От х:

Днес в x:

5 °C

20-метрова клада озари за здраве десетки хора в Деня на прошката

  Най-високата клада на Сирни Заговезни в цялата страна горя ритуално в село Добрич тази вечер.

  13-метровата пирамида от клони лумна малко след 18 часа. За да запали огъня  в кофата на багер до върха й достигна кметът на селото Марин Маринов. „Годината да бъде плодородна“, пожела на съселяните си и на гостите на Добрич кметът.

  „Цяло село сгря“!, възкликваха хората, събрали се в двора на читалище "Пробуда". В емоционалния момент някои от наблюдателите се подсетиха, че е време да поискат и да дадат прошка. Други пък използваха зрелището, за да си направят снимки за спомен. Сред празнуващите бяха кметът на Димитровград Иво Димов и заместникът му Светослав Стойков.

  В Добрич имат заявка за рекорд, защото огънят от горящите близо 20 кубика дърва, се издигна поне на 20 метра височина. Възрастните хора в Добрич помнят от своите баби поверието, че колкото по-високо стигне светлината на огъня на Сирни Заговезни, толкова по-плодородна ще е годината за стопаните.

  Празничната програма около огъня откриха танцьорите от местната група за народни хора, с любими песни се представиха изпълнителите от мъжката певческа група от с.Тракия, талантите от ОДЦ "Галаксико".

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ке
   Кенанския Майумун
   19 -5
   20:08, 10 мар 2019
   Честит празник на Всички Християн , Славяни и прочие
   ....
   Сирни заговезни се празнуват в Целия Славянски свят + Унгария
   Slavic carnival
   From Wikipedia, the free encyclopedia
  • 2
   Ма
   Мая
   3 -19
   22:43, 10 мар 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Жи
   живко
   3 -14
   09:17, 11 мар 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
   Ди
   ДИДА
   9 -2
   09:47, 11 мар 2019
   О ,,,КАКВА ЗЛОБА !Това са само едни деца и то неоспоримо талантливи деца, които освен в Турция прославят нашият град в Русия ,Сърбия,Македония,Черна Гора,Румъния,
  • 5
   Ее
   ее
   4 -2
   11:41, 11 мар 2019
   Хайде пак нарушения,- в кофата на багер :-)
   Така Ви се е сторило. Няма такова нещо.
  • 6
   На
   Наблюдател
   5 -1
   18:01, 11 мар 2019
   Ако се направи, лошо, ако не се направи - пак лошо! Аман от мрънкачи и критикари! Честит ви празник и честит ви предвеликденски пост! Да се смирим поне малко, защото духовният пост е по-важен от хранителния! Аз не мога - хапвам си още сланинка и свинско със зеле! Червено вино - разбира се! Наздраве за кмета и за всички участници! За Галаксико нито дума, те са №1 в България!
  • 7
   Йо
   йокин
   1 0
   20:35, 12 мар 2019
   Даааааааааааааааа,а попа ТРЕЗВЕН.

  Хороскоп за 22.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
  22 яну 2020
  Последни новини