От х:

Днес в x:

6 °C

За първи път в Хасково ще има паралелка с дуално обучение "електротехник"

Изображение 1 от 6

  Първата паралелка в Хасковска община с дуално обучение ще е в Професионалната гимназия по механоелектротехника “Стойчо и Кица Марчеви". Тя ще приеме 12 ученици в за професията електротехник. Дуалното обучение е заявено от EVN. Това стана ясно при представянето на държавния план-приема за учебната 2020/2021 г. в Областната администрация днес с участието на общините, всички институции, свързани с образователната система и работодателите.

  Директорът на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева представи първоначалните предложения. Те обаче ще бъдат финализирани след защитата им в Министерството на образованието през март.

  План-приемът в региона е разпределен в 26 училища:11 средни, 9 професионални гимназии, 4 профилирани гимназии, едно обединено и едно помощно училище.

  В областта по общини и училища са формирани 44 паралелки със СТЕМ профили като в тях са включени 1175 ученици.

  Според предложенията на училищата, в областта се запазва съотношението на професионални и профилирани паралелки спрямо настоящата учебна година. С 2 процентни пункта, според изискванията на образователното министерство, през следващата учебна ще бъдат увеличен обаче приемът от общия брой ученици в паралелките в професионалното и профилирано обучение.

  В община Хасково ще има 39 професионални и профилирани паралелки.

  В Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ в Хасково също ще има нова специалност. Заявката от училището е за обучение на геодезисти. Предвиденият прием е за половин паралелка. Ако бъде одобрена в МОН, това ще е втората нова специалност за две поредни години в гимназията. Миналата година там беше открита специалността „недвижими имоти“.

  В Димитровград в ПМГ за първа година ще има професионална паралелка с професия „приложен програмист“, тя е с подкрепящо писмо от бизнеса.

  В СУ „Л. Каравелов“- Димитровград за първи път предлагат и професионална паралелка „оператор икономическо информационно осигуряване“. Създаването й е също е подкрепено от бизнеса.

  Професионалната гимназия в Димитровград Проф.д-р „Ас Златаров“ предлага откриването на нова професия-“приложен програмист“, половин паралелка. За прием по половин паралелка са и новите предложения от гимназията за „електронна търговия“, „обзавеждане на производството“, „техник на електронна техника“, „техник на автоматизация на непрекъснато производство“,“технология на фармацевтични и парфюмерийни и козметични продукти“, „лаборант- технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусовата промишленост“. За пореден път професионалната гимназия в Димитровград предлага паралелка и половина дуална форма на обучение: “електрообзавеждане на производството- електротехник“ и „ресторантьор“, изискани и подкрепени от местния бизнес.

  В ПГЕТ „Захари Стоянов“ в Харманли заявката за дуално обучение е за „оператор в производството на облекло“.

  Всички професии, заявени от Професионалните гимназии са съобразени с фирмите и нуждите на бизнеса от кадри на местно ниво, отбеляза Христина Боева.

  Две паралелки в две професионални гимназии и през новата година ще предлагат обучение за задочници. Едната специалност е „производство на облекла и текстил“ в Професионалната гимназия по лека промишленост “ Райна Княгиня“ в Хасково. Другата е в тополовградското средно училища в специалността „металорежещи машини“.

  За следващата учебна година ще бъде обявен и прием след пети клас от двете математически гимназии-в Хасково и Димитровград. Общо заявените местаза прием  са 42. В момента четвъртокласниците, които са потенциални ученици там през септември, са 2 126.

  По време на срещата председателят на Окръжния съд на Хасково Миглена Тянкова обърна внимание към представителите на образованието да помислят за обучение, което да създава кадри и за държавната администрация, от които тя има нужда също. Такава една полезна специалност би била деловодител, например.

  В края на срещата шефът на Агенцията по заетостта в Хасково Янко Дуков анонсира петата поред кампания, която има за цел да направи проучване по региони и обобщено за странат за търсенето на кадри от бизнеса. Той призова фирмите да попълнят въпросниците на онлайн платформата на Министерството на труда и социалната политика, като подчерта, че техните отговори дават основа за бъдещото планиране на учебните специалности.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Kk
   kkkk
   27 -4
   13:42, 13 фев 2020
   Много смешно предложение на Тянкова,то с висше образование не може да станеш прост деловодител,а камо ли като завършиш средно образование .Приказваме сиииииии
  • 2
   Ня
   Нямат Мотивация
   16 -4
   13:49, 13 фев 2020
   си щото живота в Халифата Мутроландия показа че
   Може да си Прост
   но да имаш Пост
  • 3
   Ли
   Лилянов
   5 -2
   14:04, 13 фев 2020
   Аз заявявам сервитьори с тясни ханшове , бармани и хигиенисти. И няма какво да ми се хвалите Мигленчето и Ачката един на друг че сте най-големите работодатели в областа. В голяма грешка сте , аз съм най-големия работодател и съм леко обиден че не съм поканен на срещата.
   • То
    той Тенчо Малкия Свинар
    7 -2
    15:38, 13 фев 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
   • Те
    Тенчо е бивш Келнер
    2 0
    04:42, 14 фев 2020
    Такива Хора ви Управляват
  • 4
   Къ
   Кънчо
   4 -1
   14:09, 13 фев 2020
   Не си правете шега с тока. Достатъчно е бай ви Иван в дкевр .
  • 5
   См
   Смешки
   17 0
   14:10, 13 фев 2020
   На Миглена и трябвали кадри, деловодители ? При положение, че тези които се пенсионираха в съда с тази професия бяха завършили килийни училища и идваха от околните села да работят тази професия деловодител в Хасково. И си вършеха работата чудесно, още преди Миглена да се появи в съда. Сега от умните и красивите с по-две висши образования не могат да докарат и един деловодител.
  • 6
   Об
   Общак полицай до шефа
   5 0
   14:12, 13 фев 2020
   Ачка заяви ли кадри , защото изнемогваме ? От коя паралелка ще ги вземаме ?
  • 7
   Аз
   Аз
   13 -1
   16:52, 13 фев 2020
   А защо не пишете, че в езиковата планират съкращаване на паралелки?!
   Отварят нови бачкаторски паралелки.....Защото ''бизнеса" има нужда от качествена работна ръка, ама не им се дават парички....
  • 8
   Ма
   мастикаджия
   18 0
   17:05, 13 фев 2020
   Онова нещо,със светлото сако,в дясно от ветеринарката,било зам .областен!
   Е ,пак счупиха тъпомера.
  • 9
   Ва
   Ванката....
   11 0
   20:43, 13 фев 2020
   ЕВН заявява паралелка за Ел. Техници.Няма лошо,радвам се,но с висше електротехническо образование не можеш да постъпиш на служба в ЕВН ако нямаш вуйчо Владика и дядо Попадия.....
  • 10
   Кю
   Кюмуров
   5 0
   21:59, 13 фев 2020
   Какво е "дуално обучение"? Това задочно или вечерно училище ли е. Защото и аз съм завършил вечерната гимназия в Димитровград. През деня копах въглища.
   • :)
    :)
    4 0
    22:02, 13 фев 2020
    Тия горните използват чужди думички, че българските не са им на нивото.

  Хороскоп за 24.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
  24 ное 2020
  Последни новини