От х:

Днес в x:

Отворено писмо до тези, които предприеха и допуснаха надробяването на бившите футболни игрища на Ямача

    Публикуваме без редакторска намеса отвореното писмо на арх. Галина Михайлова, което получихме на редакционната ни поща, за да има то шанс да бъде прочетено от тези, до които е адресирано. То е във връзка с придобилото обществен отклик застрояване в гората на Ямача, законно, както уверяват властите и кадастралната карта. Умелото използване на законите в полза на частен интерес е факт и той не е радостен за останалата част от обществото. Не за първи път получаваме сигнали за такива случаи. Парковете и горичките законно стават нечий парцел с еднофамилна къща. И да, всеки може да си мечтае да живее в къщичка в гората, а малцина даже успяват. И гората спира да е гора, факт. А парцелите, колкото и да са големи (казват - декар), са си като в градски квартал, какъвто несъмнено ще изникне един ден до стадиона. Най-обикновен квартал, вместо игрища. Какво толкова, в крайна сметка живеем в град, който допусна супермаркет на мястото на олимпийски басейн, а на мястото на друг супермаркет - игрална зала, магазин - на мястото на кино и т.н.

    Следващия път, когато тръгнете по тези пътеки, следва да знаете, че се разхождате по нечия частна собственост.

    Ето и потвореното писмо на арх. Галина Михайлова:

    Отворено писмо до тези, които предприеха и допуснаха надробяването на бившите футболни игрища в местността "Ямача", град Хасково на множество частни имоти и изсичането на боровата гора за тази цел.

    Питам ви мили хора без сърца, памет и визия, не знаете ли че:
    Повечето от нас мислят за паметта като камера на ума и приемат, че способността ни да запомняме е толкова добра, колкото мозъкът ни позволява. Но архитектурата и архитектурните пространства, в това число и парковете, показват че, нашите спомени са продукт от преживяванията на нашето тяло във физическото пространство. Или казано по-разбираемо, паметта ни са толкова трайна, колкото и обкръжаващите ни пространства и сгради. Подобно на много мои съграждани, най-ранните ми спомени са от места на Ямача – поляна в близост до старата ни къщата, където с баба ми съм прекарвала часове в игра под топлото слънце. Простото виждане на същото място отново връща потоп от спомени - било то от вечерните разходки с баща ми, шумът на тълпата по време на футболните мачове, разходките с кучето и приятните разговори с приятели и съседи. Старите сгради и паркове са като спомени, до които можем да се докоснем. Нашите домове, библиотеки, училища и паркове изглежда съдържат и въплъщават паметта ни. Какво е общество без памет и принадлежност? Това е обществото на малките граждани, които са манипулирани от човеци без сърца и визия. Понеже гражданинът е малък, безобразията се правят лесно и законно.

    Питам ви мили хора без сърца, памет и визия, не знаете ли, че:
    Добрите паркове допринасят за общото качество на живота в града. Град с добри паркове и други съоръжения е приятно и предпочитано място за живеене. Хората прекарват повече време навън и затова са по-запознати помежду си което допринася за усещането за общност. Добрите съоръжения и паркове могат да осигурят места за събиране, които подобряват социалния характер на живота.

    Мили хора без сърца, памет и визия, не знаете ли, че:
    Добрите съоръжения и паркове могат да внушат чувство за собственост и гордост на гражданите. В резултат на това гражданите поддържат чистота и се противопоставят на вандализъм.

    Мили хора без сърца, памет и визия, не знаете ли, че:
    Добрите условия могат да помогнат за предотвратяване на престъпността и друго антисоциално поведение. Обществените съоръжения и паркове предоставят на деца и младежи, например, места за посещение и дейности за участие в - спорт, програми за изкуства, обучение и обогатяване и др. Това са все здравословни алтернативи.

    Мили хора без сърца, памет и визия, не знаете ли, че:
    Добрите паркове могат да повишат нивото на справедливост в дадена общност. Когато всички жители имат достъп до съоръжения и паркове, които правят живота по-добър и приятен, независимо от техния социално-икономически статус, общностите правят крачка към по-голяма справедливост. Добрите съоръжения могат да помогнат за привличане на нови жители. Хората са по-склонни да се преместят в градове с добре поддържани паркове, оживени културни институции и добри училища.

    Мили хора без сърца, памет и визия, не знаете ли, че:
    Добрите съоръжения могат да направят града по-привлекателен физически. Добре проектираните паркове и сгради и добре реставрираните исторически обекти, особено когато са част от обширен план на града, допринесат много за приятната атмосфера на града. За ОБШИРЕН ПЛАН НА ГРАДА обаче е нужна визия!!! Визия на общественици, а не на чиновници!

    Мили хора без сърца, памет и визия, НЕ ЗНАЕХТЕ ЛИ, ЧЕ:
    Разходката на Ямача е като да избягаме от града без да го напускаме...

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (28)

    • 1
      Ан
      Англия
      45 -9
      12:32, 14 май 2020
      Тая къде била последните 30 години?
      Блеят разни агънца като нея от време на време, останалите кротко и тихо си пасат все по-рядката тревичка,но вълците не спат.
      И вратовете им не са станали дебели за един ден!
      • Ак
        АКО ГИ
        13 -5
        13:56, 14 май 2020
        Осакатявахме. Нямаше да е така
      • Гр
        Гражданин
        20 -17
        13:57, 14 май 2020
        На госпожата архитект не са и възложили да проектира в тези парцели някоя къщичка. Не искам да съм мил на госпожата.
        Убеден съм, че е била в течение когато са се парцелирали тия места, но се ослушвала белким и тя ще проектира на някой собственик.
        След 20 години се сетила да ни говори. Както е нормално за всички ни де.
      • Ди
        Динков
        10 -8
        15:10, 14 май 2020
        Това не се чете бе хора. Какви са тези сополи и сълзи. Много свалихте нивото на дебата в този сайт. Язък.
    • 2
      Ха
      Хасковлия
      62 -2
      12:40, 14 май 2020
      До това води корупцията! Главните архитекти в Хасково са корумпирани, Тодор Грозев, а преди това и Деляна Панайотова и преди тях са същите ,в това е проблема. Кметовете също са корумпирани. Всички знаем Гошо Иванов какви далавери въртеше. Всичко презастроиха. Не спазват никакъв градоустройствен план. Строят в паркове, в децки градини, в дворовете на ущилищата, в междублоковите пространства, строят жилищни сгради без да предвиждат паркоместа, абсурда е пълен. И всичко това е законно!
      • По
        Порчо
        45 -8
        12:52, 14 май 2020
        Прав си, ама не виждаш ли че и герберасите не остават по-назад от Узунджовеца? Дето викат хората и с г...за си крадат! И ти вдигат непрекъснато данъци и такси, за да могат още повече да крадат!
      • Гр
        Грамотно
        3 0
        15:17, 14 май 2020
        Поне да беше грамотен....
    • 3
      Аг
      Агента
      13 -13
      12:54, 14 май 2020
      Спокойно в най-скоро време Левски ще дойде да рита на стадион "Канев" на "ямача" !
    • 4
      Вс
      Всевишния кенанец
      49 -3
      12:56, 14 май 2020
      Общината е абдикирала отвсякъде. Още от времената преди Ерата Георги Иванов...гр.Хасково губи облика си и частните интереси "на парче" надделяват над всякакви градоустройства, вкл паркове. Онова паркче на Куба срещу детската градина, вече е заградено, има си проект има си и инвеститор. А базата на Ямача отдавна е съсипана. Сградата в средата на '90те се ползваше за съблекални и т.н.
      Всяко чудо за 3 дни! И тази къща ще се построи, ше се огради, след нея и другата и така след 15 години там няма да има гора. може и стадион да няма. ВИП Кварталите ще продължат да карат на септични ями, без улици, без водопроводи и със същите скъпи данъци! Какво стана с предизборните обещания за ВИЗИЯТА НА ХАСКОВО. Или ще използвате измислената епидемия за оправдания на некадърността си!
    • 5
      Ня
      Нямам думи
      42 -3
      13:16, 14 май 2020
      Дадох началото на коментарите за тази наглост на 12.05 и въпреки големия интерес на сайта, вече си мислех, че всичко ще е само за няколко дни. Сега виждам събуждащата се гражданска съвест и се надявам на още подобни материали и действие. А може би трябва да помислим и за изпращане на подобно писмо и до главния прокурор. Тук има много за разследване, а дори за присъди. Не мислители като мен?
      • Ох
        ох божкееее .....
        42 0
        13:29, 14 май 2020
        Те Георги Иванов на всичкото крадене на имоти не можаха да осъдят, пък ти Христо Василев дето беше още по отдавна.Извода е ясен - Всеки изкачил се до такъв пост става крупен собственик на много, ама наистина на много имоти.Корупция до шия.Корупцията е основния проблем, хора! Разберете това. Обаче, не.Българина иска ако е възможно той тайничко и тихичко да си купи местенце в гората или до полята, а който иска да си се бори с корупцията.Не става така, трябва целия народ да е срещу корупцията и да има една Кьовеши в България. И Янко Митев се изкара голям борец за правда а стиска очите за Г.Иванов.
    • 6
      По
      Помашка История
      32 -1
      13:16, 14 май 2020
      Истинските Българи казват: „Вълци ще има , докато има овце“.
      На истинските Българи адреналинът им се вдига до безумие в защита на РОД и РОДИНА!
      Със същата страст истинският Българин защитава невинния – пък бил той и непознат, или от друга вяра!
      Има родове, които изповядват: „Преклонена главица, сабя не я сече“. Там адреналин няма.
      Когато издънка с такъв мироглед вземе властта, тежко и горко на чужди и свои!
      Извършва предателства и саботажи, за да компенсира, че не е в състояние да рискува в защита дори и на семейството си.
      Затова старите Българи когато се запознават питат: Ти от кой джинс си, кой е твоя род?
    • 7
      Ювиги хан Омуртаг е спечелил всичките си битки и войни.
      На два пъти народите на западна Европа се обединяват и двете битки ги печелят Българите на Ювиги хан Омуртаг.
      Световната историческа наука го нарича Ювиги хан Омуртаг – строителя.
      Причини много. Най-краткото обяснение е в писмото на съвременника му – управителят на град Солун до императора в Константинопол, в което е записано и запазено до днес:

      „Много племена и народи искат да станат Българи, защото Българите спазват закона !!!
      ДОРИ ТЕХНИЯТ ХАН !!!

      Законите на Ювиги хан Омуртаг са да има предпоставки и условия за създаване на семейства и икономическото им укрепване. Да живеят в условия на предвидимост. Когато законът е в полза на трудолюбивия човек и се спазва, и от тези които го създават, и от тези които го прилагат, тази България е икономически силна и непобедима.
      При Ювиги хан Омуртаг територията на БЪЛГАРИТЕ е най-голяма.
      БЪЛГАРИН Е НАЧИН НА ЖИВОТ !!!
      Много племена и народи искат да станат Българи, защото Българите спазват закона, дори техният хан !!! Така е било преди 2000г.
      Към момента тези семити който завзеха властта ще унищожат народа , ако народа не ги спре !
    • 8
      Ма
      Маймунката
      13 -9
      14:07, 14 май 2020
      Я тихо ! Че герб мачка !
      • Ко
        Коледа
        20 -2
        14:17, 14 май 2020
        И за това прасе ще дойде коледа
    • 9
      Из
      Избирам ГЕРБ!
      3 -15
      14:45, 14 май 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • 11
        11111
        4 0
        15:13, 14 май 2020
        трябват затворени писма от ПРОКУРАТУРАТА до НЯКОИ лица...но....и изпращачите им обичат...тишината...на гората...далеч от ПЛЕБЕИТЕ...та за ...КОГО БИЕ КАМБАНАТА...май не само за енориашите но и за ПОПОВЕТЕ..им..

        за всяко прасе идва КОЛЕДА...а за мисирките...ориз и стафиди...
    • 10
      Това ревливо писмо не може да го е писал човек с акъла си. Може и да е права ама е такава драма че може да го прати в Турция да му врътнат един серал. Рева и рева и рева. И защо тази уж архитектка няма снимка. Защо да вярвам че е истинска . Може някой да си го е съчинил и си го е кръстил. Хайде не ни барайте толко по мозъка. Иначе да- узунджовеца го направи на парчета и узунджовеца взе рушвета от оня който го купи. това е факт. Ревете пред неговите имоти на Клокотница не тука в нета.
    • 11
      Ав
      Автор
      3 -3
      15:20, 14 май 2020
      Еми НЕ са ЗНАЕЛИ "милите" хорица. Тва е положението. Но вече ще знаят :) И пак ще има изключения де :)
    • 12
      Когато на един народ не му стига акъла газъ му да е як да тегли. Това ви се пада скапани кауни, като досега след Стоян Илиев /вечна му памет/, не можахте да си изберете един свестен кмет. Хак ви е.
      • Шш
        Шшшшшш
        5 0
        16:59, 14 май 2020
        Илиев този дето подари Aстика ли ?
    • 13
      Пе
      пенсионер
      4 0
      17:22, 14 май 2020
      Ама и Стоян Илиев ли е разпродавал
    • 14
      Щщ
      Щщщщщ
      2 -1
      17:25, 14 май 2020
      Кмет да подарява държавна собственост ? Ти с акъла си ли си ??
      • Пе
        пенсионер
        2 -1
        17:29, 14 май 2020
        Това не е вярно
    • 15
      He
      Hey
      4 -1
      17:55, 14 май 2020
      Те от изсичане дървета не останаха на Ямата. Всъщност богопомазаните които са придобили там парцели и построили имоти всъщност живеят в едни ниви. Навсякъде прах поне пътя си да бяха оправдани ма и той от бай Тошово време. Но това е нормално за определена клика хора без морал и ценностна култура свикнали само да влачат и да прибират
    • 16
      Си
      Сиси
      6 0
      19:56, 14 май 2020
      Трябва да има протести пред общината. Трябва да се обединим .Трябва да запазим гората тя е малкото хубаво нещо в нашият сив живот.
      • Пе
        Пенсиониран Съдия
        4 0
        20:24, 14 май 2020
        Къде са управляващите ? Сега ще видите Станчо да мънка и да се оправдава.
        Къде са опозицията ?
        Къде са кебапчиите тулупи и агите от общинският съвет ?
        Къде са големите борци за демокрация ************************** ?
        Ако искате мога да ви кажа , ами няма ги. Няма да чуете нищо от тях , от същите тези хора избрани от вас в Общинският съвет да защитават интересите на града и неговите граждани. Вие не разбрахте ли че системата на управление е престъпна групировка да ви ограбва и да правят с вас каквото си поискат. И вие няма как да ги държите отговорни за постъпките им !
        Отворете си очите глупаци, те ще ви унищожат !
    • 17
      Ро
      робчо худец
      4 0
      22:07, 14 май 2020
      май е време отдавна да грабваме закона в ръце.След още 30г.Бг,история,народ няма да има.
    Последни новини