От х:

Днес в x:

9 °C

В Хасково показват най-отровната змия в света и местни видове влечуги

  Изложба от 44 вида влечуги бе показана във фоайето на читалище "Заря" в Хасково. Сред екземплярите е континентален тайпан. Установено е, че това е змията, отделяща отрова с най-голяма токсичност. Въпреки, че е най-отровната змия в света, ухапванията от континентален тайпан са рядкост и до сега не е описан смъртен случай при човек, обясни докторът по зоология Красимир Христов. Донякъде това се обуславя от една страна, че тзои вид змии обитават ненаселените, пустинни райони на Централна Австралия, а от друга - производството на антитайпанов серум, който успешно обезврежда отровата на всички видове тайпани.

  Сред екземплярите в клетки са още кралска кобра, мамби, гърмящи змии, анаконда, игуани. Показани са и местни видове влечуги: отровните пепелянка и усойница, както и неотровните смок и медянка.

  Пъстрият смок е най-едрата българска змия и стига до около 1.80 метра. Той е жълт на черни петна, понякога леко оранжавее. Сравнително често се среща по къщите и се качва по дърветата, заради което често става жертва. "Идеята е хората да видят българските змии, за да ги разпознават.", обясни д-р Христов.

  Изложеният в "Заря" пъстър смок е уловен преди около два дни от природата, но е сравнително спокоен, не се блъска по стените на клетката.

  Българските видове змии ще останат в изложбата за около две седмици, след което ще бъдат преместени в Терариума в Минерални бани, каза още херпетологът. 

  Изложбата е организирана от хасковското херпетологично дружество. Тя ще остане във фоайето на читалището до 4 март 2019 година, а желаещите могат да я посетят от 10 до 19 часа всеки ден. Входът за посетители е 3.50 лева, за студенти и ученици - 3 лева, а за деца от 3 до 6 години - 1.50 лева.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ма
   мастикаджия
   14 -4
   14:57, 4 фев 2019
   Да пуснат една в гащите на областния.Ще осиротее Хасково.
  • 2
   Ма
   мастикаджия
   15 -4
   15:08, 4 фев 2019
   Мария Гбриел не я видях сред кобрите!А мястото и е там.
  • 3
   Vv
   vvv
   13 -1
   15:52, 4 фев 2019
   Дано тази година се отнесат по - отговорно към яйцата на змиите,че преди година изхвърлиха в Мин.бани оплодени яйца на питон.... после като намериха питона бебе на пътя Клокотница се правеха на разстреляни ! Умрял и МОЖЕ БИ изхвърлян от трафиканти..... а бабите цяло лято го виждали на гробищата в с.Клокотница и мислели че е огромен смок... как може на аматьори да се разрешава да правят терариуми и да отглеждат отровни змии. Дано тази година не изтърват Мамба , че тогава стойте та гледайте.......
  • 4
   Ko
   Koлю
   6 -2
   16:14, 4 фев 2019
   Брей че алчен народ, чак и вход по 3,5 тръгнали да събират, а дали се отчитат пред данъчните или крият приходите?
  • 5
   Бе
   Бен Търпин
   8 -3
   17:03, 4 фев 2019
   Тези змии са като малки гущерчета в сравнение със змиите , които не управляват.
  • 6
   По
   поправка
   5 -3
   17:05, 4 фев 2019
   ……………., к
   които НИ управляват

  Видеа по темата

  Хороскоп за 15.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От вас зависи денят ви да е спокоен, ползотворен и приятен. Имате сили да приключите в срок със задачите си, оставяйки си време и за себе си. Добрите ви намерения ще ви отведат на интересни места и срещнат с подходящите хора. Починете си. Самотата не е добър партньор на никому.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Избирате доста перспективна насока за действие. Успявате да си създадете ангажименти, които поглъщат цялото ви внимание. Работата ви е интересна и напълно ви удовлетворява. Не бързайте да отговаряте на направено ви предложение. Изчакайте известно време, ситуацията съвсем скоро много ще се промени. Готови сте да помогнете на ваш близък, но самият той като че ли не иска да излезе от затрудненото положение.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят е подходящ за активни действие във всички посоки. Много от вас ще се заемат с решаването на административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Сами ще се уверите в повишаващите ви се творчески и професионални възможности, възползвайте се от момента.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С ясни цели и овладени емоции ще продължите да работите, спазвайки срокове, обещания и лични интереси. В такъв дух новите ви идеи, споделени с подходящите хора, ще намерят по-бързата си реализация. Добрите взаимоотношения ви дават кураж и сила, които се отразяват благоприятно на самочувствието, плановете и настроението ви.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Грижата за някого ще ви натовари допълнително, но няма да съжалявате. Помощта ви ще бъде оценена, но най-важното е, че чрез подкрепата ви ще се изправи и продължи. Има друго, което ви притеснява. Не всичко е такова, каквото би ви се искало в интимните отношения и голяма тежест ще свалите от гърба си, ако част по-скоро изясните положението.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Животът ви е научил да се справяте с новостите без да жалите себе си, и без особени затруднения. Ще имате на своя страна добър помощник, макар, че все още не го припознавате в тази му роля. Ще вземете решение по проблем, който не търпи отлагане. Децата ще ви зарадват с добрите си постижения.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съсредоточете се върху краткосрочните си планове, като дадете предимство на професионалните си и бизнес-изяви. Днес ще можете да осъществите отлагано мероприятие и да постигнете съгласие по общ въпрос с роднини или партньори. Други ще получат интересна оферта, която ще ги занимава през следващите дни.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възможността да ви оценят справедливо и според заслугите ви е реална. В тази връзка покажете добрите си страни и не се главозамайвайте, ако отзивите надминат очакванията ви, продължете с упорството си над трудните въпроси и дайте своя принос за решението им.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работата ви налага да смирите егото си, ако обстоятелствата ви срещнат и с други, като вас властни и можещи хора. Ще се радвате на нещата, които обичате и ще се заредите с положителна енергия за дните напред, стига да отворите сетивата си и погледнете на живота си от към добрата му страна.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Придобивате повече опит в нова за вас област. Това ви дава увереността да се заемете с въпроси, които сте избягвали досега. Бъдете сигурни, че късметът е на ваша страна. Очаква ви интересно запознанство, което може да прерасне в нещо сериозно. Инициативата е изцяло във вас. Вие избирате как да се развие всичко.
  15 ное 2019
  Последни новини