От х:

Днес в x:

Трансграничният регион на Хасково и Солун е с бъдеще за развитие на бизнеса, но и с много проблеми на фокус

    Трансграничното сътрудничество в регионите на България и Гърция са с голямо бъдеще, но има за решаване и много проблеми, след което пътят на взаимодействие от двете страни на границата за компаниите може да бъде по-лесно отворен. Това каза пред студентите от Центъра за дистанционно обучение на УНСС в Хасково, участници в трансграничния проект "CO-WОRKING", деканът на на Факултета по икономически и политически науки "Аристотел" в Солун проф. Григорис Заротиадис.

    Солунският университет е най-голямата институция за висше образование в Гърция и Югоизточна Европа. В трансграничния проект, който се осъществява по Програма ИНТЕРРЕГ Гърция – България, партньор на гръцкия университет от българска страна е Университетът за национално и световно стопанство. Проектът се изпълнява и с участието на „Национална компания индустриални зони“ -България и Индустриалната зона „Александрия“.

    Потенциалът на регионите, в които живеем, трябва да се развива и именно на това е подчинен проектът "CO-WОRKING". Усилията ни са насочени към споделяне на натрупания опит на България и Гърция за методите и структурите за насърчаване на първоначалните бизнес идеи, посочи проф. Григорис Заротиадис.

    В рамките на проекта студентите от УНСС взеха участие в няколко модулни мастър класове с фокус иновации, предприемачество и придобиване на умения за създаване на стартъп компании, но всички с насоченост именно към създаването на глобални предприемачески мрежи. В рамките на тренингите има генерирани интересни идеи, които са с потенциал за реализация в съвместни партньорства, подчерта и ръководителят на проекта проф. Николай Щерев от УНСС.

    По време на заключителното събитие по проекта той и порф.д-р Диана Копева от Бизнес факултета на УНСС направиха интересна презентация за действието на Глобалната предприемаческа мрежа и Европейската мрежа на предприятията. И двете организации дават възможности не само за търговски договорености, но и за създаване на контакти с мисия, водеща до задълбочаване и разширяване на трансграничното сътрудничество.

    Двамата професори представиха и все по-налагащия се фокус на хелиоцентричната система при правене на бизнеса, която в последните години се припознава по-осезаемо и от ЕК. На практика тя е нова интерпретация на известения инструмент за стратегически анализ на конкурентните предимства на отделни отрасли или цели държави на Майкъл Портър, популярен като „ Диамант на Портър”, и в крайна сметка води до разбирането, че конкурентите не са врагове, подчерта проф. Диана Копева.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини