От х:

Днес в x:

Преговори за консорциум от четири ВУЗ-а за обучение на студенти в Хасково

Водят се разговори за създаването на консорциум от четири висши учебни заведения, който да обучават студенти в Хасково, съобщи областният управител Минко Ангелов. Първоначалните срещи са били с ректорските ръководства и председателите на Общите събрания на Технически университет -София, Химикотехнологичен и металургичен университет-София, УНСС, който има изнесено обучение в Хасково, и Университет по библиотекознание и информационни технологии, който пък от новата учебна година открива свой филиал в Свиленград.

Обсъжданата до момента база, която да се използва, е тази на Регионалния център за дистанционно обучение на УНСС.

Съществуват и други възможности обаче, които тепърва ще се обсъждат.

Евентуалните специалности също ще бъдат изчистени по време на кръгла маса между местните власти, държавната власт, учебните заведения и бизнеса. За целта е проведена и анкета сред завършващите ученици в региона с цел да се установи тяхната нагласа дали биха искали да останат да учат висше образование тук и в каква специалност. 1/5 от анкетираните са отговорили, че имат желание да останат в Хасково за да продължат обучението си.

Според Минко Ангелов твърде възможно е обучението да стартира още през есента на 2023 година.

“Целта е младите хора да имат възможност да останат в региона да учат и да се развиват, а от друга страна да се видят и какви са потребностите на работодателите от специалисти, за да могат тези, които решат да завършат висшето си образование без да напускат Хасковска област, след това да имат възможност и да се реализират тук“, посочи още областният управител.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини