От х:

Днес в x:

Пет дървета в Хасковска област са обявени за вековни

Пет дървета на територията на област Хасково са обявени за вековни със заповед  на министъра на околната среда и водите. 
 
Четири са от вида дръжкоцветен дъб и се намират в местността „Идимирли“ край Хасково. Дъбовете са на възраст между 270 и 350 години, високи са около 12 метра, с обиколка на стъблата от 3,80 до 4,80 метра. С тях вековните дървета в Хасково със защитен статут от закона вече са пет. 
 
Предложението за обявяването на дъбовете е на Стефан Айвазов. Студантът от Хасково е природолюбител и член на младежкия екоклуб  към  екоинспекцията. 
 
След извършена проверка на място от експерти по биоразнообразие от РИОСВ- Хасково и представители от Общината е констатирано, че дърветата са в добро състояние и  е  направено предложение до МОСВ за обявяване на дърветата за вековни.  Заповедта e обнародвана в „Държавен вестник“. 
 
Със същата заповед за вековно е обявено и дърво от вида благун. То се  намира  в землището на с.Орлов дол, общ. Тополовград. Дървото е на възраст около 300 години, с височина- 20 м. и обиколка на ствола- 3,70 м.
 
След обявяването на дърветата за защитени и забележителни, собствениците на имотите в които се намират - общините Хасково и Тополовград, трябва да ги обозначат с информационно-указателни табели, както и да полагат грижи за опазването им от унищожаване или увреждане. Нарушителите на тази заповед носят административно наказателна отговорност. 
Според Закона за биологичното разнообразие се забранява изкореняването, отсичането, кастренето и чупенето на клони на вековни дървета, както и нараняването на стъблата им и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние.
 
 Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Се
    селския
    6 0
    19:35, 18 фев 2019
    А срещу параклиса на горно войводино като изсякоха вековни дървета от общината няма проблем хаха
  • 2
    Гр
    Гражданката ”Х”
    1 0
    06:43, 19 фев 2019
    Ето, това е цивилизована тема за коментар!
    В защита на Земята, климата и природата!
    Ние малко знаем за законовите положения при обявяване на един дървесен вид за ”Вековен”! Възможно е и други дървета да бъдат обявени за вековни, ако се даде повече гласност и разяснения.
  • 3
    Гр
    Гражданката ”Х”
    2 0
    06:54, 19 фев 2019
    АДМИРАЦИИ към младия природозащитник г-н Стефан Айвазов , студент от Хасково, за така направените предложения, за обявяването на тези дървета за ”Вековни”! Нашето гражданско общество има нужда от такива млади, находчиви и амбициозни хора! УСПЕХ на клуба на младите природозащитници в Хасково!

Случаен виц

Последни новини