От х:

Днес в x:

Камбанарията на Ямача ще засияе в синьо в подкрепа на кампанията „Дари дъх“

На 5 май се отбелязва Световния ден на пулмоналната хипертония. През 2021 година България ще се включи за девети пореден път в тази инициатива.

 Хасково също ще се присъедини към отбелязването, като в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата коварна болест, символично ще бъде осветена в синьо Камбанарията на Ямача.

При състоянието на пулмоналната хипертония артериите, които пренасят кръвта от сърцето до белите дробове, се стесняват. Така сърцето се мъчи да изтласка кръв през стеснените артерии, което води до повишено кръвно налягане в белите дробове и уголемяване на сърцето. С времето преумореното сърце се износва, което може да доведе до сърдечна недостатъчност и смърт.

Заболяването е популярно още като „болестта на сините устни“, поради един от симптомите – посиняването на устните от липсата на кислород. За съжаление, диагнозата често се поставя твърде късно, поради това, че симптомите на заболяването са неспецифични. Много често причината за оплакванията на пациентите или не се разпознават, или се игнорират от лекарите.

Затова и в световен мащаб всяка година кампанийно се фиксира вниманието на обществеността към болестта и симптомите й.

В кампанията през 2021 г. ще се включат над 80 пациентски организации от цял свят. Мотото на кампанията е „Дари дъх“, а община Хасково се включва в инициативата за първи път. Поканата е от Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония”

Освен Камбанарията на Ямача в Хасково, в синьо утре вечер ще бъдат осветени Националният дворец на културата в София, сградата на Командването на военноморските сили във Варна, сградата на общината в Бургас и параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    12
    123
    17 -3
    10:47, 4 май 2021
    Някога камбанарията изглеждаше като на снимката,сега няма нищо общо.Не мога да разбера толкова ли е трудно и скъпо да се направи едно ефектно осветление да изглежда наистина красиво,както го правят другите по света.
    • Ча
      Чаги
      6 -6
      13:51, 4 май 2021
      Ти да си отишъл да я видиш вечер? Седи си на село и не пиши глупости.
    • Ah
      aha
      2 0
      10:55, 5 май 2021
      Част от кръста не свети от миналата година
  • 2
    Со
    СОЙТАРИЕВ
    7 -1
    15:56, 4 май 2021
    Пак говорят за дарения Ще даря когато прочета колко са дарили бойко цвета деса гергов корнелия биков и всички останали бедняци
  • 3
    Ка
    каунь
    2 -2
    19:12, 4 май 2021
    То Тъпото не може краста да оправи от 4 месеце не свети нали не е полумесец та цялата камбанария ли
  • 4
    12
    123 до "Чаги"
    3 0
    20:33, 4 май 2021
    Да ти кажа честно с удоволствие бих си стоял на село,но за сега нямам тази възможност.Кабанарията я гледам всяка вечер,от терасата си,и все пак си мисля,че може да е осветена по-добре.
    • Ев
      ЕВН
      0 0
      22:24, 4 май 2021
      Това ли е начина да икономисваш ток? Да е осветена камбанарията а ти да стоиш на тъмно и да икономисваш за сметка на другите! Вземи си поука от депутата на мутри вън - вместо да лежи минимум за две години е секретар в правна комисия в парламента.
Последни новини