От х:

Днес в x:

18 °C

77 % от завършилите професионални училища в Хасковско работят по специалността си

Близо 77 % или 118 от завършилите през миналата година професионалните гимназии и паралелки в региона на Хасково зрелостници са започнали работа по придобитата професия. Това показва справката, изготвена от Регионалното управление по образованието в Хасково.

Информацията за реализацията на всички завършили средно образование ученици от предходната учебна година се обобщава за първи път. Целта е данните да послужат на експертите при утвърждаването на държавния план-прием за предстоящата нова учебна година.

Според обобщението, през миналата учебна година в 16 професионални гимназии и паралелки в региона са завършили средното си образование 652-ма ученика.

От тях 165-ма са започнали работа, но в различно от изучаваното от тях професионално направление.

119 от зрелостниците са продължили да учат във висши учебни заведения в професионалното си направление от средното, 148 са записали друга специалност. 56 от младежите са заминали в чужбина, след завършването на 12-ти клас, само двама, за да учат висше.

Най-малко-12 са били зрелостниците в Спортното училище „Стефан Караджа“, а най-много са завършилите Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“ в Хасково. Нито един от зрелостниците обаче не е започнал работа по професията си, 52-ма продължават да учат за финансисти, данъчни и митнически посредници,икономисти и счетоводители във висши учебни заведения.

Справката показва, че най-бързо са се реализирали на пазара на труда с професиите, придобити по време на средното си образование, гимназистите от Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“. 24 от 95-мата завършили през миналата учебна година или 22,8 % работят това, за което са учили в средното си образование.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Сб
  сбъркана работа
  14 -2
  20:43, 6 апр 2021
  Това образованието го превърнахте на справки и статистика. Гледам тия даскали вместо да си готвят уроците по цял ден висят на телефона и вайбъра и събират и предават данни! Те и докторите като им влезеш в кабинета пред компютъра лекуват. То бива писарушки от разни институции дето се чудят с какво да си уплътнят времето - ама оставете барам даскалите да учат децата да четат и пишат, докторите да преглеждат и лекуват! Ходете си там в някво минстерство на писарушките и си правете справки и излишни анализи!
 • 2
  Им
  Има
  7 -1
  08:07, 7 апр 2021
  един куп излишни институции по цялата държавна администрация - верната армия на Бою, дето изпълнява и козирува и даже е забравила да мисли! Пише се днес едно нареждане в дадено министерство и се почва едно препращане на долу до тия дето вършат конкретната работа. Значи какво се получава - един пише и нарежда, един обикновено изпълнява, а една армия от калинки си препращат заповедите по една верига - нито нещо работят, нито ум и мисъл влагат - ей на това му се вика БЮРОКРАТ без професия и вече без умения!
  • Ча
   Част от системата
   4 0
   10:36, 7 апр 2021
   Абсолютно сте прав, администрацията е раздута до необятност като малка част служители вършат цялата работа и носят на гърба си огромна маса от некомпетентни калинки, които идват на работа само за разнообразие и клюкарстване. Понякога изобщо се чудя как съществува държавата при толко голяма администрация и почти никакъв действащ бизнес.
 • 3
  АМ
  а манталитета
  3 0
  13:06, 7 апр 2021
  на тези свинки и свине е такъв: Първо се се хвалят...Какво било преди да дойдат спасителката или спасителя, сега какво било свършено, какво било направено, как света щял да се свърши без Величието и безкрайната му работа..
  След дългите самохвалства и делюзии за собствената значимост и непоклатимост следва изблик на крещене, нервозност, неадекватни команди с децибели проглушаващи даже неодушевените стени...
  Изобщо: Пак се хвали, след това се кара на някого...Е ДИАГНОЗА... ;-)

Още новини

Хороскоп за 18.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
18 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
18 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
18 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
18 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
18 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
18 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
18 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
18 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
18 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
18 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
18 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
18 юни 2021
Последни новини