От х:

Днес в x:

2 °C

Днес прошка искаме и прошка даваме

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка.

Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него започва Великият или Великденският пост.

На Сирни Заговезни християните си припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви".

В народните традиции този ден е наситен със символика.

На Сирни Заговезни се става рано сутринта. Жените в къщата си разпределят работата по приготвянето на трапезата.

Варят се и яйца, които ще се сложат на нея вечерта. Мъжете се включват в събирането на дървата за огъня, който се пали привечер в центъра на населеното място.

В района на Хасково месеци преди този ден се подготвят чавгите. Дървените пръчки, които се дялкат не само от мъжете, но и от децата, някъде в района са известни и като стрелки. Те се украсяват и се наричат за всеки от къщата, за животните.

Днес всеки  в къщата иска прошка от другия за кривините през годината. Младите отиват при старите, за да ги помолят да им се прости. После прошка се иска и от останалите хора, които смяташ, че си наранил.

Изразът е: Прошка искам и прошка давам!

След тази емоционална част хората се приготвят за вечерята и за празнуването.

Излизат на мегдана и палят огньовете по тъмно.

Хвърлят чавгите си за здраве, за берекет.

След това се прибират по къщите си и сядат на трапезата.

След вечерята най-възрастната жена в дома завързва парче халва, сирене или сварено яйце в края на червен вълнен конец и го разклаща. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето. Обредът се нарича по хасковския край "хамкане". Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болестите по агънцата.

Така ритуално дават началото на Великия пост. От този ден нататък до Великден блажно вече не се яде.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Те
  Теодора Петков
  7 -9
  09:57, 14 мар 2021
  Бойко поиска прошка, а тия които затваряха улици и площади ,хвърляха яйца и риба и камъни по полицаи и сгради, бесеха чучела, ще поискат ли прошка? Не разбира се ,те искат да стават депутати.
  • Ня
   Някой
   6 -7
   10:25, 14 мар 2021
   Те употребиха и малката надежда на хората за нещо по-добро. Наистина готвят се да влезнат за парламента още по-големи боклуци!
  • Ге
   Георги Тодев
   7 -4
   12:04, 14 мар 2021
   Иван Тошев е хасковлията хвърлял яйца по Министерския съвет . Заснет по БТВ,Нова тв, БНТ. Вярващ атеист.Същия субект се изявява като собственик на религиозна туристическа агенция в Хасково,политически и търговски съветник на поп Златко Делчев ,интригант,бивш ВКР в Хасковско военно поделение ,сниман редом с агент Леонид Решетников резидент на КГБ за България.Комунист с минало.Боклук.
  • Да
   да гори в пъкъла
   7 -1
   14:05, 14 мар 2021
   Аз пък на твоя Бойко никаква прошка не давам. Да гори в ада дано - и той и семето му.
 • 2
  Ad
  Adolf
  4 -4
  11:43, 14 мар 2021
  Нито искам, нито давам.
  • Хр
   Христо
   2 -2
   14:12, 14 мар 2021
   тъпия е като умрелия...винаги околните страдат...
  • Ad
   Adolf
   3 0
   16:36, 14 мар 2021
   Добре се определи

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини