От х:

Днес в x:

12 °C

Столичен полицай в Димитровград: Наркодилърите пласират вътре в училищата

Изображение 1 от 2

  На 24-ти юни в Димитровград се проведе среща-дискусия под мотото „Първо се вслушай”, а повода бе Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Гост-лектор по темата бе дългогодишният полицай от СДВР София, Петьо Петров. Срещатата се проведе в зала "Гросето", където присъстваха и участваха учители, педагогически съветници, психолози, директори от училищата и представители на социални услуги.

  Срещата започна с лекцията на Петров за видовете наркотици и пагубното им действие, особено върху подрастващите. Наркотиците в днешно време са във всякакъв вид, форма и състояние, те могат да бъдат течни, сладки, за пушене, за смучене, за гълтане и други. 300 вида нови наркотици са се появили в България само за една година, сподели Петьо Петров, няма я вече ренесансовата дрога от началото на 90-те години, като хероин и кокаин, останала е само марихуаната от тях.

  За съжаление марихуаната се смята за безвредна от подрастващите, защото можело да се използва и за медицински цели. Но тази марихуана не е това което е била, в днешно време марихуаната е с много по-високо активно вещество, което е в десетки пъти повече от нормалното, тя се генномодифицира и обработва с различни химикали за по-бърза и по качественна реколта, а 80% от продукцията излиза от "лаборатории" и е пагубна за нашите деца.

  Най-разпространени и достъпни са синтетичните наркотици, като амфетамини, метаамфетамини, LSD, екстази и други, те са и от наркотиците, които вредят най-много на организма, като най-пагубно действие имат върху подрастващите. Докато употребата на марихуана "изглажда" мозъка на човек, синтетичните дроги го "горят" безвъзвратно.

  Вредата от синтетичните дроги не се натрупва, докато първите прояви на неосъзнати действия са главно свързани с необяснима агресия, идва момент в който като гръм бива ударен мозъка на човека и той става неузнаваем и непоправимо увреден до края на живота си. Има ситуации, в които от първия опит на наркотика се получават критични за човешкия организъм състояния и техния край може да бъде фатален. В днешно време в спешните центрове, когато пристигне неадекватен и безжизнен човек, в повечето случаи лекарите не могат да поставят правилна диагноза и се нуждаят от изследвания, за да покажат кое е веществото, довело до това състояние и в някои случаи до излизането на биохимичния анализ организма не издържа и загива.

  В борбата със зависимостта понякога се стига до нехуманни методи от страна на близки и роднини. Г-н Петров разказа за случай от практиката си, в който баща на зависим го е завел в дома си, за да му покаже как наркозависимото му дете е оковано с вериги към стената и има достъп само до химическа тоалетна и вода, за да бъде предотвратено самонараняване и опити за злоупотреба с психотропни вещества. За съжаление в страната има само две специализирани заведения, насочени към лечението на зависимостта към наркотични вещества и алкохол и те са в София и Варна. Така борбата за живота на зависимите, които в повечето случаи много бързо преминават от зоната на психологията в зоната на психиатрията и се нуждаят от адекватно лечение, се оказва трудна.

  Наркоманите в днешното общество нямат обобщен профил, тези деца, които са тръгнали по този път, са от всички прослойки на обществото, те са от всички социални групи, това са по-затворените и по-популярните деца, няма критерии, по които да бъдат определени. До наркотиците стигат от интерес за ново приключение, за нови емоции, подтикнати от други деца около тях, за да не останат по-назад, от мъка, от радост, за купона, за да бъдат по-различни, за да се впишат в компания, за да покажат по-висок стандарт и още много.

  Десетки са причините, които могат да подтикнат едно подрастващо дете да "опита" дрога. 

  Наркотиците са около децата ни във всичките си форми, има дори наркотици, които се активират при комбинацията от приема на няколко вида различни енергийни напитки, други под формата на електронни наргилета, могат да се поръчат по интернет за около 5 лева бройката и те да им се доставят в къщи.

  Ако родителите си мислят, че тяхното дете няма досег с наркотици, в повечето случай грешат, наркотиците са около тях. Статистиката показва, че български ученик може да си достави марихуана за около 30 минути. Наркотиците не се продават само в дискотеките, те не са покрай дворовете на училищата и в затънтените улички, а  са вътре в класната стая, те са по коридорите, те са сред нашите деца, казва още Петров.

  Какъв е профила на един съвременен дилър на наркотици - в повечето случаи момичетата са по-успешните пласьори, разказва Петков. На младежа му трябва един компютър, едни 50 лева и чуждоезикови познания на средно ниво, има достатъчно сайтове от където може да си поръча една пратка между 3 и 5 грама субстанция, която ще пристигне в пощенски плик. Тези 4-5 грама, с добра рецепта, могат много сполучливо да станат 10-15 грама, които за деня може да ги пласира за 200-250 лева.

  За съжаления няма рецепта, с която да предпазим децата си този бич наркоманията и експериментирането с техните тела и желанието за по-различни и по-силни емоции, които си мислят и се надяват, че ще постигнат чрез наркотиците. Петров подчерта, че огромно значение има превенцията, необходимо е да говорим, да обясняваме на младежите за пагубните последствия, за техните организми от експериментирането с наркотичните вещества и че безвредна дрога няма.

  Полицаят отправи апел към родителите да обръщат повече внимание на децата, и ако се появят поведенчески промени в тях, да търсят специалист, който да ги насочи и да им помогне. Отправи апел и към обществото да не остава безучастно, ако видим човек с неадекватно поведение или необяснима агресия, да съобщим на компетентните органи, било то на 112 или кварталния полицай.

  Начинът за справяне с разпространението и употребата на наркотици е да се включат всички, институции и граждани.

  През вчерашния ден Петьо Петров е провел срещи и с ученици в ПЕГ “Д-р Иван Богоров” и ПМГ “Иван Вазов”, където също са разисквали темата за битката срещу наркотиците.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   До
   дон христозо мафиозо
   6 -2
   20:44, 25 юни 2019
   От незапомнени влемена водим битки с тютюнопушенето и алкохола ---никаква полза Сега и с наркотиците ще е така
  • 2
   Г-
   Г--н Михайлов
   8 -2
   21:49, 25 юни 2019
   Петьо,иди баце и тази лекция я изнеси на Комисар( и то Главен) Цанков или Ганчев- наречи го както щеш,издигнат и избран чрез миллетската партия ДуПиСе на ченгенето Сокол!! Всички знаят кои са дилъри и производители,само Политчадъра наречен POLICE не знае! Обясни им ако обичаш ГЬОТВЕРЕН, какво означава
  • 3
   Ив
   ивелин
   1 0
   15:55, 26 юни 2019
   Шаркова, много любовно гледаш ченгето. И него ли си хареса :)

  Хороскоп за 21.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
  21 ное 2019
  Последни новини