От х:

Днес в x:

Синдикат "Образование": Детските градини и ясли да започнат работа на 1-ви юни

Синдикат „Образование“ подкрепя започването на работа на детски градини и ясли от 1-ви юни. Това става ясно от позицията на председателя на СО „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров, изпратена до медиите:

"Синдикат „Образование“ изследва нагласите на учители и родители за рестарт на детски градини и ясли във връзка с края на извънредното положение. Важен акцент в тази позиция на Синдиката е ситуацията с детските учители в страната. Респондентите в проучването – учители, родители и заинтересовани лица, са отговорили доминиращо, че детските градини и яслите трябва да започнат работа на 1-ви юни при спазване на мерките, въведени от здравните власти.

Преобладаващ процент от анкетираните родители – 55% към настоящия момент изразяват готовност да пуснат децата си в детска градина. 56% от детските учители са готови в момента да започнат работа в редовна учебна среда.

Синдикат „Образование“ се информира за настоящата работа на детските градини в страната. По информация на МОН 70% от детските градини в момента работят в дистанционен режим като редица общини са предоставили възможност на детските учители да работят в реална среда без деца в методическа подготовка за рестарт на предучилищната система. 75% от анкетираните учители са изразили готовност и желание от утрешния ден да работят в методическа подготовка без деца.

Пак според анкетата, 69% от респондентите учители са визирали необходимост, в случай че не заработят дистанционно или в режим на методическа подготовка, да им бъде предоставен един месец допълнителен платен отпуск. 91% от българските родители са отговорили, че ако до една седмица детските градини не заработят, би било справедливо и логично да им бъде предоставен допълнителен платен отпуск в размер на един месец за изпълнение на родителски задължения.

Анализирайки тези резултати, Синдикат „Образование“ отправя апел към директорите на детски градини и кметовете на общини да запазят учителите в предучилищното образование. Нека кметовете да предоставят възможност и да помогнат в организацията на дистанционно обучение, да разрешат редовната методическа работа на учителите до започване на редовен учебен процес. Нека кметове и директори, водени от приоритети за икономии на финансови средства, да не допускат уволнения на детски учители, които са фундаментално важни за образователната система.

В съответствие с очакванията и готовността на учители и родители, Синдикат „Образование“ подкрепя започването на работа на детски градини и ясли от 1-ви юни.

По отношение на завършването на учебната година във висшите училища, 61% от участниците в анкетата смятат че дистанционното завършване на учебната година е единственият възможен и добър вариант.

Синдикат „Образование“ проучи готовността на българските учители и директори да участват в процеса на провеждане на матури и национални външни оценявания. По-голямата част 57% педагогически специалисти са изразили желание и готовност да участват в този важен процес. Но 43% от респондентите отговарят, че нямат готовност и желание, изпитват страх, и смятат че са в рискова група."

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини