От х:

Днес в x:

В Хасково показват най-отровната змия в света и местни видове влечуги

  Изложба от 44 вида влечуги бе показана във фоайето на читалище "Заря" в Хасково. Сред екземплярите е континентален тайпан. Установено е, че това е змията, отделяща отрова с най-голяма токсичност. Въпреки, че е най-отровната змия в света, ухапванията от континентален тайпан са рядкост и до сега не е описан смъртен случай при човек, обясни докторът по зоология Красимир Христов. Донякъде това се обуславя от една страна, че тзои вид змии обитават ненаселените, пустинни райони на Централна Австралия, а от друга - производството на антитайпанов серум, който успешно обезврежда отровата на всички видове тайпани.

  Сред екземплярите в клетки са още кралска кобра, мамби, гърмящи змии, анаконда, игуани. Показани са и местни видове влечуги: отровните пепелянка и усойница, както и неотровните смок и медянка.

  Пъстрият смок е най-едрата българска змия и стига до около 1.80 метра. Той е жълт на черни петна, понякога леко оранжавее. Сравнително често се среща по къщите и се качва по дърветата, заради което често става жертва. "Идеята е хората да видят българските змии, за да ги разпознават.", обясни д-р Христов.

  Изложеният в "Заря" пъстър смок е уловен преди около два дни от природата, но е сравнително спокоен, не се блъска по стените на клетката.

  Българските видове змии ще останат в изложбата за около две седмици, след което ще бъдат преместени в Терариума в Минерални бани, каза още херпетологът. 

  Изложбата е организирана от хасковското херпетологично дружество. Тя ще остане във фоайето на читалището до 4 март 2019 година, а желаещите могат да я посетят от 10 до 19 часа всеки ден. Входът за посетители е 3.50 лева, за студенти и ученици - 3 лева, а за деца от 3 до 6 години - 1.50 лева.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ма
   мастикаджия
   14 -4
   14:57, 4 фев 2019
   Да пуснат една в гащите на областния.Ще осиротее Хасково.
  • 2
   Ма
   мастикаджия
   15 -4
   15:08, 4 фев 2019
   Мария Гбриел не я видях сред кобрите!А мястото и е там.
  • 3
   Vv
   vvv
   13 -1
   15:52, 4 фев 2019
   Дано тази година се отнесат по - отговорно към яйцата на змиите,че преди година изхвърлиха в Мин.бани оплодени яйца на питон.... после като намериха питона бебе на пътя Клокотница се правеха на разстреляни ! Умрял и МОЖЕ БИ изхвърлян от трафиканти..... а бабите цяло лято го виждали на гробищата в с.Клокотница и мислели че е огромен смок... как може на аматьори да се разрешава да правят терариуми и да отглеждат отровни змии. Дано тази година не изтърват Мамба , че тогава стойте та гледайте.......
  • 4
   Ko
   Koлю
   6 -2
   16:14, 4 фев 2019
   Брей че алчен народ, чак и вход по 3,5 тръгнали да събират, а дали се отчитат пред данъчните или крият приходите?
  • 5
   Бе
   Бен Търпин
   8 -3
   17:03, 4 фев 2019
   Тези змии са като малки гущерчета в сравнение със змиите , които не управляват.
  • 6
   По
   поправка
   5 -3
   17:05, 4 фев 2019
   ……………., к
   които НИ управляват

  Видеа по темата

  Хороскоп за 16.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
  16.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
  16.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
  16.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
  16.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
  16.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
  16.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
  16.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
  16.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
  16.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
  16.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
  16.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
  16.09.2019
  Последни новини