От х:

Днес в x:

Баните и Стамболово със спецплан срещу финансовата криза по поръчение на министър Горанов

Изображение 1 от 2

    Стамболово и Минерални разработват спасителен план за излизане от клопката на натрупаните сериозни задължения.

    Те са двете общини от хасковски регион, които попаднаха в т.нар.“списък на бедните“ на финансовия министър Владислав Горанов. С лоши финансови показатели са общо 36 общини от страната, сред които и Дупница, Перник, Карлово, Видин.

    Общините с финансови затруднения се тези, при които са изпълнени поне три от показателите: годишните плащания по общинския дълг да са над 15% от средния размер на постъпленията на общините за последните 3 години, наличните към края на годината задължения за разходи са над 15% от средния размер на разходите за последните 4 години, както и поетите ангажименти за разходи от общината са над 50% от средния размер на разходите за последните 4 години. Просрочените задължения на общината да надвишават 5% от разходите за последната година, тя да е с дефицит през всяка от последните 3 години, средната събираемост на данъците за имотите и колите е под средната събираемост за общините, са друга част от критериите за попадане в списъка на закъсалите.

    Оказва се, че за 36 от българските общини са изпълнени поне три от критериите. В 5 от всички са изпълнени по 5 от критериите, а в 4 общини - по 4 критерия.

    Данните на Министерството на финансите сочат като най-големи обаче финансовите проблеми в Перник, Баните, Неделино, Минерални Бани, Стамболово, Видин, Сапарева баня, Рудозем и Смолян.

    За закрепяне на положението в средата на миналия месец в "Държавен вестник" бяха обнародвани промените в Закона за публичните финанси, с които се въвежда ред за откриване на процедура по финансово оздравяване на закъсалите общини. В резултат общинските съвети на тези 36 общини трябва да възложат на кмета да изготви план за оздравяване и да проведе публично обсъждане на плана с местната общност. В плана може да има както мерки за повишаване на приходите, така и за свиване на разходите. В рамките на плана общинският съвет може да възложи на кмета да поиска от министъра на финансите Владислав Горанов временен безлихвен заем. А министърът ще трябва да прецени дали планът е достатъчно обоснован за да отпусне заема.
    „Работим по плана. Вероятно обаче ще се наложи да искаме безлихвен заем за излизане от положението“, коментира кметът на една от двете хасковски общини от списъка на бедните -Стамболово Мухлис Сербест. Управникът, който е първи мандат кмет на общината, посочи, че е заварил в наследство от предходното управление дългове за 3, 5 млн.лева. Заради нарушения по проект за асфалтиране на два лота в междуселската мрежа за 7,5 млн.лв., общината има финансови корекции от 10 %, което означава, че ще се увеличат още негативите за общината, коментира кметът Сербест.

    По думите му единственият начин за излизане от ситуацията е безлихвеният заем, за който от Стамболово се надяват, че ще бъдат одобрени от финансовия министър.

    На обратната страна на реакцията на безпокойството на колегата си е кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер. Той няма никакви притеснения, че ще успее да изведе общината от финансовия колапс.

    Управникът на родопската община коментира, че администрацията му изключително много разчита на ресурсите, които мнералбанският край има в туризма, като един от механизмите за акумулиране на средства.

    „Нямам притеснения никакви. Ще се справим без да се налага да теглим безлихвен заем“, посочи Искендер. Той обоснова спокойствието си с очакваните скоро сериозни постъпления в местната хазна по различни проекти. 700 000 лв.е сумата, която трябва да бъде върната в Баните по приключил обект за канализационната мрежа на с. Ангел Войвода, финансирана по Програмата за Трансгранично сътрудничество България-Гърция. Общината е заложила и постъпления до края на септември от около 150 000 лв. от пласирането на добитата дървесина, очакват се още 2 млн.лв. за местната хазна и от продажбата на общински имоти. В Баните очакват да започне работа и голям чужд инвеститор, който има намерение да изгради здравно заведение на тяхна територия, като купи земя и сгради, съществували като социално заведение.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Az
      az
      23 0
      17:22, 5 юли 2016
      Общините бедни кметовете богати.
    • 2
      Jo
      John
      13 -3
      17:38, 5 юли 2016
      над 300 хил. лева дългове има общинското ВиК-Стамболово, тези политически дългове отиват към ВиК-Хасково, нещо срама нямате ли в ДПС?!
    • 3
      Жи
      жител
      4 -3
      10:59, 6 юли 2016
      Какво да се притеснява Искендер за общината- това му е страничен доход, той си строи хотелите за туризма но с тях няма да покрива заема на общината. Използва кметския стол за лични облаги. Няма ли кой да провери какво се прави или проверките са само за селски кметове
    Последни новини