От х:

Днес в x:

32 °C

Днес е Благовещение

Един от най-големите си празници отбелязват днес православните християни- Благовещение. Това е денят, в който Дева Мария разбира благата вест от Архангел Гавраил, че ще има син. 

Въпреки епидемията от коронавирус храмовете в цялата страна стават отворени за митяните. В църквите навсякъде ще бъде отслужена литургия. 

Преди дни българският патриарх Неофит призова вятващите да се молят от домовете си. 

Въпреки че празникът Благовещение винаги се чества в дните от Великия пост, поради неговата важност църквата разрешава да се яде риба.

Нарича се още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

Народът ярва се, че на този "благ ден" всяка рана зараства бързо. Затова на Благовец се дупчат ушите на малките момиченца.

На този ден се почитат майките.

На Благовещение празнуват всички, които носят имената Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Сл
  Слава Богу
  0 -5
  09:10, 25 мар 2020
  Киро Домуса оздравя , Бях се уплашил че ще умре о... Виж коментара
 • 2
  Ди
  димо
  4 -1
  10:12, 25 мар 2020
  На Благовещение

  КАРАНТИНАТА
  в София и в Париж

  "Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, нито съкратени, нито в безработица, нито пенсионери, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях”"
  Владислав Горанов, министър, София.

  "Ние ще направим всичко възможно, за да приберем от улиците, подземията и парковете всички "хора в затруднено положение". Предоставяме им 14 училища за подслон. Там ще им се готви топла храна всеки ден, ще бъдат наблюдавани от лекарски екипи. Ние сме длъжни да се погрижим за тези хиляди хора, независимо дали имат документи и откъде и как са дошли в Париж.Те са хора. И ние сме хора."
  Ани Идалго, кмет на Париж

  Без коментар! Нито на казаното, нито как е казано.
  Единият е използвал думичката "маргинали", а другият - "хората в затруднено положение".
  А става дума за едни и същи хора, които също дишат. Все още.
  Днес е Благовещение!
  Отворете сърцата си, хора! Помислете за другия! Поставете се в неговия свят! И ще усетите как ще Ви стане хубаво! И красиво...
  Не бъдете като единия тук. Бъдете като другия!

  Димо Райков
 • 3
  Бе
  Бей бостан
  1 -3
  15:58, 25 мар 2020
  димо стига филосовства а Върви да сееш тикви и карпузи, а ако не преминеш през кпп-то си продупчи ушите.

Хороскоп за 08.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
08 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
08 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
08 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
08 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
08 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
08 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
08 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
08 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
08 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
08 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
08 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
08 авг 2020
Последни новини