От х:

Днес в x:

И тримата от Хасково с награди на Делфийските игри

И тримата участници от Хасково на Делфийските игри в Саратов се върнаха от Русия с награди, обявиха днес от общинската администрация. Славян Костов, който спеечли и конкурса на общината за фотография, завоюва и първото място на всемирните игри в руския град. За състезанията по съвременни изкуства там пристигнаха над 1200 участници от 65 държави.

Яница Иванова пък се върна с награда за принос към съхраняването на автентичните народни песни. Участничката в "Пей с мен" по Нова телевизия спечелила журито в Саратов с изпълнения на български народни песни.

Третата посланичка от Хасково на Делфийските игри – Христина Хинова пък завоюва третото място в състезианието за цигулка. Тя шашна журито и публиката със своя 300-годишен Страдивариус, който й е подарен от Васко Василев.

Следващата година домакин на всемирните делфийски игри ще бъде Хасково, обяви на пресконференцията днес заместник кметът Татяна Димитрова. За тази възможност Haskovov.net писа още на 16 юли. Има създаден и национален делфийски комитет, в който участва и общината.

Делфийските игри се провеждали в Древна Гърция след 582 г. преди Христа на всеки четири лета. Артисти и литератори се състезавали помежду си, а всички оръжия били сваляни. Победителите си тръгвали с корона от лаврови листа и печелели огромно уважение в обществото. През 394 г. след Христа император Теодосий забранява Делфийските игри като "езически" и те били забравени от обществото. Близо 1600 г. след това през 1994 г. в Берлин е основан Международният делфийски съвет. Целта е нашето "глобално село" да се запознае със собственото си културното многообразие.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини