От х:

Днес в x:

7 °C

Хасковските гимназии се готвят за изпращане онлайн, на живо и бал на випуск 2020

Повечето от гимназиите в Хасково готвят онлайн изпращане на своите зрелостници тази година. Има обаче и училища, които подготвят празник на живо за абитуриентите си. В една от гимназиите дори се стягат за бал.

След среща с 12- класници вчера, които поискаха да има възможност за събиране в двора на школата за отбелязването на края на образователния им период, както е по традиция, премиерът Борисов разпореди на здравния министър и образователния да уредят тази възможност. Въпреки това обаче много от хасковските гимназии няма да направят събиране в дворовете на училищата, а това е стиковано и със завършващите ученици, посочиха директорите.

В Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ вече са готови с виртуалното изпръщане на абитуриентите си. „Организацията за физическо събиране ще е сериозно предизвикателство и това не може да стане в последния момент. Освен това няма логика да можам да повикаме учениците в двора на гимназията, а да няма разрешение да ги съберем на бал в някоя от градините на ресторантите в Хасково“, коментира директорката на училището Пенка Георгиева.

От гимназията се надяват, че все още има възможност за осъществяването на летните бригади в страни от ЕС, на които по-големите им ученици ходят от години всяко лято. Единадесетокласници, включени в програмата, е трябвало да заминат на 1 юли, но предвид обстоятелствата това няма да е възможно. От училището обаче са запазили ваучерите си за практиката и се надяват да могат да я осъществят в рамките на тази година, макари и към октомври.

В Професионалната гимзанзия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II" изпращането на абитуриентите също ще е онлайн. В програмата е включен и клип с един от най-емоционалните моменти при изпращането на зрелостниците всяка година-разделянето със знамето.

Директоргаката на гимназията прави запитване сред учениците за мението им евентуално колко от тях  биха се отзовали при физическо събиране в двора на училището, след полагането на здрелостните изпити в средата на юли.

В момента ръководството е насочило вниманието си основно към тежката организация за провеждането на матурите при сериозните изисквания за разпределение на учениците в стаите в условията на епидемията от коронавирус.

Работи се и по новия план-прием.

В Средно училище „Васил Левски“ учениците ще се видят на живо с част от учителите си при получаването на дипломите си. Там завършват средното си образование учениците от една паралелка. „Всички ще си получат лично дипломите, след като положат матурите си. Но масово изпращане няма да има, защото тържествеността на този момент ще се изгуби, понеже няма да ги има в училището останалите ученици, така че според нас, такава организация губи смисъл“, посочи директорката Милена Михайлова. Но тя сподели по-дългосрочна своя идея за септември. А тя е, ако учениците бъдат върнати в школата, тазгодишните зрелостници да бъдат изпратени тържествено в първия учебен ден. „Така ще има и приемственост, ще бъде предадено и знамето от по-големите на следващите випускници, и мигът за зрелостниците ще е незабравим“, планира Михайлова, но, разбира се, идеята й в момента е с много условности, заради настоящата ситуация и трудно прогнозируемото й  развитите.

Три паралелки ученици изпръщат тази година в Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н.Й. Вапцаров“ в Хасково. Там също не планират събиране на живо. „Повечето от учениците ни нямат нагласа за това. Много от нашите дванадесетокласници дори вече работят и казаха, че изпращането им не е най-важния момент. Нашите ученици гледат реално на нещата и повече усилия сега хвърлят, за да си вземат държавните зрелостни изпити, за да приключат подобаващо този си етап от обучението. Това, което се иска от гимназистите в столичните училища, е повече писък да си покажат тоалетите, няма реалност в доводите им“, коментира директорката на хасковската гимназия Донка Станчева. Ръководството дори вече е създало организация за разнасянето на служебните бележки за ДЗИ-та на зрелостниците по адреси.

В Спортонот училище “Стефан Караджа“ в Хасково, от което тръгнаха не едино и две от големите имена в големия спорт, тази година ще почетат завършването на випуска си с онлайн презентация.

Там се подготвят  и за отбелязването на Деня на българския спорт на 17-ти май с видео, в което учениците от различните дисциплини ще покажат част от подготовката си в момента на карантината, ще има и поздрав от учителите им, посочи директорката на Спортното Силвия Тенчева.

В Професионалната гимназия по лека промишленост „Райна Княгиня“  ще изпратят на живо 22-ма абитуриенти, дори плануват и бал. На Педагогическия съвет днес е решено двете паралелки ученици, които завършват тази година, да се срещнат с учителите си в гимназията при получаването на дипломите и удостоверенията си за приключен 12-ти клас, което ще се случи след 20 юни. Балът пък е плануван за времето между 1 и 15 юли в голям хасковски ресторант. На него ще присъстват всички, които тази година завършват дневна, самостоятелна и задочна форма на обучение-над 50 души. „Стегналиме вече и тоалетите си, но дано до тогава да не се изменят модните тенденции“, пошегува се директорката на гимназията Росица Иванова.

„След като получим укзанията за епидемиологичните мерки и щом вече е разрешено, ще направим изпращането на 12-класниците си на живо. Друг е въпросът на коя дата ще се случи това. Решението ще бъде обсъдено и взето с всичките ми колеги“, коментира директорът на Хасковската гимназия с преподаване на чужди езици “Проф.д-р Ас. Златаров“ Деян Янев. Във випуск 2020 завършват 169 ученици. Макар и в нетрадиционна обстановка и тази година ще бъдат дадени много награди-предметни и парични на най-добрите от завършващите гимназията ученици, както и на най-заслужилите им учители. На онлайн конферентната среща на Педагогическия съвет днес ще бъде взето решението кои ще бъдат наградени.

„Ако нещо се случи и се провали реалното събиране и награждаване, имаме изградена дигитална инфраструктура и  готовност да направим празника и обявяването на отличените  виртуално с участието на 250 души. В последствие купите и медалите ще бъдат изпратени на адрес, а паричните отличия- преведени по сметките на тези, които са ги заслужили“, посочи директорът на Езиковата гимназия.

В Природо-математическата гимназия „Академик Боян Петканчин“ също темата се обсъжда този следобед на Педагогически съвет.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ми
  МИСИРКА-ЩО Е ТО?
  12 -4
  16:07, 14 май 2020
  Ако не знаете,да Ви кажа-слугинаж в името на интерес! Вслучая тези,които са в договорни отношения с "медията"/кърмилница/-са В "новината"-останалите просто не съществуват!
  Да ама гражданите на Хасково знаят и помнят "МЕХАНОТО"/дало хиляди инжинери,които междувпрочем са "МЯРКА" за всяка една нация,ама КС явно не е наясно с този факт/ и "ИКОНОМА"/почти всички "експерт счетоводители" са завършили там/, -/макар,че днес нещата са малко по различни,но самата държава е такава/
  • До
   До мисирката
   1 -6
   19:47, 14 май 2020
   Ми то сега и лекари стават завършили караджата. Тъ... Виж коментара
 • 2
  Ko
  Koteto
  7 -6
  18:23, 14 май 2020
  Направо да си резервират места в болницата абитуриентите, най добре за след 2 седмици след бала.
 • 3
  Ка
  Карантина
  3 -5
  19:53, 14 май 2020
  По-добре да са под карантина14 дни
 • 4
  Пе
  Пенсионерка
  2 -1
  10:17, 15 май 2020
  Жал ми е за таз годишните абитуриенти. Дванадесет години са учили и накрая да нямат истински бал заради някаква измислена пандемия. Това виртуално празненство не ми го хвалете и не го изкарвайте нещо страхотно. Това е тъжно!
  Направете поне истинско изпращане на завършващите в двора на училищата.
  А пък предлагам на тези политици, които все рекламират и хвалят виртуалното, да им вземем истинските мерцедеси и да им дадем виртуални.

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
27 ное 2020
Последни новини