От х:

Днес в x:

В „Климент“ посрещнаха Баба Марта, кукери гониха злините

    Традиционният празник на първи март доведе много деца и родителите им в двора на училище „Св.Климент Охридски“ тази сутрин.

    Директорката Гинка Райчева поздрави децата за празника и напомни, че днес са се събрали, за да изпълнят две български традиции-за Баба Марта и за Сирни Заговезни.

    Заради първомартенския празник дрескодът на деня бе бяло и червено.

    На I Сирни Заговезни се иска и се дава прошка, затова и директорката спази традицията. „Искам прошка и прошка давам!“, обърна се Гинка Райчева към учениците, учителите и родителите.

    Тя припомни, че освен на хубавите български традиции, днешният ден в училището е посветен и на надеждата за частица здраве.  Първомартенския базар в „Климент“ бе с кауза -събраните средства от продажбата на ръчно изработените мартеници ще отидат в полза на лечението на Михаела от Димитровград, която е с диагноза Сарком на Юинг.

    За доброто настроение на всички се погрижиха децата от вокалната група ”Пейте с нас” към училището, с ръководители Гергана Райчева и Симона Василев.

    Беше изпълнен и обичаят  „Хамкане“.

    По традиция на днешния ден учениците се маскират като кукери и се завъртат около огъня, който после всички прескочат за здраве.

    Кукерите прогониха злите сили със звъна на чановете си. Най-красивите и оригинални маски получиха награди.


    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Пр
      православен скот
      4 -4
      11:20, 1 мар 2020
      Кукерите са древен християнски обичай.
    • 2
      Ба
      баба
      3 -1
      13:57, 1 мар 2020
      Чакам децата и внуците да дойдат на село и да ми поискат прошка днес...
    Последни новини