От х:

Днес в x:

В Хасково показват най-отровната змия в света и местни видове влечуги

    Изложба от 44 вида влечуги бе показана във фоайето на читалище "Заря" в Хасково. Сред екземплярите е континентален тайпан. Установено е, че това е змията, отделяща отрова с най-голяма токсичност. Въпреки, че е най-отровната змия в света, ухапванията от континентален тайпан са рядкост и до сега не е описан смъртен случай при човек, обясни докторът по зоология Красимир Христов. Донякъде това се обуславя от една страна, че тзои вид змии обитават ненаселените, пустинни райони на Централна Австралия, а от друга - производството на антитайпанов серум, който успешно обезврежда отровата на всички видове тайпани.

    Сред екземплярите в клетки са още кралска кобра, мамби, гърмящи змии, анаконда, игуани. Показани са и местни видове влечуги: отровните пепелянка и усойница, както и неотровните смок и медянка.

    Пъстрият смок е най-едрата българска змия и стига до около 1.80 метра. Той е жълт на черни петна, понякога леко оранжавее. Сравнително често се среща по къщите и се качва по дърветата, заради което често става жертва. "Идеята е хората да видят българските змии, за да ги разпознават.", обясни д-р Христов.

    Изложеният в "Заря" пъстър смок е уловен преди около два дни от природата, но е сравнително спокоен, не се блъска по стените на клетката.

    Българските видове змии ще останат в изложбата за около две седмици, след което ще бъдат преместени в Терариума в Минерални бани, каза още херпетологът. 

    Изложбата е организирана от хасковското херпетологично дружество. Тя ще остане във фоайето на читалището до 4 март 2019 година, а желаещите могат да я посетят от 10 до 19 часа всеки ден. Входът за посетители е 3.50 лева, за студенти и ученици - 3 лева, а за деца от 3 до 6 години - 1.50 лева.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      14 -4
      14:57, 4 фев 2019
      Да пуснат една в гащите на областния.Ще осиротее Хасково.
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      16 -4
      15:08, 4 фев 2019
      Мария Гбриел не я видях сред кобрите!А мястото и е там.
    • 3
      Vv
      vvv
      13 -1
      15:52, 4 фев 2019
      Дано тази година се отнесат по - отговорно към яйцата на змиите,че преди година изхвърлиха в Мин.бани оплодени яйца на питон.... после като намериха питона бебе на пътя Клокотница се правеха на разстреляни ! Умрял и МОЖЕ БИ изхвърлян от трафиканти..... а бабите цяло лято го виждали на гробищата в с.Клокотница и мислели че е огромен смок... как може на аматьори да се разрешава да правят терариуми и да отглеждат отровни змии. Дано тази година не изтърват Мамба , че тогава стойте та гледайте.......
    • 4
      Ko
      Koлю
      6 -3
      16:14, 4 фев 2019
      Брей че алчен народ, чак и вход по 3,5 тръгнали да събират, а дали се отчитат пред данъчните или крият приходите?
    • 5
      Бе
      Бен Търпин
      8 -3
      17:03, 4 фев 2019
      Тези змии са като малки гущерчета в сравнение със змиите , които не управляват.
    • 6
      По
      поправка
      5 -3
      17:05, 4 фев 2019
      ……………., к
      които НИ управляват

    Видеа по темата

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини