От х:

Днес в x:

Тракийци показаха медали и отличия на „невидимите будители“

    Знаци върху предмети, награди, купи, емблеми и медали подредиха в изложбата “Знаци и награди“, посветена на 1-ви ноември - Денят на народните будители, членовете на Тракийското дружество “Георги Сапунаров“ в Хасково. Всички предмети в изложението са предоставени от членове на организацията от личните им колекции.

    На централно място в изложбата стоят грамотата и знакът на Георги Сапунаров, който беше обявен за Почетен гражданин на Хасково посмъртно с решение на Общинския съвет тази година. „Благодарим на семейството му, че ни предостави тези реликви. Роднините взеха решение да ги оставят в нашето дружество, чийто патрон е Георги Сапунаров, за да може да ги виждат повече хора. Приехме жеста на общината към Георги Сапунаров и като признание за ролята на тракийци и тракийската организация за израстването на Хасково като като град, дал подслон на бежанците от Беломорска Тракия“, беше посочено при откриването на изложбата. Председателят на дружеството Кирил Сарджев отбеляза, че всички знаци и купи, отличията са дадени на хората за различни постижения и ги нарече “невидимите будители“.

    Сред изложените експонати е и медал, получен през 1995 година от Международна олимпиада в Германия за различни научни постижения и разработки. Той е собственост на 18-годишната тогава ученичка от ПМГ Искра Латунова за проучвания на белоглавите лешояди в Източните Родопи. Хасковлийката е била сред 10-те от 80-участници, получила отличие за работата си. За нейния медал разказа майка й Здравка Сабахова.

    При отличията е и това с лика на Капитан Петко войвода, който се дава от Тракийската организация. Няколко значки на Червения кръст също са сред експонатите, а по време на откриването стана ясно, че според световно проучване най-разпознаваемият знак от хората по света е именно този на червенокръстката организация.

    Изложбата привлече интереса и на най-малкия посетител в Тракийското дружество - 6-годишния Алекс, който беше дошъл с баба си. Зроди се и идеята изложението да бъде разширено с помощта на още граждани от Хасково и техните „знаци и награди“. При интерес от страна на Регионалния исторически музей в Хасково тракийци са готови да предоставят и събраната сега от тях колекция.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини