От х:

Днес в x:

Проф. Николай Щерев, УНСС: В Хасково има идея с потенциал за развитие на високостойностно предприятие в трансграничния регион България-Гърция

    На церемония в Регионалния център за дистанционно обучение на УНСС в Хасково директорът му проф. Надя Миронова връчи днес сертификатите на преминалите през различните тренинги в първия етап на проекта за стимулиране на предприемачески инициативи в трансграничната зона на България и Гърция. Българският университет работи по него съвместно със Стопанския факултет на университета "Аристотел" в Солун. Гости на днешната церемония бяха  представители от "Национална компания индустриални зони".

    В първата фаза на тренингите са организирани пет обучения в модули в края на 2022 година и през януари тази година. Към различните мастър класове по „Финансово счетоводство“, „Продуктови иновации“, „Търговско право“, „Иновации и Старт-ъп бизнес“ и Тренировъчния лагер по лийн Старт-ъп бизнес интерес са проявили 78 души. 37 са обучените в петте мастър класа, като шестима от тях са минали през всички обучения и тренинги, обяви ръководителят на проекта проф.д-р Николай Щерев, който е ръководител на Бизнес факултета в УНСС.

    „В първия етап на проекта се включиха млади хора, които показаха потенциал за иновативен бизнес. За мен бройката е оптимистична защото позволява във втория цикъл на проекта да бъдат привлечени още повече хора“, отбеляза проф. Щерев. В последния етап - Тренировъчния лагер по лийн Старт-ъп бизнес, който е бил с чисто практическа насоченост, е възникнала идея, която според него, е със заряд за потенциално развитие и за създаване на високостойностно предприятие в трансграничния регион България-Гърция. Тя е свързана със създаването на здравен чип, който да улесни здравната система и нейните ползватели.

    На церемонията по връчване на сертификатите днес проф. Щерев обяви старта и на втория етап на проекта, който започва на 13-ти февруари и отново е безплатен и отворен към младите хора, но и към всички, които искат да развиват креативното мисленето си.

    „Хората на бизнеса, студенти, представители на администрацията, на НПО са добре дошли на това ново обучение, защото те ще имат възможност чрез него да повишат собствения си капацитет. В рамките на този втори цикъл ще бъде обърнато и внимание на учениците от 11 и 12 клас, завършващи гимназиите в Хасково, тъй като те имат потенциал да направят свой бизнес и да останат и да се развиват в своя регион“, допълни проф.Щерев.

    По думите му за изграждането на качествена образователната инфраструктура ролята на институциите, както от образованието, така на местните власти, е много важна. „Това означава разработване на политики и стратегии, които да бъдат използвани“. Освен с цел обучение, проектът цели и създаването на  стратегия за насърчаване на предприемачеството в трансграничния регион с акцент Хасково. „Тази стратегия ще бъде ефективна, ако тя бъде възприета от съответните институции и неправителствени организации, и включването на институциите в този смисъл ще бъде изключително важно за успеха на проекта“, допълни проф. Щерев.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини