От х:

Днес в x:

20 °C

Днес прошка искаме и прошка даваме

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка.

Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него започва Великият или Великденският пост.

На Сирни Заговезни християните си припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви".

В народните традиции този ден е наситен със символика.

На Сирни Заговезни се става рано сутринта. Жените в къщата си разпределят работата по приготвянето на трапезата.

Варят се и яйца, които ще се сложат на нея вечерта. Мъжете се включват в събирането на дървата за огъня, който се пали привечер в центъра на населеното място.

В района на Хасково месеци преди този ден се подготвят чавгите. Дървените пръчки, които се дялкат не само от мъжете, но и от децата, някъде в района са известни и като стрелки. Те се украсяват и се наричат за всеки от къщата, за животните.

Днес всеки  в къщата иска прошка от другия за кривините през годината. Младите отиват при старите, за да ги помолят да им се прости. После прошка се иска и от останалите хора, които смяташ, че си наранил.

Изразът е: Прошка искам и прошка давам!

След тази емоционална част хората се приготвят за вечерята и за празнуването.

Излизат на мегдана и палят огньовете по тъмно.

Хвърлят чавгите си за здраве, за берекет.

След това се прибират по къщите си и сядат на трапезата.

След вечерята най-възрастната жена в дома завързва парче халва, сирене или сварено яйце в края на червен вълнен конец и го разклаща. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето. Обредът се нарича по хасковския край "хамкане". Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болестите по агънцата.

Така ритуално дават началото на Великия пост. От този ден нататък до Великден блажно вече не се яде.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Те
  Теодора Петков
  7 -9
  09:57, 14 мар 2021
  Бойко поиска прошка, а тия които затваряха улици и площади ,хвърляха яйца и риба и камъни по полицаи и сгради, бесеха чучела, ще поискат ли прошка? Не разбира се ,те искат да стават депутати.
  • Ня
   Някой
   6 -7
   10:25, 14 мар 2021
   Те употребиха и малката надежда на хората за нещо по-добро. Наистина готвят се да влезнат за парламента още по-големи боклуци!
  • Ге
   Георги Тодев
   7 -4
   12:04, 14 мар 2021
   Иван Тошев е хасковлията хвърлял яйца по Министерския съвет . Заснет по БТВ,Нова тв, БНТ. Вярващ атеист.Същия субект се изявява като собственик на религиозна туристическа агенция в Хасково,политически и търговски съветник на поп Златко Делчев ,интригант,бивш ВКР в Хасковско военно поделение ,сниман редом с агент Леонид Решетников резидент на КГБ за България.Комунист с минало.Боклук.
  • Да
   да гори в пъкъла
   7 -1
   14:05, 14 мар 2021
   Аз пък на твоя Бойко никаква прошка не давам. Да гори в ада дано - и той и семето му.
 • 2
  Ad
  Adolf
  4 -4
  11:43, 14 мар 2021
  Нито искам, нито давам.
  • Хр
   Христо
   2 -2
   14:12, 14 мар 2021
   тъпия е като умрелия...винаги околните страдат...
  • Ad
   Adolf
   3 0
   16:36, 14 мар 2021
   Добре се определи
Последни новини