От х:

Днес в x:

Да се увеличи приемът на археолози и реставратори в университетите, поиска премиерът

  „Ще имате финансиране, вие действате по учебната програма-изгответе професорите и доцентите“. Така с обещание за подкрепа от страна на държавата премиерът Бойко Борисов призова за отварянето повече места за прием на студенти по археология и за разкриването на нови щатове за реставратори.

  Той реагира по темата по време на обхода на строежа на газопровода България-Гърция, при който разгледа и последния археологически обект от спасителните разкопки, преди строежът да започне- селище отреди 4 хиляди години между хасковските села Орлово и Войводово.

  „Нямаме достатъчно средства и щатове за реставратори“, подадоха археолозите в разговора. „Ще имате! Няма само пиари и пиарки да произвеждаме“, отсече Борисов.

  Репликите бяха разменени между него, шефът на НАИМ- доц.Христо Попов и заместник-председателят на БАН-археологът проф. Васил Николов.

  Те посочиха пред премиера, че след ударните 250 обекта, проучени по трасето по газопровода България-Гърция през последната година и половина, предстои също много работа и през следващата година.

  Двойно трябва да са археолозите по трасето, за да се приключат разкопките в срокове, посочиха археолозите.

  „Археолозите разбраха колко ни е важно бързо да се действа. Преди 6-7 години, като започнахме със „Струма“ /б.а Автомагистрала „Струма“/ археолозите се запъваха, бавеха и се карахме, а сега сме един отбор. Сега много работят и по 100-140 души вкарват на обект. На „Хемус“ излязоха и вървяха ударно към Севлиево. На 8 хил. години има селище там. Спряхме за няколко месеца, извадиха всичко, за да отиде в музея и да стартират. /б.а. строителните работи/“, разясни той към придружаващите го по време на обхода посланици на Гърция, САЩ и Азербайджан. 

  "Сега разбирам, защо наричат България археологическо чудо!", възкликна при кратката презентация на артефактите, открити през последните две години, американската посланичка у нас Херо Мустафа, която между другото удиви и с доста приличния си български, който демонстрира на моменти при обхода на трасето. 

  През следващата година ще се проучва ударно по последната част от отсечката по Балкански поток, посочиха археолозите.

  Предвидени са спасителни разкопки и в над 80 обекта по магистрала „Хемус“, между Шумен и Боаза -Тетевен. Там е направено теренното проучване още през 2015 година, отбеляза доц.Христо Попов. Използваме максимума от археологическия състав, подчерта проф. Васил Николов.

  Двамата археолози наблегнаха на момента, че реставраторите у нас са твърде малко и откритите артефакти от последните разкопки отлежават в музеите на части. „Всичко, което касае образование, наука, археология-няма цена. Сега тези неща, когато отидат в музея, няма кой да ги реставрира. Трябва да се направи пробив в това отношение. Музеите са пълни с материали. Ще обучим реставратори!“, заключи премиерът, като се обърна към проф. Николов: Направи една школа, да ти я финансира Министерството на образованието и действате!"

  Археологът обясни, че за утре  е насрочена среща при министъра на образованието Красимир Вълчев, на която ще присъстват и представители от Министерството на културата и темата ще бъде обсъдена.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 09.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  09 апр 2020
  Последни новини