От х:

Днес в x:

Графичен и интериорен дизайн като нова паралелка в Хасковска област е заложена в план- приема за 8-ми клас

Изображение 1 от 6

    Една нова професионална паралелка е заложена в план-приема за 8-ми клас за учебната 2023/2024 година в Хасковска област. Заявката за разкриването й е от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“. Това стана ясно по време на представянето на план-приема.

    Завършващите тази година седмокласници са повече от предходната със 72-ма. 2 042 ученици ще имат възможност да избират между 77 паралелки в гимназиите и средните училища в региона, посочи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Хасково Веселина Павлитова.

    Заложените паралелки в план-прима през миналата година беше 78-47 професионални и 31 профилирани, но от тях са раелизирани 76.

    Две от най-елитните училища в региона Езиковата гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ и Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ са заложили в план приема си съответно по 7 и 5 паралелки.

    За предстоящият прием в пети клас заложените паралелки са по една с по 26 ученици от математическите гимназии в Хасково и Димитровград.

    През миналата година 396 деца са върнати в училище и записани след трето класиране в гимназиално образование чрез механизма за обхващане. В тази връзка по време на обсъждането на план-приема, Веселина Павлитова призова представителите на институциите за съдействие в тази посока.

    Последна дума по утвърждаването на план-приема за новата учебна година имат в МОН.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини