От х:

Днес в x:

42 пъти прах над нормата във въздуха на Димитровград

42 пъти е превишена средноденонощна норма за финни частици от прах за 90 денонощия от началото на годината в град Димитровград, информираха от РИОСВ Хасково. През януари и март в града са отчетени и превишения на средночасовата норма от 350 микрограма на кубичен метър въздух за серен диоксид. За трите месеца са регистрирани 12 такива превишения, като най-високата стойност е отчетена от уредите през март – 563,30 микрограма на кубичен метър въздух серен диоксид.

Превишенията на нормите за финни прахови частици до 10 микрона се регистрират в пунктовете за мониторинг качеството на атмосферния въздух в Хасковска и Кърджалийска области от началото на годината. За първите три месеца са отчетени още и превишения на нормите за серен диоксид в градовете Кърджали и Димитровград.

Регионалната екоинспекция в Хасково получава данни за състоянието на атмосферния въздух от три пункта в двете области. Това са ръчния пункт в сградата на регионалната лаборатория към РИКОВ в Хасково и две автоматични измервателни станции в Димитровград и Кърджали. Данните от автоматичните пунктове постъпват в РИОСВ – Хасково в реално време.

За трите месеца от началото на годината стационарния пункт в град Хасково е отчел 19 превишения на средноденонощната норма от 50 микрограма на кубичен метър въздух за финни прахови частици до 10 микрона. Превишения по другите показатели, които се следят от пункта не са регистрирани. Градския фонов пункт замерва още серен диоксид, азотен диоксид, полиароматни въглеводороди и тежките метали – олово, кадмий и арсен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини