От х:

Днес в x:

6 °C

За първи път в Хасково ще има паралелка с дуално обучение "електротехник"

Изображение 1 от 6

  Първата паралелка в Хасковска община с дуално обучение ще е в Професионалната гимназия по механоелектротехника “Стойчо и Кица Марчеви". Тя ще приеме 12 ученици в за професията електротехник. Дуалното обучение е заявено от EVN. Това стана ясно при представянето на държавния план-приема за учебната 2020/2021 г. в Областната администрация днес с участието на общините, всички институции, свързани с образователната система и работодателите.

  Директорът на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева представи първоначалните предложения. Те обаче ще бъдат финализирани след защитата им в Министерството на образованието през март.

  План-приемът в региона е разпределен в 26 училища:11 средни, 9 професионални гимназии, 4 профилирани гимназии, едно обединено и едно помощно училище.

  В областта по общини и училища са формирани 44 паралелки със СТЕМ профили като в тях са включени 1175 ученици.

  Според предложенията на училищата, в областта се запазва съотношението на професионални и профилирани паралелки спрямо настоящата учебна година. С 2 процентни пункта, според изискванията на образователното министерство, през следващата учебна ще бъдат увеличен обаче приемът от общия брой ученици в паралелките в професионалното и профилирано обучение.

  В община Хасково ще има 39 професионални и профилирани паралелки.

  В Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ в Хасково също ще има нова специалност. Заявката от училището е за обучение на геодезисти. Предвиденият прием е за половин паралелка. Ако бъде одобрена в МОН, това ще е втората нова специалност за две поредни години в гимназията. Миналата година там беше открита специалността „недвижими имоти“.

  В Димитровград в ПМГ за първа година ще има професионална паралелка с професия „приложен програмист“, тя е с подкрепящо писмо от бизнеса.

  В СУ „Л. Каравелов“- Димитровград за първи път предлагат и професионална паралелка „оператор икономическо информационно осигуряване“. Създаването й е също е подкрепено от бизнеса.

  Професионалната гимназия в Димитровград Проф.д-р „Ас Златаров“ предлага откриването на нова професия-“приложен програмист“, половин паралелка. За прием по половин паралелка са и новите предложения от гимназията за „електронна търговия“, „обзавеждане на производството“, „техник на електронна техника“, „техник на автоматизация на непрекъснато производство“,“технология на фармацевтични и парфюмерийни и козметични продукти“, „лаборант- технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусовата промишленост“. За пореден път професионалната гимназия в Димитровград предлага паралелка и половина дуална форма на обучение: “електрообзавеждане на производството- електротехник“ и „ресторантьор“, изискани и подкрепени от местния бизнес.

  В ПГЕТ „Захари Стоянов“ в Харманли заявката за дуално обучение е за „оператор в производството на облекло“.

  Всички професии, заявени от Професионалните гимназии са съобразени с фирмите и нуждите на бизнеса от кадри на местно ниво, отбеляза Христина Боева.

  Две паралелки в две професионални гимназии и през новата година ще предлагат обучение за задочници. Едната специалност е „производство на облекла и текстил“ в Професионалната гимназия по лека промишленост “ Райна Княгиня“ в Хасково. Другата е в тополовградското средно училища в специалността „металорежещи машини“.

  За следващата учебна година ще бъде обявен и прием след пети клас от двете математически гимназии-в Хасково и Димитровград. Общо заявените местаза прием  са 42. В момента четвъртокласниците, които са потенциални ученици там през септември, са 2 126.

  По време на срещата председателят на Окръжния съд на Хасково Миглена Тянкова обърна внимание към представителите на образованието да помислят за обучение, което да създава кадри и за държавната администрация, от които тя има нужда също. Такава една полезна специалност би била деловодител, например.

  В края на срещата шефът на Агенцията по заетостта в Хасково Янко Дуков анонсира петата поред кампания, която има за цел да направи проучване по региони и обобщено за странат за търсенето на кадри от бизнеса. Той призова фирмите да попълнят въпросниците на онлайн платформата на Министерството на труда и социалната политика, като подчерта, че техните отговори дават основа за бъдещото планиране на учебните специалности.


  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Kk
   kkkk
   26 -4
   13:42, 13 фев 2020
   Много смешно предложение на Тянкова,то с висше образование не може да станеш прост деловодител,а камо ли като завършиш средно образование .Приказваме сиииииии
  • 2
   Ня
   Нямат Мотивация
   16 -4
   13:49, 13 фев 2020
   си щото живота в Халифата Мутроландия показа че
   Може да си Прост
   но да имаш Пост
  • 3
   Ли
   Лилянов
   5 -2
   14:04, 13 фев 2020
   Аз заявявам сервитьори с тясни ханшове , бармани и хигиенисти. И няма какво да ми се хвалите Мигленчето и Ачката един на друг че сте най-големите работодатели в областа. В голяма грешка сте , аз съм най-големия работодател и съм леко обиден че не съм поканен на срещата.
   • То
    той Тенчо Малкия Свинар
    7 -2
    15:38, 13 фев 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
   • Те
    Тенчо е бивш Келнер
    2 0
    04:42, 14 фев 2020
    Такива Хора ви Управляват
  • 4
   Къ
   Кънчо
   4 -1
   14:09, 13 фев 2020
   Не си правете шега с тока. Достатъчно е бай ви Иван в дкевр .
  • 5
   См
   Смешки
   17 0
   14:10, 13 фев 2020
   На Миглена и трябвали кадри, деловодители ? При положение, че тези които се пенсионираха в съда с тази професия бяха завършили килийни училища и идваха от околните села да работят тази професия деловодител в Хасково. И си вършеха работата чудесно, още преди Миглена да се появи в съда. Сега от умните и красивите с по-две висши образования не могат да докарат и един деловодител.
  • 6
   Об
   Общак полицай до шефа
   5 0
   14:12, 13 фев 2020
   Ачка заяви ли кадри , защото изнемогваме ? От коя паралелка ще ги вземаме ?
  • 7
   Аз
   Аз
   13 -1
   16:52, 13 фев 2020
   А защо не пишете, че в езиковата планират съкращаване на паралелки?!
   Отварят нови бачкаторски паралелки.....Защото ''бизнеса" има нужда от качествена работна ръка, ама не им се дават парички....
  • 8
   Ма
   мастикаджия
   18 0
   17:05, 13 фев 2020
   Онова нещо,със светлото сако,в дясно от ветеринарката,било зам .областен!
   Е ,пак счупиха тъпомера.
  • 9
   Ва
   Ванката....
   11 0
   20:43, 13 фев 2020
   ЕВН заявява паралелка за Ел. Техници.Няма лошо,радвам се,но с висше електротехническо образование не можеш да постъпиш на служба в ЕВН ако нямаш вуйчо Владика и дядо Попадия.....
  • 10
   Кю
   Кюмуров
   5 0
   21:59, 13 фев 2020
   Какво е "дуално обучение"? Това задочно или вечерно училище ли е. Защото и аз съм завършил вечерната гимназия в Димитровград. През деня копах въглища.
   • :)
    :)
    4 0
    22:02, 13 фев 2020
    Тия горните използват чужди думички, че българските не са им на нивото.

  Още новини

  Хороскоп за 28.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  28 фев 2020
  Последни новини