От х:

Днес в x:

Златна треска по българо-турската граница заради рекордните цени на пазара

    Рекордните цени на златото, което през последните шест месеца повиши стойността си с 25 % и прогнозите, че тенденцията ще се запази и през следващите 18 месеца, раздвижиха сериозно и контрабандния бизнес с ювелирни изделия от жълтия метал.

    Все по-често и все по-големи количества незаконно пренасяни бижута засичат на ГКПП Капитан Андреево митническите инспектори.

    Преди ден митничарите спипаха българска с натъпкан със незаконно злато сутиен, при обявеният днес от Агенция “Митници“ случай, двама мъже са се пробвали да минат у нас с пълно със златни накити бельо. Опитът им обаче е осуетен след като Мерцедесът им Е класа, с пазарджишка регистрация, е селектиран за щателна проверка. При извършения личен преглед, в бельото на шофьора и единия от спътниците му, са открити общо 1,152 кг златни бижута с обща стойност 64,540 лева.

    Според експертизата накитите са от 14-каратово злато.

    Откритите бижутата, автомобилът и единият от нарушителите- на 54-години, са задържани. Срещу него е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас под надзора на Окръжна прокуратура Хасково. Ако контрабандистите бяха успели да прекарат златото от Турция в България, щяха да са на 100 % печалба, коментираха експерти. Заради по-малкото заловено у него количество контрабнадно злато, на шофяора на колата му е съставен акт.
    По принцип Турция е популярна дестинация за пазаруване на златни бижута, тъй като златото там е в пъти по-евтино от това на Западните пазари. То е 14-каратово, но пък за сметка на това бижутата, измайсторени в златарските ателиета на южната ни съседка, които са предимно частни и майсторлъка в тях се предава от баща на син, са изящни.

    Според Наредбата у нас без да бъдат декларирани могат да бъдат внесени златни бижута до 60 грама, а сребърни-до 300 грама. Всичко над това количество подлежи на обявяване пред митническите власти. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини