От х:

Днес в x:

Индийците от селото на „Малката булка” искат разходка из Змийския град

Съгражданите от родното място на главната героиня от гледания от десетки хиляди българи индийски сериал “Малката булка“ Джейтсар пристигнаха днес на българска територия. Те са гости в Хасковските Минерални бани, където ще участват в 17-я международен детски етнофестивал.

Още с пристигането си индийците са заявили, че една от забележителностите на региона, които държат да видят е Змийския град край с.Сърница. Те разбрали за откритото миналото лято светилище и потърсили повече информация в интернет.

Култът към змията в Индия датира отпреди 5000 години. През юли-август в Индия се празнува празника на змиите. Тогава никой не работи, а празненствата започват от изгрев слънце. Хората залепват изображение на змии пред входа на къщите си. После отиват в храма, където се извършва ритуално измиване. След това по улиците и в дворовете се пускат предварително уловените змии, като ги приветстват и ги посипват с цветни листенца и пари.

Фестивалът, в който ще се включат и индийците стартира утре на Лятната сцена в Минерални бани. Негов организатор е КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини