От х:

Днес в x:

Малките момиченца с "усмивки" на ушенцата на Благовещение

Изображение 1 от 6

    Днес е Благовещение и традициите на този ден са много силни и емоционални, наред с тях обаче влияние на празника оказват и новите времена.

    От древността хората вярвали, че на Благовец кукувицата долита и това е знак, че зимата си е отишла, предстоят слънчеви и светли дни.

    Старите български традиции повеляват жените да станат рано на този ден и да премитат дома си, да съберат сметта на купчина и да я запалят. Така символично се прогонват злините в този дом и от това семейство.

    На този ден имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина.

    Именниците имат повод да почерпят, но майките на момиченцата също. На Благовец обикновено те дупчат ушите на дъщерите си. Вярва се, че на този ден раничките заздравяват най-бързо.

    И ако традициите от стари времена са важни да съхраним българския дух, то в синхрон с това днес можем да си донесем и много добро настроение от разкрасените малки госпожици.

    Още от сутринта в студията е пълно с майки, бащи и деца. В едно от тях в Хасково целият екип е на лице от рано. Украсата е празнична днес и има много балони, всяко от децата получава от тях заедно с лакомства, след като на ушичките му грейнат обичките. Оказва се, че и при детските обеци има тренд. Тази година изборът е върху такива с емотикони и в различни цветове. Обеци с ягодки, череши и пеперуди са други сред най-предпочитаните. Те носят много настроение, казват в студиото за красота.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини