От х:

Днес в x:

На Сирни Заговезни в ОУ "Климент Охридски" гониха злите сили

    Кукери, облечени в кожи и самодиви изпълниха двора на училище "Климент Охридски" на Сирни Заговезни, Традиционно учебното заведение отбелязва днешния празник като спазва всички традиции. 

    "Учениците сами са изработили кукерски маски и рисунки на тази тематика, които подредихме в изложба на двора. В отбелязването на празника се включиха всички деца, както и техните родители", обясни директорът на училището Розалина Петкова. 

    Учениците спазиха всички ритуали за Сирни Заговезни. Те поискаха прошка едни от други. Десетки деца се включиха и в традиционното "хамкане" на халва и варено яйце. 

    Страшни кукери с впечатляващи костюми прогониха злите сили от сградата на ОУ "Климент Охридски". Третокласничката Златиана бе облечена досущ като истински кукер.  "Костюма изработихме заедно с тати, отне ни около един месец. ", допълни тя.  До нея петокласничката Ивайла също бе се постарала да придобие страшен облик. "Маската изработих с помощта на мама. Искахме да съм облечена така, за да изгоня злите сили", разказа тя. 

    Финал на празника постави запалването на огън, който всички деца прескочиха, за да са здрави през цялата година. 

    За първи път на празника в ОУ "Климент Охридски" присъстваха и бъдещи първокласници. Идеята е децата да усетят атмосферата на училището, за да може през септември да отидат с желание на първия учебен ден. 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бр
      БРАВО!
      9 -1
      17:26, 17 мар 2024
      Браво на учениците, прекрасни кукерски костюми! Учителите , поздравления и за вас! Виждам все млади хора, браво!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини