От х:

Днес в x:

Хасково в синя светлина в подкрепя кампанията „Дари дъх. Движи се активно“

В знак на съпричастност със страдащите от пулмоналната хипертония на 5-ти май, когато се отбелязва световния ден на „болестта на сините устни“, Камбанарията в парк Ямача в Хасково ще бъде осветена в синьо. Така Хасково за поредна година се включва в кампанията „Дари дъх. Движи се активно“.

По същото време с страната в синя светлина ще бъдат осветени знакови сгради като Националния дворец на културата в София, Мостът в Морската градина в Бургас, Пантеонът на възрожденците в Русе.

У нас рядкото заболяване засяга близо 500 души. Най-разпознаваемият симптом на заболяване на пулмоналната хипертония е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава заради недостига на кислород в човешкия организъм.

Пациентите, страдащи от заболяването, са зависими от кислородните концентратори и скъпа поддържаща терапия. Единственият шанс в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация.

Кампанията всяка година насочва вниманието на световната общност към превенцията и проблемите на засегнатите от „болестта на сините устни“.

От Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония съобщават тревожните данни, според които всяка година у нас с болестта се диагностицират между две - три деца. В тази връзка организацията стартира дарителска кампания, която ще продължи до 30 май с цел набирането на средства за закупуването на два кислородни концентратора на стойност 6 780.00 лв, които да бъдат предоставени на екипа на Клиниката по детска кардиология на МБАЛ „Националната Кардиологична Болница“, където се лекуват децата с това рядко заболяване.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Их
    Иха
    3 0
    12:23, 3 май 2023
    Уао .....невероятно нещо , с една светлина ставали чудеса , пари трябват не светлина .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини