От х:

Днес в x:

Областта се топи с 50 000 души до 2025 г.

Населението на област Хасково през 2025 година ще бъде 212 481 души, сочи прогноза на местното статистическо бюро, обявена днес от шефа му Наско Нанев. Към края на 2007-а населението е брояло 261 726 човека. Данните са част от демографската прогноза за цялата страна, която според нея ще намалее с близо един милион души до 2025 година.

Прогнозата е направена въз основа на данните, събирани от началото на миналия век, уточни Нанев. Цифрите на статистиката показват, че като цяло областта се топи. През 2007 г. в региона има 2376 новородени, а починалите са 4095. Като процент раждаемостта в областта е едва 9 на 1000, докато средната за страна е 9.8. По смъртност също водим – 15.6 промила, срещу 14.8 средно за България.

Наско Нанев изнесе и любопитни данни за броя на браковете и на разводите. Цифрите показват, че през 2007 година 783 двойки са сключили граждански брак в областта. Броят им е по-малък от средния за страната. Изоставаме с разводите – едва 507 са регистрираните през миналата година. Най-малко се развеждат в Смолян и Кърджали.

Четири села на областта имат нула жители, обяви още Наско Нанев. Това са Ивайловградските Сборино, Петрушка и Горско, както и свиленградското с. Лисово. Ивайловградското село Бели дол се обитава от един единствен жител. Цели трима живеят в Гнездаре и Брусец.

Всичките 11 общини на областта отбелязват отрицателен естествен прираст, показват данните. Само 18 от всички 251 населени места пък имат положителен прираст. Това са, както може да се предположи, населени места с турско етническо население. Повечето растящи села са в общините Минерални бани, Стамболово, Харманли. Само две села в хасковска община отбелязват растеж – Криво поле и Текето.

За първи път през последните години дори областният град Хасково отбелязва отрицателен механичен прираст (разликата между изселилите се и преселниците). За Хасковска община тази разлика е от 858 човека.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини