От х:

Днес в x:

Непълнолетни с над 10 осъждания за кражби в Хасково

Изображение 1 от 3

    4527 дела са постъпили в Районен съд – Хасково през 2022 г., съобщи на брифинг председателят Пламен Георгиев. 4520 от тях са новообразуваните, а 7 продължават под съшия номер.

    Съдия Георгиев заяви, че се наблюдава ръст при постъпилите дела през миналата година, като по-осезаемо е увеличението на гражданските, а при наказателните има лек спад.

    Значителен е процентът на свършилите дела в кратък срок, тоест до 3 месеца, въпреки увеличения брой дела и намаления състав на съда. Към момента в Районен съд – Хасково правораздават 6 съдии при щат от 11. Всеки един магистрат е разглеждал повече от 53 дела месечно, като от тях има и от предходни периоди.

    „Въпреки намаления състав на съда през цялата 2022 г., качеството на работа е на високо ниво, става ясно от инстанционния контрол“, заяви съдия Георгиев. Той уточни, че през миналата година общо 235 акта по наказателни дела са обжалвани или протестирани пред по-горна съдебна инстанция. Това прави малко над 19% от постановените актове. Малко над 6.6% от решенията по гражданските и административните дела са били обжалвани. Значителна част от тях са потвърдени.

    Преобладаващият брой от наказателните дела са за шофиране под въздействие на алкохол и наркотици. През миналата година е имало 127 такива дела, като от тях няма оправдателна присъда, през 2021 г. е имало 124 дела, а през 2020 г. - 83 дела.

    Следват делата за кражби. През 2021 и 2022 г. е имало серия от производства, образувани срещу непълнолетни, които за кратко време са реализирали доста противоправни посегателства срещу собствеността на граждани. Някои от децата са се сдобили с над 10 осъждания, повечето от тях са с условни присъди.

    На брифинга присъстваше и новият заместник-председател на Районен съд – Хасково Христина Жисова. Тя бе поздравена от председателя, който й пожела здраве, мъдрост и устойчивост при предстоящите предизвикателства.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини