От х:

Днес в x:

Два златни медала и бронз за ПМГ Хасково по математика и информатика

  Два златни медала и един бронзов спечелиха учениците от Хасковската ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ на 18-тия Областен математически турнир „Перперикон“ и на 10-тия Международен есенен турнир по информатика.

  Двата златни медала извоюваха Нури Хасан и Светослав Балтаджиев на турнира в Кърджали, който е под организацията на Съюза на математиците в България.

  Светослав Балтаджиев, който е най-добрият математик в надпреварата с около 100 души, е в 7А клас. Благодарен е за подготовката на преподавателката си по математика Татяна Клисарова. Явява се на състезания от първи клас, а в средата на 2019 година му предстои преодоляването на ново голямо препятствие-изпита за прием. Решил е твърдо да остане в математическата гимназия, защото е убеден, че тук е неговото място.

  С пълен брой точки от 7 супер трудни задачи с време за решаване 120 минути, от турнира "Перперикон" Нури Хасан е златният медалист сред дванадесетокласниците. Резултатът му, който го класира на първо място сред 70-те съперници от цялата страна, е признат с отлична оценка 6.00 за прием в няколко университета в България, сред които Пловдивския и Икономическия във Варна. С постиженията си през годините и успешно издържаните езикови степени той е желан студент и в три университета в Англия. Мечтата му обаче е да успее в представянето си в Принстън. Само след ден е интервюто му за престижния щатски университет, в в средата на декември ще стане ясно окончателно дали ще сбъдне мечтата си. Младият математик от Хасково, който е носител на няколко престижни отличия от международни състезания, е избрал още преди преди година Принстън, като мястото, където да продължи развитието си в математиката и компютърните науки заради титулуваните преподаватели там и добрата перспектива за последваща реализация. 60 хил. долара е таксата в мечтания университет, но за нея Нури не се притеснява, заради социалната политика на учебното заведение, за което споделя:„За избора талантът е водещ. Искат да видят, че имаш талант, а парите вървят след студента.“

  От турнира по информатика в Шумен със сребърен медал се върна 10-класника Стоян Малини от Школата на преподавателката Коля Петрова. 8-класниците Филип Андонов и Владимир Караилиев са с дипломи за доброто си представяне, най-малките участници от Хасковската математическа гимназия-5-класнците Ванеса Бъчварова и Мартин Недев също влизат в отбора с летящ старт и отлично представяне в първата си голяма надпревара.

  Красимира Славова
   

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Последни новини