От х:

Днес в x:

23 °C

За първи път в Хасково ще има паралелка с дуално обучение "електротехник"

Изображение 1 от 6

  Първата паралелка в Хасковска община с дуално обучение ще е в Професионалната гимназия по механоелектротехника “Стойчо и Кица Марчеви". Тя ще приеме 12 ученици в за професията електротехник. Дуалното обучение е заявено от EVN. Това стана ясно при представянето на държавния план-приема за учебната 2020/2021 г. в Областната администрация днес с участието на общините, всички институции, свързани с образователната система и работодателите.

  Директорът на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева представи първоначалните предложения. Те обаче ще бъдат финализирани след защитата им в Министерството на образованието през март.

  План-приемът в региона е разпределен в 26 училища:11 средни, 9 професионални гимназии, 4 профилирани гимназии, едно обединено и едно помощно училище.

  В областта по общини и училища са формирани 44 паралелки със СТЕМ профили като в тях са включени 1175 ученици.

  Според предложенията на училищата, в областта се запазва съотношението на професионални и профилирани паралелки спрямо настоящата учебна година. С 2 процентни пункта, според изискванията на образователното министерство, през следващата учебна ще бъдат увеличен обаче приемът от общия брой ученици в паралелките в професионалното и профилирано обучение.

  В община Хасково ще има 39 професионални и профилирани паралелки.

  В Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ в Хасково също ще има нова специалност. Заявката от училището е за обучение на геодезисти. Предвиденият прием е за половин паралелка. Ако бъде одобрена в МОН, това ще е втората нова специалност за две поредни години в гимназията. Миналата година там беше открита специалността „недвижими имоти“.

  В Димитровград в ПМГ за първа година ще има професионална паралелка с професия „приложен програмист“, тя е с подкрепящо писмо от бизнеса.

  В СУ „Л. Каравелов“- Димитровград за първи път предлагат и професионална паралелка „оператор икономическо информационно осигуряване“. Създаването й е също е подкрепено от бизнеса.

  Професионалната гимназия в Димитровград Проф.д-р „Ас Златаров“ предлага откриването на нова професия-“приложен програмист“, половин паралелка. За прием по половин паралелка са и новите предложения от гимназията за „електронна търговия“, „обзавеждане на производството“, „техник на електронна техника“, „техник на автоматизация на непрекъснато производство“,“технология на фармацевтични и парфюмерийни и козметични продукти“, „лаборант- технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусовата промишленост“. За пореден път професионалната гимназия в Димитровград предлага паралелка и половина дуална форма на обучение: “електрообзавеждане на производството- електротехник“ и „ресторантьор“, изискани и подкрепени от местния бизнес.

  В ПГЕТ „Захари Стоянов“ в Харманли заявката за дуално обучение е за „оператор в производството на облекло“.

  Всички професии, заявени от Професионалните гимназии са съобразени с фирмите и нуждите на бизнеса от кадри на местно ниво, отбеляза Христина Боева.

  Две паралелки в две професионални гимназии и през новата година ще предлагат обучение за задочници. Едната специалност е „производство на облекла и текстил“ в Професионалната гимназия по лека промишленост “ Райна Княгиня“ в Хасково. Другата е в тополовградското средно училища в специалността „металорежещи машини“.

  За следващата учебна година ще бъде обявен и прием след пети клас от двете математически гимназии-в Хасково и Димитровград. Общо заявените местаза прием  са 42. В момента четвъртокласниците, които са потенциални ученици там през септември, са 2 126.

  По време на срещата председателят на Окръжния съд на Хасково Миглена Тянкова обърна внимание към представителите на образованието да помислят за обучение, което да създава кадри и за държавната администрация, от които тя има нужда също. Такава една полезна специалност би била деловодител, например.

  В края на срещата шефът на Агенцията по заетостта в Хасково Янко Дуков анонсира петата поред кампания, която има за цел да направи проучване по региони и обобщено за странат за търсенето на кадри от бизнеса. Той призова фирмите да попълнят въпросниците на онлайн платформата на Министерството на труда и социалната политика, като подчерта, че техните отговори дават основа за бъдещото планиране на учебните специалности.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Kk
   kkkk
   27 -4
   13:42, 13 фев 2020
   Много смешно предложение на Тянкова,то с висше образование не може да станеш прост деловодител,а камо ли като завършиш средно образование .Приказваме сиииииии
  • 2
   Ня
   Нямат Мотивация
   16 -4
   13:49, 13 фев 2020
   си щото живота в Халифата Мутроландия показа че
   Може да си Прост
   но да имаш Пост
  • 3
   Ли
   Лилянов
   5 -2
   14:04, 13 фев 2020
   Аз заявявам сервитьори с тясни ханшове , бармани и хигиенисти. И няма какво да ми се хвалите Мигленчето и Ачката един на друг че сте най-големите работодатели в областа. В голяма грешка сте , аз съм най-големия работодател и съм леко обиден че не съм поканен на срещата.
   • То
    той Тенчо Малкия Свинар
    7 -2
    15:38, 13 фев 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
   • Те
    Тенчо е бивш Келнер
    2 0
    04:42, 14 фев 2020
    Такива Хора ви Управляват
  • 4
   Къ
   Кънчо
   4 -1
   14:09, 13 фев 2020
   Не си правете шега с тока. Достатъчно е бай ви Иван в дкевр .
  • 5
   См
   Смешки
   17 0
   14:10, 13 фев 2020
   На Миглена и трябвали кадри, деловодители ? При положение, че тези които се пенсионираха в съда с тази професия бяха завършили килийни училища и идваха от околните села да работят тази професия деловодител в Хасково. И си вършеха работата чудесно, още преди Миглена да се появи в съда. Сега от умните и красивите с по-две висши образования не могат да докарат и един деловодител.
  • 6
   Об
   Общак полицай до шефа
   5 0
   14:12, 13 фев 2020
   Ачка заяви ли кадри , защото изнемогваме ? От коя паралелка ще ги вземаме ?
  • 7
   Аз
   Аз
   13 -1
   16:52, 13 фев 2020
   А защо не пишете, че в езиковата планират съкращаване на паралелки?!
   Отварят нови бачкаторски паралелки.....Защото ''бизнеса" има нужда от качествена работна ръка, ама не им се дават парички....
  • 8
   Ма
   мастикаджия
   18 0
   17:05, 13 фев 2020
   Онова нещо,със светлото сако,в дясно от ветеринарката,било зам .областен!
   Е ,пак счупиха тъпомера.
  • 9
   Ва
   Ванката....
   11 0
   20:43, 13 фев 2020
   ЕВН заявява паралелка за Ел. Техници.Няма лошо,радвам се,но с висше електротехническо образование не можеш да постъпиш на служба в ЕВН ако нямаш вуйчо Владика и дядо Попадия.....
  • 10
   Кю
   Кюмуров
   5 0
   21:59, 13 фев 2020
   Какво е "дуално обучение"? Това задочно или вечерно училище ли е. Защото и аз съм завършил вечерната гимназия в Димитровград. През деня копах въглища.
   • :)
    :)
    4 0
    22:02, 13 фев 2020
    Тия горните използват чужди думички, че българските не са им на нивото.
  Последни новини