От х:

Днес в x:

Жега в четвъртък, червен индекс за пожароопасност

Денят започва с приятните 18 градуса и влажност 60 процента, но това ще се промени скоро. Градусите ще се вдигнат, а влажността ще намалее. Все още горещо с максимални температури 34-37° прогнозират метеоролозите за днес. За Хасково това не са необичайни температури тези дни и както може да се очаква НИМХ са сложили жълт код за областта, както е и за цяла България, с изключение на Смолянска област, където е зелено. Ще подухва много слаб ветрец, който в града ни едва ли ще усетим. Има и малка вероятност за облачета. При жълт код следва да се пие повече вода и да се избягва дългото ходене под слънцето. Както знаем, метеоролозите си отчитат температурите в техните станции на шарена сянка. Градусите по асфалта са с няколко нагоре.

Хасковска област е сред 16 области, в които днес е обявен червен индекс за пожароопасност. Предупреждението важи за Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора и Кърджали.

При този индекс са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Такива пожари са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Метеоролозите предупреждават, че са възможни само индиректни действия.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини