От х:

Днес в x:

-3 °C

Днес е Благовещение

Един от най-големите си празници отбелязват днес православните християни- Благовещение. Това е денят, в който Дева Мария разбира благата вест от Архангел Гавраил, че ще има син. 

Въпреки епидемията от коронавирус храмовете в цялата страна стават отворени за митяните. В църквите навсякъде ще бъде отслужена литургия. 

Преди дни българският патриарх Неофит призова вятващите да се молят от домовете си. 

Въпреки че празникът Благовещение винаги се чества в дните от Великия пост, поради неговата важност църквата разрешава да се яде риба.

Нарича се още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

Народът ярва се, че на този "благ ден" всяка рана зараства бързо. Затова на Благовец се дупчат ушите на малките момиченца.

На този ден се почитат майките.

На Благовещение празнуват всички, които носят имената Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Сл
  Слава Богу
  0 -5
  09:10, 25 мар 2020
  Киро Домуса оздравя , Бях се уплашил че ще умре о... Виж коментара
 • 2
  Ди
  димо
  4 -1
  10:12, 25 мар 2020
  На Благовещение

  КАРАНТИНАТА
  в София и в Париж

  "Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, нито съкратени, нито в безработица, нито пенсионери, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях”"
  Владислав Горанов, министър, София.

  "Ние ще направим всичко възможно, за да приберем от улиците, подземията и парковете всички "хора в затруднено положение". Предоставяме им 14 училища за подслон. Там ще им се готви топла храна всеки ден, ще бъдат наблюдавани от лекарски екипи. Ние сме длъжни да се погрижим за тези хиляди хора, независимо дали имат документи и откъде и как са дошли в Париж.Те са хора. И ние сме хора."
  Ани Идалго, кмет на Париж

  Без коментар! Нито на казаното, нито как е казано.
  Единият е използвал думичката "маргинали", а другият - "хората в затруднено положение".
  А става дума за едни и същи хора, които също дишат. Все още.
  Днес е Благовещение!
  Отворете сърцата си, хора! Помислете за другия! Поставете се в неговия свят! И ще усетите как ще Ви стане хубаво! И красиво...
  Не бъдете като единия тук. Бъдете като другия!

  Димо Райков
 • 3
  Бе
  Бей бостан
  1 -3
  15:58, 25 мар 2020
  димо стига филосовства а Върви да сееш тикви и карпузи, а ако не преминеш през кпп-то си продупчи ушите.

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
20 яну 2021
Последни новини