От х:

Днес в x:

27 °C

За първи път в Хасково ще има паралелка с дуално обучение "електротехник"

Изображение 1 от 6

  Първата паралелка в Хасковска община с дуално обучение ще е в Професионалната гимназия по механоелектротехника “Стойчо и Кица Марчеви". Тя ще приеме 12 ученици в за професията електротехник. Дуалното обучение е заявено от EVN. Това стана ясно при представянето на държавния план-приема за учебната 2020/2021 г. в Областната администрация днес с участието на общините, всички институции, свързани с образователната система и работодателите.

  Директорът на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева представи първоначалните предложения. Те обаче ще бъдат финализирани след защитата им в Министерството на образованието през март.

  План-приемът в региона е разпределен в 26 училища:11 средни, 9 професионални гимназии, 4 профилирани гимназии, едно обединено и едно помощно училище.

  В областта по общини и училища са формирани 44 паралелки със СТЕМ профили като в тях са включени 1175 ученици.

  Според предложенията на училищата, в областта се запазва съотношението на професионални и профилирани паралелки спрямо настоящата учебна година. С 2 процентни пункта, според изискванията на образователното министерство, през следващата учебна ще бъдат увеличен обаче приемът от общия брой ученици в паралелките в професионалното и профилирано обучение.

  В община Хасково ще има 39 професионални и профилирани паралелки.

  В Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ в Хасково също ще има нова специалност. Заявката от училището е за обучение на геодезисти. Предвиденият прием е за половин паралелка. Ако бъде одобрена в МОН, това ще е втората нова специалност за две поредни години в гимназията. Миналата година там беше открита специалността „недвижими имоти“.

  В Димитровград в ПМГ за първа година ще има професионална паралелка с професия „приложен програмист“, тя е с подкрепящо писмо от бизнеса.

  В СУ „Л. Каравелов“- Димитровград за първи път предлагат и професионална паралелка „оператор икономическо информационно осигуряване“. Създаването й е също е подкрепено от бизнеса.

  Професионалната гимназия в Димитровград Проф.д-р „Ас Златаров“ предлага откриването на нова професия-“приложен програмист“, половин паралелка. За прием по половин паралелка са и новите предложения от гимназията за „електронна търговия“, „обзавеждане на производството“, „техник на електронна техника“, „техник на автоматизация на непрекъснато производство“,“технология на фармацевтични и парфюмерийни и козметични продукти“, „лаборант- технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусовата промишленост“. За пореден път професионалната гимназия в Димитровград предлага паралелка и половина дуална форма на обучение: “електрообзавеждане на производството- електротехник“ и „ресторантьор“, изискани и подкрепени от местния бизнес.

  В ПГЕТ „Захари Стоянов“ в Харманли заявката за дуално обучение е за „оператор в производството на облекло“.

  Всички професии, заявени от Професионалните гимназии са съобразени с фирмите и нуждите на бизнеса от кадри на местно ниво, отбеляза Христина Боева.

  Две паралелки в две професионални гимназии и през новата година ще предлагат обучение за задочници. Едната специалност е „производство на облекла и текстил“ в Професионалната гимназия по лека промишленост “ Райна Княгиня“ в Хасково. Другата е в тополовградското средно училища в специалността „металорежещи машини“.

  За следващата учебна година ще бъде обявен и прием след пети клас от двете математически гимназии-в Хасково и Димитровград. Общо заявените местаза прием  са 42. В момента четвъртокласниците, които са потенциални ученици там през септември, са 2 126.

  По време на срещата председателят на Окръжния съд на Хасково Миглена Тянкова обърна внимание към представителите на образованието да помислят за обучение, което да създава кадри и за държавната администрация, от които тя има нужда също. Такава една полезна специалност би била деловодител, например.

  В края на срещата шефът на Агенцията по заетостта в Хасково Янко Дуков анонсира петата поред кампания, която има за цел да направи проучване по региони и обобщено за странат за търсенето на кадри от бизнеса. Той призова фирмите да попълнят въпросниците на онлайн платформата на Министерството на труда и социалната политика, като подчерта, че техните отговори дават основа за бъдещото планиране на учебните специалности.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Kk
   kkkk
   27 -4
   13:42, 13 фев 2020
   Много смешно предложение на Тянкова,то с висше образование не може да станеш прост деловодител,а камо ли като завършиш средно образование .Приказваме сиииииии
  • 2
   Ня
   Нямат Мотивация
   16 -4
   13:49, 13 фев 2020
   си щото живота в Халифата Мутроландия показа че
   Може да си Прост
   но да имаш Пост
  • 3
   Ли
   Лилянов
   5 -2
   14:04, 13 фев 2020
   Аз заявявам сервитьори с тясни ханшове , бармани и хигиенисти. И няма какво да ми се хвалите Мигленчето и Ачката един на друг че сте най-големите работодатели в областа. В голяма грешка сте , аз съм най-големия работодател и съм леко обиден че не съм поканен на срещата.
   • То
    той Тенчо Малкия Свинар
    7 -2
    15:38, 13 фев 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
   • Те
    Тенчо е бивш Келнер
    2 0
    04:42, 14 фев 2020
    Такива Хора ви Управляват
  • 4
   Къ
   Кънчо
   4 -1
   14:09, 13 фев 2020
   Не си правете шега с тока. Достатъчно е бай ви Иван в дкевр .
  • 5
   См
   Смешки
   17 0
   14:10, 13 фев 2020
   На Миглена и трябвали кадри, деловодители ? При положение, че тези които се пенсионираха в съда с тази професия бяха завършили килийни училища и идваха от околните села да работят тази професия деловодител в Хасково. И си вършеха работата чудесно, още преди Миглена да се появи в съда. Сега от умните и красивите с по-две висши образования не могат да докарат и един деловодител.
  • 6
   Об
   Общак полицай до шефа
   5 0
   14:12, 13 фев 2020
   Ачка заяви ли кадри , защото изнемогваме ? От коя паралелка ще ги вземаме ?
  • 7
   Аз
   Аз
   13 -1
   16:52, 13 фев 2020
   А защо не пишете, че в езиковата планират съкращаване на паралелки?!
   Отварят нови бачкаторски паралелки.....Защото ''бизнеса" има нужда от качествена работна ръка, ама не им се дават парички....
  • 8
   Ма
   мастикаджия
   18 0
   17:05, 13 фев 2020
   Онова нещо,със светлото сако,в дясно от ветеринарката,било зам .областен!
   Е ,пак счупиха тъпомера.
  • 9
   Ва
   Ванката....
   11 0
   20:43, 13 фев 2020
   ЕВН заявява паралелка за Ел. Техници.Няма лошо,радвам се,но с висше електротехническо образование не можеш да постъпиш на служба в ЕВН ако нямаш вуйчо Владика и дядо Попадия.....
  • 10
   Кю
   Кюмуров
   5 0
   21:59, 13 фев 2020
   Какво е "дуално обучение"? Това задочно или вечерно училище ли е. Защото и аз съм завършил вечерната гимназия в Димитровград. През деня копах въглища.
   • :)
    :)
    4 0
    22:02, 13 фев 2020
    Тия горните използват чужди думички, че българските не са им на нивото.

  Хороскоп за 08.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
  08 авг 2020
  Последни новини