От х:

Днес в x:

5 °C

Обсъжда се промяна на скалата за оценяване на държавните зрелостни изпити

От 2022 година обмисляме промяна на скалата за оценяване на изпитните работи от държавните зрелостни изпити в 12-и клас, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в коментар за резултатите от сегашните матури на зрелостниците. Според него, слабите оценки са само 7-8 процента, защото "нашата летва е много ниска".

Министър Вълчев отбеляза, че зрелостник, който е имал 0 точки, нищо не е попълвал на матурите. "Сега, по скалата ни до 100 точки, "тройката се равнява на 31 точки, като летвата ни за тройка е 2,66 или 2,67, и затова имаме толкова малко слаби оценки, като цяло". Затова от 2022 година ще предложим промяна в скалата за оценяване на матурите, обяви министърът.

Отличните оценки на изпита по български език и литература са 13-14 процента, миналата година бяха 10 процента, което означава, че изпитите не са толкова лесни, а използването на държавните зрелостни изпити за "вход" в системата на висшето образование не води по никакъв начин до обезценяване, коментира обаче министър Вълчев. Той отбеляза, че има специфични умения, които не могат да се измерят чрез държавните зрелостни изпити, и висшите училища за това имат право да организират собствени изпити, но през тази година ситуацията все още е извънредна и рискова. "На кандидатстудентските изпити има много повече отлични оценки, отколкото на държавните зрелостни изпити и тази година в системата на висшето образование ще влязат ученици със средно по-високи резултати", заяви образователният министър.

Той припомни, че за поредна година от МОН намаляват приема на студенти, като сега е само с 10 процента. "В предходни години беше намаляван приемът най-вече в професионални направления на висши училища с по-ниска оценка за качество и реализация, а тази година е намален, включително, и в Софийския университет, двойно е намален приемът в УНСС. Затова е нормално да влязат кандидат-студенти с по-високи резултати, но това е добре за системата, защото крайната либерализация доведе до занижаване на изискванията във висшите училища. Правим вече така, че финансирането да зависи по-малко от броя на студентите и повече от оценката, което да им балансира стимулите, но те не губят субсидия за държавно приет студент, когато той прекъсне обучението си, но губят такси. По осем професионални направления, включително, и таксите ще финансираме, ще има и "трети стипендии" за първокурсници. Надяваме се през тази година повече от тези зрелостници с най-добри резултати да продължат обучението си в български висши училища", заяви министър Вълчев.

Той каза, че през следващата седмица ще бъдат представени промените в наредбата за учебния план и в учебните програми за прогимназиалния етап. В учебните програми ще предложим отпадане на някои понятия и олекотяване, за да има повече време за упражнения, за затвърждаване на знания, а да има по-малко чиста фактология. Трябва да има повече време за провокиране на интереса за учене на учениците, за извличане на информация, за анализирането и обсъждането й, което правят всички образователни системи, обясни министър Красимир Вълчев.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ас
  АСЕН ИЛИЕВ
  2 -1
  21:12, 18 юни 2020
  До мен живее циганска маймуна. Учи в 45 училище, в 3 клас е а не знае да чете :) какво точно работиш бе, тъ пак?
 • 2
  Ас
  АСЕН ИЛИЕВ
  1 -1
  21:14, 18 юни 2020
  Животно, като сложите по 2-3 маймуни в класовете и другите се движат с тяхнотото темпо. :)
 • 3
  Ас
  АСЕН ИЛИЕВ
  1 -2
  21:32, 18 юни 2020
  Бога има много начини да срита псетата, които му се зъбят :) и, както заповядах, да ги лиши от здравеопазване и образование. ...и, да смачка и унижи, всички които се съзтезават за ке нефа. ;)
  псета, преди да ви умъртвя, ще си изтрия обувките с вас!
 • 4
  Пе
  Петя
  1 -1
  10:41, 19 юни 2020
  Има ли още някой неразбрал, че целта е да се унищожи българското образование?! Това е така, за да може да ни управляват толупи, за да ни изнасят подземните богатства, а ние да се радваме на трохите, които ни подхвърлят.

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
26 ное 2020
Последни новини