От х:

Днес в x:

Образователният министър: Учителите по-свободни за дискусии в час

  Учителите трябва да са по- находчиви в час и да се освободят до голяма степен от задължителността на учебника. Това е най-голямата промяна, към която се стреми образованието у нас, заяви просветният министър Красимир Вълчев в Хасково. Той участва в граждански диалог в зала „Марица“ на областната администрация с директори и преподаватели на училища от областта, държавните институции и местните власти. Във форума се включиха и депутатите от Хасково Делян Добрев и Евгения Ангелова, както и  евродепутатът Ева Майдейл.

  „Всеки един учител трябва да се чувства задължен все по-малко да следва учебника, а да има свободата в час да провокира дискусии, да провокира желанието за учене у децата„, посочи министър Вълчев.

  Провокацията към желанието и интереса на децата да учат е важна стъпка, но също важно е те да иматвъзможност за повече практическо приложение на знанията, подчерта министърът.  Красимир Вълчев даде пример с факта, че страната ни е на едно от последните места в Европа по функционални умения на учениците. „Нашата система е настроена така, че да дава знания, но по-малко функционални умения. И това трябва да се промени." Затова фокусът на вниманието трябва да падне не върху насърчаването на креативността на учителите, посъветва той училищните директори в залата и посочи, че Регионалните управления по образованието занапред няма да контролират толкова програмното разпределение, а ще имат задачата да подпомагат преподавателите. Затова ще бъде направена и платформа за обмяна на добри практики за иновации.

  На въпрос дали ще се предвижда допълнително финансиране за поддържаща квалификация на учители по професионална подготовка, тъй като много учебните заведения изпитват дефицит на кадри, министърът посочи, че се събира информация за изготвянето на национална програма по проект за педагогическа квалификация. Проблемът с ангажирането на специалисти по някои дисциплини- инженерите, IT преподавателите, е доста сериозен, подчерта Красимир Вълчев. Той обаче смята, че част от решението е в новата наредба за педагогическите специалисти, която прави отваряне на учителската професия. „Ще се търсят по-гъвкави методи специалистите да могат да преподават в училище, особено в професионалните гимназии.“, посочи министър Вълчев.

  Възможно е сега съществуващите стажове през лятото за учениците, да бъдат приведени за бюджетно финансиране занапред, посочи Красимир Вълчев,  като продължение на предложение от залата образователното законодателство да бъде обвързано с трудовото, като за 16 годишните от професионалните гимназии стажът през лятото да е задължителен и платен.

  Министър Вълчев посочи още, че 3 хил. деца у нас са в дуална форма на обучение в момента. По темата кметът на Димитровград, където е единствената дуална форма на обучение в Хасковска област, Иво Димов предложи домакинството на форум, с участието не само на МОН, образователните институции, училищните директори, но и на бизнеса от региона. „Трябва да има синхронизиране на процесите, защото днешните ученици утре ще са част от екипите на предприятията и ще успеят да се възползват от привлечените през последните години на наша територия инвестиции, които променят икономическия облик и на региона. Доброто заплащане, повишаването на стандарта на живот, е единственият начин да задържим младите хора в региона.“, посочи кметът на Димитровград.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (20)

  • 1
   12
   123
   62 -8
   14:58, 11 мар 2019
   Няма какво да крием- на автопилот сме..всичко е толкова абсурдно и гротесктно...
  • 2
   Во
   Водолаза
   65 -9
   16:11, 11 мар 2019
   Може ли някой да обясни какво разбират от образование двамата народни представители от Герб и да не би случайно са преместени в друг ресор ... Пак имитиране на някаква дейност и хоп резултати ...
   • Съ
    Събранието
    30 -4
    16:17, 11 мар 2019
    Бе на герб
   • За
    За сведение
    10 -38
    19:26, 11 мар 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
   Лу
   Лумпел
   38 -8
   17:52, 11 мар 2019
   То уваво.ма кво прави областния там, той ,,образУванието,, го е прпуснал
  • 4
   Ед
   Едно голямо безмислие
   37 -4
   19:01, 11 мар 2019
   Имитиране на дейност от хора, които нищо не разбират от въпросната дейност, но държавата прави всичко в името на печеленето на избори и хвърлянето на прах в очите на електората
  • 5
   Ма
   мастикаджия
   34 -7
   19:40, 11 мар 2019
   Абе Делян от образование нищо не грее.Областния ,завалията,не може да чете.Ама много са подпухнали и двамата.Лапачката е била голяма............
  • 6
   Ив
   Иво
   21 -3
   20:04, 11 мар 2019
   Много на сериозно сте се взели....Много...
  • 7
   "Срещата беше много полезна...."
   23 дитирамби и благодарности към министъра/който междувпрочем си знае работата/,едно изказване по "разпореждане на Началника",много привкус на предизборно събрание и едва три съществени въпроса:
   - как да накараме децата/вече 60-70% в областта /,чийто майчин език не е български да го научат?
   - каква ще бъде съдбата на определените от Хасковска област 15 професионални училища,определени за модернизация по оперативна програма"Региони в разтеж",при положение,че срока за определяне на изпълнител по 46 обособени позиции изтича на 30 т.м.
   - кога ще приключи сагата със смехотворната ситуация: -при наличието на 4 свободни сгради две училища да населяват една на двусменен режим-при афиширана амбиция от страна на министерството ВСИЧКИ училища да преминат на едносменен режим
   И един личен въпрос получил леко сконфузен отговор:-"Само единия заместник/и то отскоро/ и двама сътрудници" са имали досег с "класна стая" и "черна дъска".
   А иначе,-полза ГОЛяма от срещата,но дали за работещи в системата?
   Едва ли.
   Може би само за директорите "доайени"!/Хасково е известно,не само с това ,че две трети от язовирите в Бя са на територията на областта , а и с това че почти три трети от директорите на училища са с 20+ ръководен стаж/
  • 8
   Хю
   Хюстън
   34 -5
   20:35, 11 мар 2019
   ВАЖНО!!! Промоция: Безплатно обрязване за членове и симпатизанти на ГЕРБ! Благодарности от Главното мюфтийство.
  • 9
   На
   на пожар
   28 -3
   20:39, 11 мар 2019
   Предизборна среща на ГЕРБ, а Диянчо Янев съвсем се изложи, че и началничката си изложи
  • 10
   Ке
   Кенанския Маймун
   19 -7
   21:39, 11 мар 2019
   Дразни ме че тия са по-прости от мен :)))
   ...
   Завършил съм като Инж.Пеянков Хасковската Гимназия , говоря и пиша 4 езика , Имам 2 Магистратури , 2 патента и готвя още 2 . Владея CAD/CAM и т.н
   ...
   Та мисълта ми беше че тия дето са на снимката единственото което са държали в ръцете са били краставици небелени ,
   и те да ми казват кво да правя - няма да стане .
   Ето това ми е чудно - Българите не го ли осъзнавате че тия са прости , или просто сте си гяурски души ?
  • 11
   Ne
   NERO
   15 -1
   06:43, 12 мар 2019
   А Гей брошури раздадоха ли на учители и ученици???
  • 12
   Съ
   съученици
   7 -16
   08:43, 12 мар 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ке
    Кенанския Маймун
    11 -1
    09:29, 12 мар 2019
    Той и шефа на Митниците Жорко Дебелия е Завършил МГ "Тодор Велев"
    и след това ВМЕИ специалност Двигатели с Вътрешно Горене
    .....
    А Боцко е завършил пожарникар ....
    Кво общо имат тия специалности с Управлението на Държавата или Икономиката ?
   • Ув
    Уважаеми съученици
    11 -5
    10:07, 12 мар 2019
    Станислав Дечев е завършил математическа гимназия /средно образование/ и поучил малко в Технически колеж Пловдив/Ulaanbaatur, Ulaanbaatar, Mongolia така се казва университета не ме питайте защо НЕ ЗНАМ!/ , ма не изкласил !
    На мен това ми се струва напълно достатъчна квалификация да управлява една не малка област, така че МОЛЯ ГУСПОДАТА да спрат с хейта.
  • 13
   Пр
   принцесата от Монако
   5 -2
   12:38, 12 мар 2019
   Интересно ми е,защо кметът и големите специалисти от Община Хасково ги нямаше на срещата!?На тях всичко им е ясно!?
   • Не
    НЕ са
    5 0
    13:16, 12 мар 2019
    от нашите
  • 14
   X
   X
   1 -1
   17:32, 12 мар 2019
   Просто сме си гяурски души, ефенди.
  • 15
   Ха
   Ханко Брат
   3 0
   12:53, 13 мар 2019
   Има едно блонди в светъл костюм,която наи-вероятно ръкопляска(но изглежда че "го" държи с две ръце)при излизането на министЕра.Питам се толкова ли е не се усеща че с такава къса пола вниманието на присъстващите ще е насочено към нея а не към глупотевините които се говорят на тази седянка.

  Още новини

  Хороскоп за 15.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
  15 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
  15 авг 2020
  Последни новини