От х:

Днес в x:

Образователният министър: Учителите по-свободни за дискусии в час

    Учителите трябва да са по- находчиви в час и да се освободят до голяма степен от задължителността на учебника. Това е най-голямата промяна, към която се стреми образованието у нас, заяви просветният министър Красимир Вълчев в Хасково. Той участва в граждански диалог в зала „Марица“ на областната администрация с директори и преподаватели на училища от областта, държавните институции и местните власти. Във форума се включиха и депутатите от Хасково Делян Добрев и Евгения Ангелова, както и  евродепутатът Ева Майдейл.

    „Всеки един учител трябва да се чувства задължен все по-малко да следва учебника, а да има свободата в час да провокира дискусии, да провокира желанието за учене у децата„, посочи министър Вълчев.

    Провокацията към желанието и интереса на децата да учат е важна стъпка, но също важно е те да иматвъзможност за повече практическо приложение на знанията, подчерта министърът.  Красимир Вълчев даде пример с факта, че страната ни е на едно от последните места в Европа по функционални умения на учениците. „Нашата система е настроена така, че да дава знания, но по-малко функционални умения. И това трябва да се промени." Затова фокусът на вниманието трябва да падне не върху насърчаването на креативността на учителите, посъветва той училищните директори в залата и посочи, че Регионалните управления по образованието занапред няма да контролират толкова програмното разпределение, а ще имат задачата да подпомагат преподавателите. Затова ще бъде направена и платформа за обмяна на добри практики за иновации.

    На въпрос дали ще се предвижда допълнително финансиране за поддържаща квалификация на учители по професионална подготовка, тъй като много учебните заведения изпитват дефицит на кадри, министърът посочи, че се събира информация за изготвянето на национална програма по проект за педагогическа квалификация. Проблемът с ангажирането на специалисти по някои дисциплини- инженерите, IT преподавателите, е доста сериозен, подчерта Красимир Вълчев. Той обаче смята, че част от решението е в новата наредба за педагогическите специалисти, която прави отваряне на учителската професия. „Ще се търсят по-гъвкави методи специалистите да могат да преподават в училище, особено в професионалните гимназии.“, посочи министър Вълчев.

    Възможно е сега съществуващите стажове през лятото за учениците, да бъдат приведени за бюджетно финансиране занапред, посочи Красимир Вълчев,  като продължение на предложение от залата образователното законодателство да бъде обвързано с трудовото, като за 16 годишните от професионалните гимназии стажът през лятото да е задължителен и платен.

    Министър Вълчев посочи още, че 3 хил. деца у нас са в дуална форма на обучение в момента. По темата кметът на Димитровград, където е единствената дуална форма на обучение в Хасковска област, Иво Димов предложи домакинството на форум, с участието не само на МОН, образователните институции, училищните директори, но и на бизнеса от региона. „Трябва да има синхронизиране на процесите, защото днешните ученици утре ще са част от екипите на предприятията и ще успеят да се възползват от привлечените през последните години на наша територия инвестиции, които променят икономическия облик и на региона. Доброто заплащане, повишаването на стандарта на живот, е единственият начин да задържим младите хора в региона.“, посочи кметът на Димитровград.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (20)

