От х:

Днес в x:

Студент в Харвард предаде знамето на Матeматическата гимназия на випуск 2018

    Знаменосецът на Природо-математическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково, който вече е студент в Харвард,  Димитър Карев и асистентките му Божена и Стайка предадоха знамето на елитното училище днес. Тримата зрелостници са от 12 „Б“ клас. По традиция на изпращането на своя випуск те връчиха светинята на изявени ученици от по-долния клас. Знамето на ПМГ приеха по време на официалната церемония Рая, Александър и Ралица от 11 „Б“ клас.

    120-те випускници на математическата гимназия дойдоха семпло облечени на изпращането, повечето от тях в черно-бяло. Така те изразяват подкрепата си към свята съученичка Ники Корондилиева, която се бори с рак на костите и в момента е в един от най-важните етапи на битката си болестта в клиника в Турция. Парите, отделени от семействата на обитуриентите за тоалетите им за училищното изпращане ще бъдат внесени по сметката на Ники.

    Сред най-емоционалните моменти от церемонията беше събирането на петте паралелки преди началото й. Класовете от 12-ти „А“ до „Д“ си направиха среща във фоайето на училището.

    Всички те излязоха на плаца приветствани от аплодисментите на по-малките ученици на гимназията, които бяха изписали върху стъпалата пред входа на школото „12-ти А, Б, В, Г, Д. Обичаме ви!“.

    Единадесетокласниците, които остава най-големите в училището от май нататък, поздравиха напускащите го зрелостници вместо с традиционно слово за изпроводяк, със стихотворението на Ръдиард Киплинг „ Ако“.

    „С голямо вълнение изпращаме нашите абитуриенти-те са мечтатели, те са амбициозни, силни. Радваме се на вашата зрелост, на вашите успехи, конкурентноспособните се, силни и жизнени. Очакваме да посрещнете достойно предизвикателствата на живота, да израствате още по-силни и още по-мъдри. Бъдете уникални, бъдете себе си.“, пожела на зрелостниците директорът на гимназията Донка Тодорова. Тя благодари на родителите за подкрепата през годините, за избора на училището, в което да изпратят децата си и за доверието към към преподавателите от математическата гимназия. И пожела от името на всички работещи в гимназията и останалите випуски на зрелостниците усмивки, здраве и късмет да съпътстват ежедневието им. А от името на учителите ги увери, че е било удоволствие съвместното изминаване на пътя им към усъвършенстването и израстването им. „Очакваме реализацията ви да е отлична“, обърна се към завършващите директорът на елитното школо.

    Тя награди и отличниците на випуска. Петър Велков е най-добрият зрелостник в областта на физиката. Божена Лозева, която се е класирала за националния кръг на олимпиадата по философия, заема призови места на състезания по математика, носител е на златни медали на национални състезания по български език и литература и е с участие в международно състезание по английски език и множество проекти по графичен дизайн стана „Най-добър ученик в областта на графичния дизайн и хуманитарните науки“. Юскан Дурмуш получи грамота за „Най-добър ученик в областта на биологията“

    Ученик на випуск 2017 стана златният медалист от Зимните състезания по математика, който е и носител на бронзов медал на Националното състезание по математическа лингвистика и е един от двамата българи на научно -изследователската школа RSI, оценен с награда от школата за най-добър проект по информатика  Димитър Карев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      An
      Anonimen
      18 0
      21:33, 15 май 2017
      Браво на децата! В тези трудни времена такива постижения изискват неимоверни усилия. Пожелавам много бъдещи успехи в Харвард и най-вече в живота на Димитър Карев, нека носи слава и добри дела на България и гордо да казва, че е българин. Нека направим така, че тези млади българи да останат в България. Заедно за промяната!
    Последни новини