От х:

Днес в x:

В Хасково показват най-отровната змия в света и местни видове влечуги

  Изложба от 44 вида влечуги бе показана във фоайето на читалище "Заря" в Хасково. Сред екземплярите е континентален тайпан. Установено е, че това е змията, отделяща отрова с най-голяма токсичност. Въпреки, че е най-отровната змия в света, ухапванията от континентален тайпан са рядкост и до сега не е описан смъртен случай при човек, обясни докторът по зоология Красимир Христов. Донякъде това се обуславя от една страна, че тзои вид змии обитават ненаселените, пустинни райони на Централна Австралия, а от друга - производството на антитайпанов серум, който успешно обезврежда отровата на всички видове тайпани.

  Сред екземплярите в клетки са още кралска кобра, мамби, гърмящи змии, анаконда, игуани. Показани са и местни видове влечуги: отровните пепелянка и усойница, както и неотровните смок и медянка.

  Пъстрият смок е най-едрата българска змия и стига до около 1.80 метра. Той е жълт на черни петна, понякога леко оранжавее. Сравнително често се среща по къщите и се качва по дърветата, заради което често става жертва. "Идеята е хората да видят българските змии, за да ги разпознават.", обясни д-р Христов.

  Изложеният в "Заря" пъстър смок е уловен преди около два дни от природата, но е сравнително спокоен, не се блъска по стените на клетката.

  Българските видове змии ще останат в изложбата за около две седмици, след което ще бъдат преместени в Терариума в Минерални бани, каза още херпетологът. 

  Изложбата е организирана от хасковското херпетологично дружество. Тя ще остане във фоайето на читалището до 4 март 2019 година, а желаещите могат да я посетят от 10 до 19 часа всеки ден. Входът за посетители е 3.50 лева, за студенти и ученици - 3 лева, а за деца от 3 до 6 години - 1.50 лева.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ма
   мастикаджия
   14 -4
   14:57, 4 фев 2019
   Да пуснат една в гащите на областния.Ще осиротее Хасково.
  • 2
   Ма
   мастикаджия
   15 -4
   15:08, 4 фев 2019
   Мария Гбриел не я видях сред кобрите!А мястото и е там.
  • 3
   Vv
   vvv
   13 -1
   15:52, 4 фев 2019
   Дано тази година се отнесат по - отговорно към яйцата на змиите,че преди година изхвърлиха в Мин.бани оплодени яйца на питон.... после като намериха питона бебе на пътя Клокотница се правеха на разстреляни ! Умрял и МОЖЕ БИ изхвърлян от трафиканти..... а бабите цяло лято го виждали на гробищата в с.Клокотница и мислели че е огромен смок... как може на аматьори да се разрешава да правят терариуми и да отглеждат отровни змии. Дано тази година не изтърват Мамба , че тогава стойте та гледайте.......
  • 4
   Ko
   Koлю
   6 -2
   16:14, 4 фев 2019
   Брей че алчен народ, чак и вход по 3,5 тръгнали да събират, а дали се отчитат пред данъчните или крият приходите?
  • 5
   Бе
   Бен Търпин
   8 -3
   17:03, 4 фев 2019
   Тези змии са като малки гущерчета в сравнение със змиите , които не управляват.
  • 6
   По
   поправка
   5 -3
   17:05, 4 фев 2019
   ……………., к
   които НИ управляват

  Видеа по темата

  Хороскоп за 15.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
  15 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
  15 авг 2020
  Последни новини