От х:

Днес в x:

10 °C

Областта се топи с 50 000 души до 2025 г.

Населението на област Хасково през 2025 година ще бъде 212 481 души, сочи прогноза на местното статистическо бюро, обявена днес от шефа му Наско Нанев. Към края на 2007-а населението е брояло 261 726 човека. Данните са част от демографската прогноза за цялата страна, която според нея ще намалее с близо един милион души до 2025 година.

Прогнозата е направена въз основа на данните, събирани от началото на миналия век, уточни Нанев. Цифрите на статистиката показват, че като цяло областта се топи. През 2007 г. в региона има 2376 новородени, а починалите са 4095. Като процент раждаемостта в областта е едва 9 на 1000, докато средната за страна е 9.8. По смъртност също водим – 15.6 промила, срещу 14.8 средно за България.

Наско Нанев изнесе и любопитни данни за броя на браковете и на разводите. Цифрите показват, че през 2007 година 783 двойки са сключили граждански брак в областта. Броят им е по-малък от средния за страната. Изоставаме с разводите – едва 507 са регистрираните през миналата година. Най-малко се развеждат в Смолян и Кърджали.

Четири села на областта имат нула жители, обяви още Наско Нанев. Това са Ивайловградските Сборино, Петрушка и Горско, както и свиленградското с. Лисово. Ивайловградското село Бели дол се обитава от един единствен жител. Цели трима живеят в Гнездаре и Брусец.

Всичките 11 общини на областта отбелязват отрицателен естествен прираст, показват данните. Само 18 от всички 251 населени места пък имат положителен прираст. Това са, както може да се предположи, населени места с турско етническо население. Повечето растящи села са в общините Минерални бани, Стамболово, Харманли. Само две села в хасковска община отбелязват растеж – Криво поле и Текето.

За първи път през последните години дори областният град Хасково отбелязва отрицателен механичен прираст (разликата между изселилите се и преселниците). За Хасковска община тази разлика е от 858 човека.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
25 окт 2020
Последни новини