От х:

Днес в x:

2 °C

77 % от завършилите професионални училища в Хасковско работят по специалността си

Близо 77 % или 118 от завършилите през миналата година професионалните гимназии и паралелки в региона на Хасково зрелостници са започнали работа по придобитата професия. Това показва справката, изготвена от Регионалното управление по образованието в Хасково.

Информацията за реализацията на всички завършили средно образование ученици от предходната учебна година се обобщава за първи път. Целта е данните да послужат на експертите при утвърждаването на държавния план-прием за предстоящата нова учебна година.

Според обобщението, през миналата учебна година в 16 професионални гимназии и паралелки в региона са завършили средното си образование 652-ма ученика.

От тях 165-ма са започнали работа, но в различно от изучаваното от тях професионално направление.

119 от зрелостниците са продължили да учат във висши учебни заведения в професионалното си направление от средното, 148 са записали друга специалност. 56 от младежите са заминали в чужбина, след завършването на 12-ти клас, само двама, за да учат висше.

Най-малко-12 са били зрелостниците в Спортното училище „Стефан Караджа“, а най-много са завършилите Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“ в Хасково. Нито един от зрелостниците обаче не е започнал работа по професията си, 52-ма продължават да учат за финансисти, данъчни и митнически посредници,икономисти и счетоводители във висши учебни заведения.

Справката показва, че най-бързо са се реализирали на пазара на труда с професиите, придобити по време на средното си образование, гимназистите от Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“. 24 от 95-мата завършили през миналата учебна година или 22,8 % работят това, за което са учили в средното си образование.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Сб
  сбъркана работа
  14 -2
  20:43, 6 апр 2021
  Това образованието го превърнахте на справки и статистика. Гледам тия даскали вместо да си готвят уроците по цял ден висят на телефона и вайбъра и събират и предават данни! Те и докторите като им влезеш в кабинета пред компютъра лекуват. То бива писарушки от разни институции дето се чудят с какво да си уплътнят времето - ама оставете барам даскалите да учат децата да четат и пишат, докторите да преглеждат и лекуват! Ходете си там в някво минстерство на писарушките и си правете справки и излишни анализи!
 • 2
  Им
  Има
  7 -1
  08:07, 7 апр 2021
  един куп излишни институции по цялата държавна администрация - верната армия на Бою, дето изпълнява и козирува и даже е забравила да мисли! Пише се днес едно нареждане в дадено министерство и се почва едно препращане на долу до тия дето вършат конкретната работа. Значи какво се получава - един пише и нарежда, един обикновено изпълнява, а една армия от калинки си препращат заповедите по една верига - нито нещо работят, нито ум и мисъл влагат - ей на това му се вика БЮРОКРАТ без професия и вече без умения!
  • Ча
   Част от системата
   4 0
   10:36, 7 апр 2021
   Абсолютно сте прав, администрацията е раздута до необятност като малка част служители вършат цялата работа и носят на гърба си огромна маса от некомпетентни калинки, които идват на работа само за разнообразие и клюкарстване. Понякога изобщо се чудя как съществува държавата при толко голяма администрация и почти никакъв действащ бизнес.
 • 3
  АМ
  а манталитета
  3 0
  13:06, 7 апр 2021
  на тези свинки и свине е такъв: Първо се се хвалят...Какво било преди да дойдат спасителката или спасителя, сега какво било свършено, какво било направено, как света щял да се свърши без Величието и безкрайната му работа..
  След дългите самохвалства и делюзии за собствената значимост и непоклатимост следва изблик на крещене, нервозност, неадекватни команди с децибели проглушаващи даже неодушевените стени...
  Изобщо: Пак се хвали, след това се кара на някого...Е ДИАГНОЗА... ;-)

Още новини

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини