От х:

Днес в x:

Огнени чавги полетяха в Бряст на Сирни Заговезни

    Прекрасен празник на Сирни Заговезни сътвориха жителите на димитровградското село Бряст, където за поредна година организираха регионалния събор „Ден на чавгата“. Специален гост на събитието бе областният управител на Хасково Катя Панева. Съборът, в който се включиха и много гости, се състоя, въпреки обилния сняг.

    Радвам се, че съм днес сред вас на този специален празник, на който се палят огньовете, символизиращи пречистването на духа. Те ни носят топлината и ни напомнят за надеждата и вярата, която трябва да имаме. Искрено желая на всеки от вас добротата да ви съпътства в следващите дни. Благодаря ви, че съхранявате българското и традициите. Продължавайте все така, поздрави хората областният управител Катя Панева и пожела честит празник на всички.

    Програмата започна в сградата на Народно читалище „Пробуда – 1927“, което бе организатор на събитието, наред с Община Димитровград, Кметство Бряст и пенсионерски клуб „Надежда“. На сцената се изявиха певчески и танцови състави.

    Кулминацията бе пред двора на църквата „Св. Иван Рилски“. Там от огньовете се палеха чавги, които след това бяха изстрелвани. Допълнително настроение внесоха кръшни хора и заря.

    По традиция, чавгите се правят от дървото мекиш, като наподобяват стрелички. Вярва се, че колкото по-далече стигнат, след като бъдат изстреляни, толкова повече здраве и берекет ще има.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      До
      До специалнияТ гост
      0 -1
      23:02, 6 мар 2022
      Сменила е сакото, хайде сега и ботушите до коляно и малко ще е по наред работата с облеклото
    Последни новини