От х:

Днес в x:

24 °C

В Хасково вече приемат заявления за дистанционно обучение на ученици

В Регионалното управление по образованието в Хасково вече се приемат документи за включване на ученици в дистанционна форма на обучение. Има запитвания, но до момента няма нито едно депозирано за разглеждане искане, информира Иван Панайотов от Регионалното управление на образованието.

Родители, които искат децата им да учат дистанционно, могат да подават документите при директора на училището, където е записано детето им.

Обучението на учениците от дистанционната форма ще се случва през училищни центрове „гнезда“, които ще бъдат организирани от МОН. Те ще групират по няколко региона. Според броя на подадените заявления, ще се избере и точката на изграждане на Регионалния център. Така например областите Хасково, Кърджали и Стара Загора най-вероятно ще бъдат заедно, като се очертава Центърът за дистанционно обучение да е в Стара Загора.

В момента от МОН все още се събира информацията за желаещите, но до около месец се очаква центровете да бъдат готови и да заработя.

Към тях ще бъдат наети учелите по различните дисциплини и преподаването ще се извършва онлайн синхронно между учителите и децата от съответния клас на дистанционно обучение, разясни Иван Панайотов.

Този тип обучение е заложено в образователната ни система, но сега за първи път ще бъде въведено реално в прогимназиален етап и в средното образование. Този вид на обучение няма да се прилага при учениците от 1-ви до 4-ти клас, няма как в него да се включат и гимназистите от професионалните училища, които имат много часове практика.

Според насоките за работа на системата на училищното образование през настоящата учебна година в условията на пандемията от Ковид-19 на МОН, за най-малките ученици изключение ще се прави само, когато по здравословни причини детето се лекува в чужбина.

По време на дистанционното обучение ще се пишат оценки в електронен дневник в училището -център, което осъществява това обучение, като достъп за четене на информацията от електронния дневник ще има и директорът на училището, в което е записан съответният ученик.

Ученик, започнал в дистанционна форма на обучение, не може да премине в присъствена по време на учебната година, предупреди Иван Панайотов. В края й обаче той ще положи изпит по всеки от изучаваните предмети, които ще са присъствени.

Към дистанционна форма на обучение може да бъде включен ученик по здравословни причини, но тава ще трябва да бъде удостоверено с медицински документ. Това може да важи обаче и за деца, чиито родители или настойници също попадат в рискова група, което отново трябва да се удостовери документално.

Трайно пребиваване със семейството на територията на друга държава е друго от допустимите условия, при които може да се кандидатства за в дистанционна форма на обучение.

Стартирането на възможността да се учи чрез дистанционно преподаване във виртуалната класна стая, вероятно ще даде възможност на много българчета, които са с родителите си в чужбина да изберат да продължат и българското си образование, коментират експертите.

„С въвеждането и на тази възможност, ще развием умения в образователната ни система, за които сме се забравили във времето“, смята Иван Панайотов, който е с дългогодишен опит в Регионалното управление на образованието в Хасково.


 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Не
  не се наядохте на пари
  18 -9
  20:39, 16 сеп 2020
  Да ви ...... и в "експертите" некадърни хасковски! В това РУО - задкулисно управление, кой мислите още дърпа конците! Това се съдиха, уволняваха, връщаха, играха на гоненица с Мариела и накрая пак на началнически стол се нагласиха. Мижитурки долни, жадни само за пари и рекет! Да ви имам и смотаното образование - един казус не можете да решите, веднъж да защитите онеправдан или да бъдете истински загрижени за нещо, което не ви носи пари!
 • 2
  Кн
  Книга за рекорди "Идиогинес"
  19 -6
  23:02, 16 сеп 2020
  Заявлението трябва да започва:
  Моля, детето ми да остане тъпо, защото мен ме е страх от ланшният сняг.
 • 3
  25
  2551
  8 -3
  08:36, 17 сеп 2020
  Защо ще получават текущи оценки а накрая на годинта ще полагат изпити по всички предмети???
  Как си представят да живея със семейството си в чужбина и да избера за детето си българското онлайн образование???Братовчедка ми има три деца и трите учат в Германия и мога да ви кажа че нашето образование е светлинни години назад!!!!Никой отишъл да живее там не иска да се върне в България там стандарта на живот е в пъти по-висок образованието здравеопазването съдебната систеа всичко е по-добро!!!!
  • До
   до 2551
   3 -3
   10:37, 17 сеп 2020
   Иди там да живееш!
 • 4
  Ко
  Колева
  10 -1
  10:47, 17 сеп 2020
  Давайте им и виртуална храна и напитки, после като порастнат да се оженят онлайн или дистанционно, след това да правят виртуална любов и да си имат виртуални деца.
  Щом посегнаха и на образованието и децата ни, с нас е свършено.
  Това вече не е реален свят!
  Искат и са напът да унищожат качественото българско образование.
  На правителствата не им трябват умни и образовани хора, а дебили, които по-лесно да манипулират и управляват.
  Ние поне имахме безгрижно и щастливо детство, учихме си в училище, играехме си навън, ядяхме чиста и здравословна храна. Бяхме щастливи деца!
  • 25
   2551
   5 -1
   10:58, 17 сеп 2020
   Отдавна нямаме качествено образование!!!
   Няма вече поправителни лятото, ако през срока учителите напишат двойка дават обяснение пред директора така както ние давахме обяснение на родителите си едно време!!!

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини