От х:

Днес в x:

24 °C

Литургия в хасковските храмове на Благовещение и молитва срещу коронавируса

  Празнична литургия бе отслужена по традиция тази сутрин в хасковските храмове. В църквата "Св. Георги" богослужението води отец Димитър.

  Да запалят свещ и да се помолят, в божия храм дойдоха десетина миряни. Половината от тях бяха млади хора. Повечето от вярващите носеха предпазни маски и стояха на дистанция един от друг.

  Днешният празник Благовещение е един от най-големите, отбелязвани от православната църква. Това е денят, в който Дева Мария разбира благата вест от Архангел Гавраил, че ще има син. На този ден се почитат майките. Дупчат се уши, тъй като се смята, че на днешния ден раните зарастват бързо. Заради пандемията от коронавируса, обаче в Хасково не се дупчат уши.

  По-късно в църквата имаше молитва към св. Никифор Прокажения Чудотворец. Смята се, че светецът дава надежда за изцерение от коронавируса.

  Въпреки пандемията от заразата в световен мащаб, българските храмове остават отворени. Още преди дни българският патриарх Неофит призова вярващите да се молят от домовете си.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (17)

  • 1
   Ян
   Янко Митев
   26 -27
   11:09, 25 мар 2020
   Безотговорност равна на престъпление!
   • Ка
    Кардинал Николай Ролекса
    1 -3
    20:45, 25 мар 2020
    Ще ударим Тройна далавера :
    - заразяваме
    - след това прибираме парите за опелото
    - и парите за свещите
  • 2
   Пр
   протоерей Никонор
   18 -13
   11:59, 25 мар 2020
   С маска в храма е все едно да влезеш със шапка на главата! По добре не влизайте, а се моллете по домовете си! С маска на лицето господ няма да ви познае и няма да чуе молитвите ви !
   • Ей
    ейй
    13 -5
    12:40, 25 мар 2020
    Ай стига вече а магазините хората които работят по десет часа вътре с маска или кво правим не нормална работа
   • Кр
    Красимира
    16 -4
    14:20, 25 мар 2020
    Господ ще чуе молитвите ви дори и с маски.
    Молете се.
    Молете се и от домът си ,той ще чуе молитвите ви.

    Молитва към Господ Иисус Христос
    Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който прояви толкова добротворство и направи здрави страдащи телесно и душевно люде, приеми благосклонно нашето моление. Боже, Чудотворче, със Своята мощна сила прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт. В тези дни на изпитание на вярата ни успокой тревогите и изцели заболелите. Господи, прекрати силата на болестта, младежите запази и вразуми. Заболелите и старите хора подкрепи и ги дари със здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Пресвета Богородица, на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на светите Безсребреници и Лечители Христови, и на всички светии. Амин!

    Молитва към свети Никифор Прокажения Чудотворец
    О, пречудни отче свети Никифоре, велик застъпниче пред Господа, като се прекланям пред твоята воля и сила на духа, с които си изтърпял толкова тежки мъки и страдания, но не си предал Божията воля, застъпи се за нас, грешните, пред Всевишния да опази Светата Православна църква и всички Божии чеда от нашествия на врагове и иноверци, болести и зарази.
    О, пречудни отче свети Никифоре, ти най-добре знаеш що е страдание. Избави ни! Велик застъпниче пред Господа, смирено те моля: застъпи се за мен и моите близки (имената) пред нашия Господ Бог и Го моли да ни избави от всяка епидемия, болест и душевно страдание.
    О, пречудни отче Никифоре, велик застъпниче пред Господа, моли Го и тази година да даде на всички нас благоденствие – да няма напаст по посевите, овошките и животните, да паднат добри валежи, да грее ярко слънце, да се роди богата и изобилна реколта. Амин!
   • Га
    Гавраил
    3 -12
    16:20, 25 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
   Ми
   Мишо бирата
   12 -13
   13:08, 25 мар 2020
   Да се молят на Архангел Михаил по бързо да им вземе душата.
  • 4
   Зл
   Златка
   12 -14
   13:35, 25 мар 2020
   Известен хасковски свещеник търси спонсори за обзавеждане на новата му къща .
   • Ян
    Янко Митев
    5 -5
    17:26, 25 мар 2020
    Попа комунист е и май руски активист.
    Тарикат с тарифа и май прикрит артист.
    Офицерин бивш е другаря наш !
   • То
    Тоя Поп явно е и Голям Ебач
    2 -3
    21:07, 25 мар 2020
    Щом
    всички простихххх са ревнали :))
  • 5
   Св
   Свлн
   13 -11
   13:35, 25 мар 2020
   Молят се на тия икони там!Молете се от къщите си!Свещите нищо не помагат.Четете си библията,евангелието,и се молете.
  • 6
   Аб
   Абв
   17 -12
   13:46, 25 мар 2020
   Я не отклонявайте хората от правия път ! Като се молят , и за вас се молят ! Разбрахте , че няма лечение. Молитвата е по- важна .Богохулството е голям грях !
   • 🔤
    🔤
    1 -7
    16:17, 25 мар 2020
    Ако хапчетата не ти помагат, мини на инжекции. Виж коментара
  • 7
   Ми
   Мирянин
   21 -6
   14:08, 25 мар 2020
   След като не е забранено защо да е престъпление?В магазина може да се блъскате за тоалетна хартия,а в църквата влезнали 10 души много опасно.На някои май всичко им е криво.
  • 8
   Ан
   Антон
   12 -5
   14:29, 25 мар 2020
   Вчера реших да проверя как във щата Флорида се отнасят към вируса. Първо, никой в магазините или по улиците не носи тези смешни маски. Лекари ви казаха че те предпазват 0%..

   Но част от Американците виждат в тая мъгла и нещо друго. Това че може да се окаже самото им правителство или хора стоящи зад него, или други сили, да тръгнат в един момент срещу народа.

   Знаещи това, те са си го закрепили в конституцията си преди 200 години.

   Американците не го смятат това за право, а задължение да са въоръжени. И второ, те напълно публично си говорят, ако ли не дай си някой Божи ден, властта им да се опита да вземе власт над народа, те са задължени да отстоят на властта. Имат си и такива структури наричащи се Militia. Като те се включват в два случая, ако властта се самозабрави или при външно нападение.

   Искам да попитам тук, а в България откога властта се е самозабравила.
  • 9
   Ка
   Казъл е народа
   8 -4
   17:13, 25 мар 2020
   Казъл е народа "Лозето не ще молитва , а иска мотика".
   • ИО
    и още............
    2 0
    09:54, 26 мар 2020
    Господ дава , ама в кошара не вкарва. Пази се сам за да те пази и Господ.

  Хороскоп за 06.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
  06 авг 2020
  Последни новини