От х:

Днес в x:

Най-популярният хасковски художник във “Форум“ за първи път

Изображение 1 от 2

    За първи път в галерия “Форум“ ще бъдат подредени платна на Димитър Иванов-Лицо. Експозицията“Познатият непознат Лицо“ ще бъде отворена за посетителите официално този четвъртък. Това ще е първата от много години изложба на именития художник в Хасково. Те са от фонда на Градската художествена галерия “Атанас Шаренков“

    В работите на Лицо, включени в експозицията „Познатият непознат Лицо“, преобладават рисунките и маслените картини.

    Галерията ще покаже много пейзажи от Хасково и околностите, както и картини от живописни кътчета в България.

    Едно от любопитните платна, които публиката може да види, е „Хасковската река преди“. Рисуваните през 1922 г. „Кошари нощем“, „Бели кладенец“, както и „Земен пейзаж“, подписани от Лицо през 1923 г., “Дърво“ от 1924 година, също са част от експозицията.

    Димитър Иванов е най-популярния хасковски художник. Той е ярък представител на следосвобожденското поколение творци и интелектуалци, дали силен тласък на националната ни култура.

    Роден в Хасково на 1 март 1888 г., той остава да живее работи в родния град до смъртта си. Таланта си проявява още на ученическата скамейка, когато започват да го наричат детето-чудо.

    Въпреки, че е не е минал през академична шлифовка, става популярен още много млад с изящните си акварели и маслени пейзажи.

    Заради красивите портрети си спечелва и артистичното прозвище „Лицо“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини