачество Бойко Борисов.
    • По
      Порчо
      0 0
      20:46, 21 авг 2020
      Такъв факт, с такова знаме и с такъв надпис "те погребаха България" , никъде в историческите документи го няма! Вие, дето сте много запознати с историята на Петко - Харсъзина, но само от измисления филм, си мислите, че знаете всичко за него. Единственото вярно в целия филм е убийството на брат му, всичко друго са лъжи и измислици. Къде беше вашия Петко по време на Априлското въстание?
  • 3
    Ай
    Айнщайн
    22 -6
    12:20, 20 авг 2020
    Две неща са безгранични - Вселената и човешката простотия. Все пак за първото не съм съвсем сигурен.
  • 4
    Чи
    ЧИСТА ПРОБА ПОПУЛИЗЪМ
    32 -8
    12:27, 20 авг 2020
    Народа гладен. Лъжем го със патриотизъм. В същото време му продаваме тотално интереса .грабим го. Ако капитана беше жив и видеше това надали щеше да се бори за тоя народ. Оскотял народ. Изпростял
    • Кв
      квраталния маркет
      7 -13
      15:11, 20 авг 2020
      Всеки ден сигурно се храниш повече от добре и не и... Виж коментара
    • Си
      Сит
      1 -7
      19:19, 20 авг 2020
      Гладен друг път. Дават по 50 лева да крещиш всяка... Виж коментара
    • Ей
      ей сития.
      5 0
      22:50, 20 авг 2020
      очаквай гладните да додат да ти разпорят гъза. наближава времето
  • 5
    Bo
    Bondjo
    17 -7
    12:54, 20 авг 2020
    еййй, аман от прах в очите. Не можа ли да измисли нещо по- съществено и близко с реалността, та тръгнахме да канонизираме.
  • 6
    Ст
    Станчо
    26 -3
    13:06, 20 авг 2020
    Тъпото бил гражданин от село.
  • 7
    Ни
    Никой за историята
    28 -5
    13:08, 20 авг 2020
    Като не можеш нещо умно да направиш, чудиш се на чия чужда слава да се закичиш. Капитан Петко ще си остане велик българин с или без почетно гражданство, а наш Станчо на обратно, ще си остане придатък към едни други, дори всичките ни революционери да направи почетни граждани.
    • Чи
      читател
      7 -20
      15:15, 20 авг 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ни
      Никой за историята
      5 0
      19:57, 20 авг 2020
      читателю, неразбирателю, за да ги стигна "тези" трябва да седна на едно столче за 24 часа и те сами ще си дойдат. Толкова са люхи, че гонят Слънцето и не злоба, а съжаление изпитвам към хората с ограничени умствени възможности, които даже партия си направиха, ГЕП.
  • 8
    14
    14/88
    15 -1
    13:11, 20 авг 2020
    Лошото е,че Европа се ислямизира и почерня.До това доведе тъпата либерална политика на левите партии.Да си бял и християн е трудно,но ще се преборим,и ще си извоюваме свободата.Слава на Дейвид Лейн.
  • 9
    Аб
    абе Тапото
    26 -5
    13:44, 20 авг 2020
    Ей, Толуп Тап - по колко губи града всеки ден от паркингите дето даде на Бостанджийката! Какъв беше тоя нагласен конкурс - само с един кандидат за всички паркинги на града за 10 години напред на СИМВОЛИЧНИ ЦЕНИ! Крадливи гербаджий и продажници със всяка власт. Нали щяхте да РАБОТА, РАБОТА... Освен у креватя на тая къде още работиш! Под полата на жената и клечиш на Мавърчо! Уф ненаедени българоубийци!
    • Шп
      Шпаталатов
      3 -6
      19:21, 20 авг 2020
      Объркан си. Прегледай се докато е време. Паркингите ги даде узунджовската хрътка. И така вече 10 години.
  • 10
    Ха
    хахахахах
    19 -5
    13:57, 20 авг 2020
    Тва верно ли е, че кметчето е назначил преди няколко дена секретарката си за финансов контрольор на общината ?
    • Ди
      Динко нереза
      13 -2
      15:23, 20 авг 2020
      Вярно е .Тя му е и близка . Умна е
  • 11
    Гр
    гражданин
    28 -5
    14:00, 20 авг 2020
    Аз предлагам да се издигне паметник пред общината който да представлява ГАРГА с ТЪПА глава като карфичка,ЗУРЛА с огромни бърни и тъмна кожа на МАВЪР с пагони на ПОЛКОВНИК,а пред нея СЕРВИТЬОР с пачки евро и кюлчета злато.Мисля,че точно това ще олицетворява състоянието но "прозъфтяващо"Хасково " и съществото заслужава да бъде провъзгласено за почетен гражданин на града ни.
    • Се
      Селанин
      5 -20
      15:17, 20 авг 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 12
    Ай
    айсиктир
    14 -3
    14:02, 20 авг 2020
    Някакви нищожества искат да си закичат като значки Капитана.
  • 13
    Чо
    Чочко
    24 -4
    14:10, 20 авг 2020
    Кмете, остави намира безмисленият и не на място поставен патриотизъм. Няма смисъл от натрапена демагогия. Никой българин няма да забрави Великия Капитан Петко и винаги ще носи в сърцето си частица от героизмът му. Определи си приуритетите сам. Не чакай малкият Мук с големите джуки да те насочва и наставлява, Вземи се в ръце и започни даже да изглежда демонстративно да вършиш някаква работа. Има изтекли срокове още пролетта на управители на ОП, ами прекрати ги бе.
  • 14
    Ня
    някой
    9 -20
    14:24, 20 авг 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Въ
      въшка начело
      24 -4
      14:54, 20 авг 2020
      Ние лумпените сме обхванати от злоба и не сме нормални хора за разлика от теб на когото му харесва да живурка в града на Тъпото,Мавъра,Полковника,Гаргата,Сервитьора и други знайни и незнайни "герои нашего времени".Нека живуркането продължи!
  • 15
    Jh
    JHB
    4 -27
    14:32, 20 авг 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 16
    Не
    Не може така
    15 -2
    15:47, 20 авг 2020
    Не може да се раздават общински парцели на няква селянка от Любимец, за да си хрантути фамилията си. Това не им ли стигат парите от Митницата, не получават ли нещичко от ХАмериката? То верно, че челядта се намножи, ама научете си децата да работят БЕ! То не може всички хасковлии солидарно да изхранваме на М-та децата и унуката! По кой закон е писано, че богаташките синове и щерки - трябва да живеят в разкош без да работят. Ми научете ги да стават сутрин, да ходят на работа, да ги командват същите злобни скандалжийки като М-та. Нека си заработят парите за храна, а не да ми висятг по цял ден и цяла ве4чер по кафетата и да се фръцката с маркови дрешки, телефончета и тем подобни! Всички сме хора и заслужаваме достоен живот, НЕ САМО НА М. РОДАТА И ФАМИЛИЯТА!
  • 17
    Об
    общински съветник
    8 -4
    17:12, 20 авг 2020
    И като го изберете за почетен гражданин на Хасково, общината да не забрави да му издаде посмъртно карта за безплатно ползване на обществения транспорт в града и общинската баня /ох на баня голям кеф/, каквито се полагат на всички почетни граждани на града. Така де има заслуги човекът и то големи.
  • 18
    Ко
    Койчев
    11 -2
    18:31, 20 авг 2020
    Кощунство е. Човека е починал преди 120 г, те чак сега го оценят. То това даже повече прилича на подигравка. Тогава да обявим и Левски за почетен гражданин.
  • 19
    12
    12345
    14 -2
    19:03, 20 авг 2020
    Г-н Кмете, ти дупките по Кърджалийска и водата, която тече не ги ли виждаш?
  • 20
    Да
    Да обобщя
    6 -6
    19:25, 20 авг 2020
    Абе като чета колко сте "начетени" патриоти хасковски се чудя къде бяхте когато узынджовския бей направи почетен гражданин оня убиец Ставийски или кака ви снежка. Или сега сте се събудили след 20 годишна мимикрия. Хубавото е че сте ербап само в коментарите. Иначе сте мазни мишки.