    • 1
      12
      123
      62 -8
      14:58, 11 мар 2019
      Няма какво да крием- на автопилот сме..всичко е толкова абсурдно и гротесктно...
    • 2
      Во
      Водолаза
      65 -9
      16:11, 11 мар 2019
      Може ли някой да обясни какво разбират от образование двамата народни представители от Герб и да не би случайно са преместени в друг ресор ... Пак имитиране на някаква дейност и хоп резултати ...
      • Съ
        Събранието
        30 -4
        16:17, 11 мар 2019
        Бе на герб
      • За
        За сведение
        10 -38
        19:26, 11 мар 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 3
      Лу
      Лумпел
      38 -8
      17:52, 11 мар 2019
      То уваво.ма кво прави областния там, той ,,образУванието,, го е прпуснал
    • 4
      Ед
      Едно голямо безмислие
      37 -4
      19:01, 11 мар 2019
      Имитиране на дейност от хора, които нищо не разбират от въпросната дейност, но държавата прави всичко в името на печеленето на избори и хвърлянето на прах в очите на електората
    • 5
      Ма
      мастикаджия
      34 -7
      19:40, 11 мар 2019
      Абе Делян от образование нищо не грее.Областния ,завалията,не може да чете.Ама много са подпухнали и двамата.Лапачката е била голяма............
    • 6
      Ив
      Иво
      21 -3
      20:04, 11 мар 2019
      Много на сериозно сте се взели....Много...
    • 7
      "Срещата беше много полезна...."
      23 дитирамби и благодарности към министъра/който междувпрочем си знае работата/,едно изказване по "разпореждане на Началника",много привкус на предизборно събрание и едва три съществени въпроса:
      - как да накараме децата/вече 60-70% в областта /,чийто майчин език не е български да го научат?
      - каква ще бъде съдбата на определените от Хасковска област 15 професионални училища,определени за модернизация по оперативна програма"Региони в разтеж",при положение,че срока за определяне на изпълнител по 46 обособени позиции изтича на 30 т.м.
      - кога ще приключи сагата със смехотворната ситуация: -при наличието на 4 свободни сгради две училища да населяват една на двусменен режим-при афиширана амбиция от страна на министерството ВСИЧКИ училища да преминат на едносменен режим
      И един личен въпрос получил леко сконфузен отговор:-"Само единия заместник/и то отскоро/ и двама сътрудници" са имали досег с "класна стая" и "черна дъска".
      А иначе,-полза ГОЛяма от срещата,но дали за работещи в системата?
      Едва ли.
      Може би само за директорите "доайени"!/Хасково е известно,не само с това ,че две трети от язовирите в Бя са на територията на областта , а и с това че почти три трети от директорите на училища са с 20+ ръководен стаж/
    • 8
      Хю
      Хюстън
      34 -5
      20:35, 11 мар 2019
      ВАЖНО!!! Промоция: Безплатно обрязване за членове и симпатизанти на ГЕРБ! Благодарности от Главното мюфтийство.
    • 9
      На
      на пожар
      28 -3
      20:39, 11 мар 2019
      Предизборна среща на ГЕРБ, а Диянчо Янев съвсем се изложи, че и началничката си изложи
    • 10
      Ке
      Кенанския Маймун
      19 -7
      21:39, 11 мар 2019
      Дразни ме че тия са по-прости от мен :)))
      ...
      Завършил съм като Инж.Пеянков Хасковската Гимназия , говоря и пиша 4 езика , Имам 2 Магистратури , 2 патента и готвя още 2 . Владея CAD/CAM и т.н
      ...
      Та мисълта ми беше че тия дето са на снимката единственото което са държали в ръцете са били краставици небелени ,
      и те да ми казват кво да правя - няма да стане .
      Ето това ми е чудно - Българите не го ли осъзнавате че тия са прости , или просто сте си гяурски души ?
    • 11
      Ne
      NERO
      15 -1
      06:43, 12 мар 2019
      А Гей брошури раздадоха ли на учители и ученици???
    • 12
      Съ
      съученици
      7 -16
      08:43, 12 мар 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ке
        Кенанския Маймун
        11 -1
        09:29, 12 мар 2019
        Той и шефа на Митниците Жорко Дебелия е Завършил МГ "Тодор Велев"
        и след това ВМЕИ специалност Двигатели с Вътрешно Горене
        .....
        А Боцко е завършил пожарникар ....
        Кво общо имат тия специалности с Управлението на Държавата или Икономиката ?
      • Ув
        Уважаеми съученици
        11 -5
        10:07, 12 мар 2019
        Станислав Дечев е завършил математическа гимназия /средно образование/ и поучил малко в Технически колеж Пловдив/Ulaanbaatur, Ulaanbaatar, Mongolia така се казва университета не ме питайте защо НЕ ЗНАМ!/ , ма не изкласил !
        На мен това ми се струва напълно достатъчна квалификация да управлява една не малка област, така че МОЛЯ ГУСПОДАТА да спрат с хейта.
    • 13
      Пр
      принцесата от Монако
      5 -2
      12:38, 12 мар 2019
      Интересно ми е,защо кметът и големите специалисти от Община Хасково ги нямаше на срещата!?На тях всичко им е ясно!?
      • Не
        НЕ са
        5 0
        13:16, 12 мар 2019
        от нашите
    • 14
      X
      X
      1 -1
      17:32, 12 мар 2019
      Просто сме си гяурски души, ефенди.
    • 15
      Ха
      Ханко Брат
      3 0
      12:53, 13 мар 2019
      Има едно блонди в светъл костюм,която наи-вероятно ръкопляска(но изглежда че "го" държи с две ръце)при излизането на министЕра.Питам се толкова ли е не се усеща че с такава къса пола вниманието на присъстващите ще е насочено към нея а не към глупотевините които се говорят на тази седянка.

    Още новини

    Последни новини