От х:

Днес в x:

Владо Запрянов събира на пленер в Баните художници през две граници

Художникът Владо Запрянов ще събере на първия по рода си пленер в Хасковските Минерални бани художници през две граници.

Творци от България, Турция и Гърция са първите участници в изданието прощъпулник на пленера на „Топлата вода“, който ще се осъществи с подкрепата на местната община и кмета Мюмюн Искендер .

Сред тях са димитровградчанинът Ради Радев, който от 15-години живее в Кавала и има там своя преподавателска школа по изобразително изкуство, както и съгражданинът му, който е заместник-декан на Факултета по живопис във ВТУ Пеньо Пенев. На живо в Баните ще рисува и професор д-р Мехтап Джомерт. Преподавателката по изобразително изкуство и декорация е представител на Одрин. Участие в пленера е потвърдила и съпругата на Атанас Шаренков Валерия Константинова, която по принцип работи в сферата на монументалното изкуство, но сега ще участва в инициативата като живописец, обясни главният организатор Владо Запрянов.

Самият Владо Запрянов също ще се включи в пленера, от който ще е част и хасковският скулптур Иван Парасков. Художествените школи на Бургас, Пловдив, Велико Търново и Димитровград също ще имат свои представители във форума.

Майсторите ще размахат четки и длета от 22 до 27 август в рамките на Празниците на минералната вода, здравето и красотата, които са ежегодни за курортното родопско селище. Като съпътстваща проява на пленера са включени и няколко туристически обиколки на забележителности в региона. Творците ще разгледат красотите по екопътеката „Айкаас“, ще посетят Перперикон и уникалната тракийска гробница в Аалександрово.

Произведенията на 11-те участника в пленера ще бъдат подредени в изложба на 27 август от 19 часа, която ще бъде позиционирана на открито около сцената в центъра на Баните.

Авторите ще оставят всичко изработено по време на арт форума в Минерални Бани. Вероятно това ще постави и основите на събирането на галериен фонд в селището, където вече обмислят идеята за отварянето на изложбена зала.

Красимира Славова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини