От х:

Днес в x:

Кукерски чанове огласиха "Кенана" за прогонване на злите сили и в очакване на пролетта

    Чанове на кукери огласиха централната алея на парк „Кенана„ в Хасково днес. Пъстроцветното шествие е организирано от училище „Любен Каравелов“, което се намира в близост.  Около 400 деца се включиха в ритуалното преминаване в навечерието на Сирни Заговезни, за да прогонят злите сили и в очакване на пролетта.

    Всички маски са измайсторени от децата, а в инициативата се включиха и много от родителите им. Голяма част от учителите също бяха маскирани и така показаха с личния си пример как трябва да се пазят и следват хубавите български традиции.

    Директорката на училището Мариела Златева посочи, че българският дух се пази в школото именно, когато децата знаят символиката на празниците, които дедите ни са тачили.

    Красотата на върволицата и шумните възгласи от нея привлякоха много от минувачите по алеята, които последваха кукерската процесия.

    В двора на училището бяха бяха представени традиционните ритуали по засаждане и жънене на житото, както и обичаите, свързани със Сирни Заговезни- „Прошка“ и „Хамкане“.

    По традиция имаше и огън, край който се изви кръшно хоро. Старите българи вярвали, че колкото е по-висок димът от огъня, толкова новата реколта ще е по-защитена. Сирнешкият огън трябва да се извисява колкото се може по-нависоко, защото се вярва, че докъдето стигне той, до там ще падне градушката, а реколтата ще се запази.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ба
      Бат Танас общественик
      14 -5
      15:00, 24 фев 2023
      Този кукер с байряка случайно да не е директора на училището ?
    • 2
      Ня
      Някой
      1 -1
      10:01, 25 фев 2023
      Идете пред Парламента да изгоните злите сили които са вътре....
      • Ба
        Бат Танас общественик
        1 0
        14:18, 25 фев 2023
        Нещо си се объркал! В парламента още два месеца освен чистачки и подръжка няма да има други хора. Да идат пред президентството и да му дрънкат клопоти на главата!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини