От х:

Днес в x:

77 % от завършилите професионални училища в Хасковско работят по специалността си

Близо 77 % или 118 от завършилите през миналата година професионалните гимназии и паралелки в региона на Хасково зрелостници са започнали работа по придобитата професия. Това показва справката, изготвена от Регионалното управление по образованието в Хасково.

Информацията за реализацията на всички завършили средно образование ученици от предходната учебна година се обобщава за първи път. Целта е данните да послужат на експертите при утвърждаването на държавния план-прием за предстоящата нова учебна година.

Според обобщението, през миналата учебна година в 16 професионални гимназии и паралелки в региона са завършили средното си образование 652-ма ученика.

От тях 165-ма са започнали работа, но в различно от изучаваното от тях професионално направление.

119 от зрелостниците са продължили да учат във висши учебни заведения в професионалното си направление от средното, 148 са записали друга специалност. 56 от младежите са заминали в чужбина, след завършването на 12-ти клас, само двама, за да учат висше.

Най-малко-12 са били зрелостниците в Спортното училище „Стефан Караджа“, а най-много са завършилите Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“ в Хасково. Нито един от зрелостниците обаче не е започнал работа по професията си, 52-ма продължават да учат за финансисти, данъчни и митнически посредници,икономисти и счетоводители във висши учебни заведения.

Справката показва, че най-бързо са се реализирали на пазара на труда с професиите, придобити по време на средното си образование, гимназистите от Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“. 24 от 95-мата завършили през миналата учебна година или 22,8 % работят това, за което са учили в средното си образование.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Сб
    сбъркана работа
    14 -2
    20:43, 6 апр 2021
    Това образованието го превърнахте на справки и статистика. Гледам тия даскали вместо да си готвят уроците по цял ден висят на телефона и вайбъра и събират и предават данни! Те и докторите като им влезеш в кабинета пред компютъра лекуват. То бива писарушки от разни институции дето се чудят с какво да си уплътнят времето - ама оставете барам даскалите да учат децата да четат и пишат, докторите да преглеждат и лекуват! Ходете си там в някво минстерство на писарушките и си правете справки и излишни анализи!
  • 2
    Им
    Има
    7 -1
    08:07, 7 апр 2021
    един куп излишни институции по цялата държавна администрация - верната армия на Бою, дето изпълнява и козирува и даже е забравила да мисли! Пише се днес едно нареждане в дадено министерство и се почва едно препращане на долу до тия дето вършат конкретната работа. Значи какво се получава - един пише и нарежда, един обикновено изпълнява, а една армия от калинки си препращат заповедите по една верига - нито нещо работят, нито ум и мисъл влагат - ей на това му се вика БЮРОКРАТ без професия и вече без умения!
    • Ча
      Част от системата
      4 0
      10:36, 7 апр 2021
      Абсолютно сте прав, администрацията е раздута до необятност като малка част служители вършат цялата работа и носят на гърба си огромна маса от некомпетентни калинки, които идват на работа само за разнообразие и клюкарстване. Понякога изобщо се чудя как съществува държавата при толко голяма администрация и почти никакъв действащ бизнес.
  • 3
    АМ
    а манталитета
    3 0
    13:06, 7 апр 2021
    на тези свинки и свине е такъв: Първо се се хвалят...Какво било преди да дойдат спасителката или спасителя, сега какво било свършено, какво било направено, как света щял да се свърши без Величието и безкрайната му работа..
    След дългите самохвалства и делюзии за собствената значимост и непоклатимост следва изблик на крещене, нервозност, неадекватни команди с децибели проглушаващи даже неодушевените стени...
    Изобщо: Пак се хвали, след това се кара на някого...Е ДИАГНОЗА... ;-)

Още новини

Последни новини