От х:

Днес в x:

25 °C

Столичен полицай в Димитровград: Наркодилърите пласират вътре в училищата

Изображение 1 от 2

  На 24-ти юни в Димитровград се проведе среща-дискусия под мотото „Първо се вслушай”, а повода бе Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Гост-лектор по темата бе дългогодишният полицай от СДВР София, Петьо Петров. Срещатата се проведе в зала "Гросето", където присъстваха и участваха учители, педагогически съветници, психолози, директори от училищата и представители на социални услуги.

  Срещата започна с лекцията на Петров за видовете наркотици и пагубното им действие, особено върху подрастващите. Наркотиците в днешно време са във всякакъв вид, форма и състояние, те могат да бъдат течни, сладки, за пушене, за смучене, за гълтане и други. 300 вида нови наркотици са се появили в България само за една година, сподели Петьо Петров, няма я вече ренесансовата дрога от началото на 90-те години, като хероин и кокаин, останала е само марихуаната от тях.

  За съжаление марихуаната се смята за безвредна от подрастващите, защото можело да се използва и за медицински цели. Но тази марихуана не е това което е била, в днешно време марихуаната е с много по-високо активно вещество, което е в десетки пъти повече от нормалното, тя се генномодифицира и обработва с различни химикали за по-бърза и по качественна реколта, а 80% от продукцията излиза от "лаборатории" и е пагубна за нашите деца.

  Най-разпространени и достъпни са синтетичните наркотици, като амфетамини, метаамфетамини, LSD, екстази и други, те са и от наркотиците, които вредят най-много на организма, като най-пагубно действие имат върху подрастващите. Докато употребата на марихуана "изглажда" мозъка на човек, синтетичните дроги го "горят" безвъзвратно.

  Вредата от синтетичните дроги не се натрупва, докато първите прояви на неосъзнати действия са главно свързани с необяснима агресия, идва момент в който като гръм бива ударен мозъка на човека и той става неузнаваем и непоправимо увреден до края на живота си. Има ситуации, в които от първия опит на наркотика се получават критични за човешкия организъм състояния и техния край може да бъде фатален. В днешно време в спешните центрове, когато пристигне неадекватен и безжизнен човек, в повечето случаи лекарите не могат да поставят правилна диагноза и се нуждаят от изследвания, за да покажат кое е веществото, довело до това състояние и в някои случаи до излизането на биохимичния анализ организма не издържа и загива.

  В борбата със зависимостта понякога се стига до нехуманни методи от страна на близки и роднини. Г-н Петров разказа за случай от практиката си, в който баща на зависим го е завел в дома си, за да му покаже как наркозависимото му дете е оковано с вериги към стената и има достъп само до химическа тоалетна и вода, за да бъде предотвратено самонараняване и опити за злоупотреба с психотропни вещества. За съжаление в страната има само две специализирани заведения, насочени към лечението на зависимостта към наркотични вещества и алкохол и те са в София и Варна. Така борбата за живота на зависимите, които в повечето случаи много бързо преминават от зоната на психологията в зоната на психиатрията и се нуждаят от адекватно лечение, се оказва трудна.

  Наркоманите в днешното общество нямат обобщен профил, тези деца, които са тръгнали по този път, са от всички прослойки на обществото, те са от всички социални групи, това са по-затворените и по-популярните деца, няма критерии, по които да бъдат определени. До наркотиците стигат от интерес за ново приключение, за нови емоции, подтикнати от други деца около тях, за да не останат по-назад, от мъка, от радост, за купона, за да бъдат по-различни, за да се впишат в компания, за да покажат по-висок стандарт и още много.

  Десетки са причините, които могат да подтикнат едно подрастващо дете да "опита" дрога. 

  Наркотиците са около децата ни във всичките си форми, има дори наркотици, които се активират при комбинацията от приема на няколко вида различни енергийни напитки, други под формата на електронни наргилета, могат да се поръчат по интернет за около 5 лева бройката и те да им се доставят в къщи.

  Ако родителите си мислят, че тяхното дете няма досег с наркотици, в повечето случай грешат, наркотиците са около тях. Статистиката показва, че български ученик може да си достави марихуана за около 30 минути. Наркотиците не се продават само в дискотеките, те не са покрай дворовете на училищата и в затънтените улички, а  са вътре в класната стая, те са по коридорите, те са сред нашите деца, казва още Петров.

  Какъв е профила на един съвременен дилър на наркотици - в повечето случаи момичетата са по-успешните пласьори, разказва Петков. На младежа му трябва един компютър, едни 50 лева и чуждоезикови познания на средно ниво, има достатъчно сайтове от където може да си поръча една пратка между 3 и 5 грама субстанция, която ще пристигне в пощенски плик. Тези 4-5 грама, с добра рецепта, могат много сполучливо да станат 10-15 грама, които за деня може да ги пласира за 200-250 лева.

  За съжаления няма рецепта, с която да предпазим децата си този бич наркоманията и експериментирането с техните тела и желанието за по-различни и по-силни емоции, които си мислят и се надяват, че ще постигнат чрез наркотиците. Петров подчерта, че огромно значение има превенцията, необходимо е да говорим, да обясняваме на младежите за пагубните последствия, за техните организми от експериментирането с наркотичните вещества и че безвредна дрога няма.

  Полицаят отправи апел към родителите да обръщат повече внимание на децата, и ако се появят поведенчески промени в тях, да търсят специалист, който да ги насочи и да им помогне. Отправи апел и към обществото да не остава безучастно, ако видим човек с неадекватно поведение или необяснима агресия, да съобщим на компетентните органи, било то на 112 или кварталния полицай.

  Начинът за справяне с разпространението и употребата на наркотици е да се включат всички, институции и граждани.

  През вчерашния ден Петьо Петров е провел срещи и с ученици в ПЕГ “Д-р Иван Богоров” и ПМГ “Иван Вазов”, където също са разисквали темата за битката срещу наркотиците.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   До
   дон христозо мафиозо
   6 -2
   20:44, 25 юни 2019
   От незапомнени влемена водим битки с тютюнопушенето и алкохола ---никаква полза Сега и с наркотиците ще е така
  • 2
   Г-
   Г--н Михайлов
   8 -2
   21:49, 25 юни 2019
   Петьо,иди баце и тази лекция я изнеси на Комисар( и то Главен) Цанков или Ганчев- наречи го както щеш,издигнат и избран чрез миллетската партия ДуПиСе на ченгенето Сокол!! Всички знаят кои са дилъри и производители,само Политчадъра наречен POLICE не знае! Обясни им ако обичаш ГЬОТВЕРЕН, какво означава
  • 3
   Ив
   ивелин
   1 0
   15:55, 26 юни 2019
   Шаркова, много любовно гледаш ченгето. И него ли си хареса :)

  Хороскоп за 19.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
  19 окт 2019
  Последни новини