  • 21
    По
    Полковника от запаса
    13 0
    19:26, 20 авг 2020
    Аз предлагам Тенчо Лилянов за почетен гражданин ! Той го заслужава ! Може и на следващата сесия да се предложи за заслуги към Хасково !
  • 22
    Аз
    Аз искам и басейн
    3 0
    19:41, 20 авг 2020
    Аз искам и басейн н
    • Басейн искай от Марио Янакиев.Той за енти път смени партията с мантрата , че ще построи басейн в Хасково.Нещо не му се получава.Язък за поредната смяна на партията.
  • 23
    Ша
    ша ви
    4 -2
    20:45, 20 авг 2020
    Санирай блоковете бе кмете нищо друго не направихте хубаво
  • 24
    Гр
    Гражданин от Хасково
    8 0
    20:49, 20 авг 2020
    Недоумявам как общинските съветници ще приемат повторното
    предложение от кмета! Тъжно е за инициаторите на подписката,а още
    по-тъжно ще бъди ,,ако общинските съветници не проумеят,че почит
    и то огромна почит трябва да имат делата на Капитана,неговата
    любов към България и саможертва за нея!
    Другото е суета,болни амбиции ! Капитана би желал да има повече
    последователи в своите идеали за справедливост,а не шумни кресливци
    за слава ,отривайки малките си ръчички в тялото на този исполин
    с надежда да получат 5 минутки слава!
  • 25
    Ек
    еко
    10 -2
    21:30, 20 авг 2020
    Не давам с моите данъци и пари да се ОБЛАЖВА НЯКАКВА МУХЛА ОТ с. Любимец! Като си толкова голяма бизнесменка що не си направиш бизнес, от който да печелиш с ум и труд - ами щото си куха в ГЛАВАТА като лейка. Заграбила общинските паркинги и събира пари! За толко ли ти стига "умната глава"! Вмирисаните ти таксита се разпадат, шофьорите чалгаджии като тебе, пък езика им - да не обяснявам! Загива ти превоз-пренос! На една директорска заплата ще разчита само злобното скандалджийче! Пух, да та тръшне Ковида дано - миризлива бостанджийка!
  • 26
    Тр
    Тракиот
    3 -7
    22:31, 20 авг 2020
    Как може с почетен член да се прави двоен агент на... Виж коментара
    • Ди
      Димитров
      6 -3
      00:36, 21 авг 2020
      А ти искаш да е бил от СДС ли или от ГЕРБ.Ако не бяха руснаците и такива като капитана ти сега щеше да си обрязан или пък дядо ти с отрязан. Не мога да разбера защо чугунените русофоби толкова са злобни. С толкова увредени мозъци как живеят.
  • 27
    За
    запознат
    2 0
    14:18, 22 авг 2020
    Лошото е, че точно настоящия кмет се готви да направи нов търг за паркингите и отново да ги отдаде на същите символични цени - тоя път ако може и за 20 години напред! Че вече много гърла трябва да се хранят, пък М-та нали е глава на семейство - баш тартора на всичко!
  • 28
    Мъ
    мъж и трябва
    1 0
    14:30, 22 авг 2020
    Ми къде и е мъжа на тая паркинджийка! Като няма мъж, който да я озъпти, очевидно, че ще продължава да лудува и да го раздава като господарка на света! Пък вие ще и плащате не по лев, ами по два и три за час!
  • 29
    На
    наблюдателен
    1 0
    14:49, 22 авг 2020
    Кой в западналия ни град ще плаща повече от лев за час да паркира! Ами ако мине повече от час. Тая "Бизнесменка" и сега се хвали, че за един ден си избива наема който дава на града за месец! Всичко и е на печалба - няма други разходи, осигурява ги на 4 часа и то пенсионери, пък те й бачкат на 8-10 часа и в събота включително! Скатава приходи и почти не плаща данъци! ГОЛЯМО КРАДЕНЕ ПАДА!
Последни новини