От х:

Днес в x:

11 °C

Поетесата Невена Борисова запали литературния огън в Хасково за 47-ми път

    От тази вечер Хасково е литературна сцена. За 47-ми път огънят на Литературните дни „Южна пролет“ символично запали на официалната церемония по откриването им пред театъра Невена Борисова, която е носител на Бронзов Пегас за поезия от 2009 година.

    Те сподели, че да запали огъня е бил изключително вълнуващ за нея момент.

    „Сигурна съм, че без културен живот, сме като без гравитация, като в открития Космос, така че съм много щастлива, че съществуват тези литературни дни“, сподели тя след официалното откриване. И пожела конкурсът да продължи за дълги години напред. От момента, в който като дебютант е станала носител на лауреатското звание в категорията за поезия за „Бавни портрети“ преди десет години, тя е издала още една книга. „Конкурсът отключи една литературна карма и за мен тези десет години преминаха с още една книга, която издадох през 2016 година, в много ценни срещи и разговори. Надявам се след още десет години отново да мога да бъда отново тук в Хасково така щастлива“, каза още Невена Борисова.

    На старта на „Южна пролет“ кметът на града Добри Беливанов пожела на дебютантите участието им в литературните дни в Хасково да даде старта на творческите им постижения и занапред.

    Преди огънят на южна пролет да бъде запален, в галерия „Форум“ други трима млади хора показаха как пространството може да се споделя, въпреки различията.

    Като едно от съпътстващите литературните дни събития беше открита изложбата на учениците на проф. Николай Майсторов Даниел Русев, Диана Тодорова и Петя Иванова „Пространство x 3“.

    Тримата са състуденти и картините, които показват във „Форум“ имат много общо. Те са работили в едно и също ателие, рисували са едни и същи модели, използвали са едни и същи материали, имали са взаимодействие помежду си. Но в същото време работите им са и много различни, пречупени през светогледа на всеки от тях. „Различни сме, като хора и усещане за живота“, казва Даниел Русев.

    След дипломирането си всеки от тях е поел по своя път. Даниел Русев се занимава с обучението на деца в школите, които има, Диана е кандидат докторант, Петя също работи в академичната сфера. Сега обаче се събират отново заедно, за да покаже всеки своята чувствителност, открита в едно и също пространство. А на въпроса дали са разделили пространството по равно или всеки е получил от него според заслуженото, Диана отговаря: “Пространството е като цветовете- няма проблем да се смесват. Хубаво е когато цветовете се препокриват и не си пречат. Смятам, че и ние сме по някакъв начин в хармония, въпреки че всеки от нас е отделен цвят, какъвто се усеща. А в това  пространство нашите вътрешни цветове се препокриват.

    „Ние не си делим пространството, а по -скоро го споделяме“, обобщава идеята на съвместната изложба Петя Иванова.

    Тази вечер „Южна пролет“ продължава с творческа вечер на поета Ивайло Балабанов и представяне на двуезичната книга „Площад Надежда“. Предстои и лауреатска вечер на Невена Борисова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ер
      Еро
      2 -4
      20:15, 17 апр 2019
      Хубавото е че, красавицата е успяла да запали литературния огън, а не красивите си дълги коси по погрешка при силния страничен вятър.
    • 2
      Ке
      Кенанския Маймун
      2 -6
      22:49, 17 апр 2019
      Най-големите циркове са на Великден и Курбан Байря... Виж коментара
    • 3
      Ан
      Анонимен
      4 -1
      00:30, 18 апр 2019
      Мили коментатори, това, че сте в анонимност не означава, че трябва да показвате колко сте тъпи в действителност!
    Последни новини