От х:

Днес в x:

14 °C

Интелектуалци мерят сили в Хасково

Броени дни ни делят от 36-тото издание на Литературния конкурс "Южна пролет". След преживения скандал свързан с това на кого принадлежи "Южна пролет", хасковските интелектуалци и общинари надделяха и вече няколко години подред успяват да привлекат в града млади, пробивни и интересни автори.

Тази година за награда в раздела "Поезия" ще се състезават 23 дебютанти, в "Проза" - 9, в "Литературна критика" уви, само един, а радващое участието на 2 киносценария.


Сред младите поети изпъкват няколко имена. Едно от тях е Мария Василева, която в момента учи в престижния Харвардски университет. Нейната книга "Портрети от близо" е издадена от "Жанет-45". Мария е родена в София през 1988 г., публикувала е във в."Литературен вестник", сп. "Алтера" сп. "Кръг", "Родна реч", в." 24 часа" и The Harvard Advocate.Печели голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" през 2005 г.

Галина Златева се представя със стихосбирката "20 минути", издадена от "Фабер. Галина е от Сливен, публикува във "Пулс", "Литературен форум", "Родна реч" и "Пламък", както и в електронното издателство "Litetnet".Носител е на награди от национални литературни конкурси.Марица Колчева е 21 годишна студентка в НАТФИЗ"Кръстьо Сарафов".Публикува доста в периодичния печат, получава награди от литературни конкурси. Издателство "Жанет-45" помага за нейната стихосбирка "Стратегии за дълбоко дишане".


Издателство "Фабер" публикува книжките и на още две млади дами - Марияна Костова и Виктория Лекова.Марияна е филолог, представящ по-различен поглед в областта на междуетническите културни връзки в книгата си "О(т)страни : балкански и др. молитви". Виктория Лекова - дипломирала се в университета в Нанси, Франция, представя "Вариации на нулата".Инетересен участник е Бояна Петкова, завършила медицина в Берлин, педиатър в София, която представя стихосбирката си "Така ми е", издадена от "Жанет-45".


Редакторът в "Литературен вестник" и докторант по "Теория на литературата" в СУ - Камелия Спасова участва с "Парцел 17".Художник, режисьор или поет - Антон Терзиев представя своите произведения в "Никакъв портрет на художника".Има публикации в сп."Его","Hersh" "Едно", "Една седмица в София", "Европа2001", и вестниците "Труд", "Сега","Капитал Лайт" и "Литературен вестник", както и награди от доста литературни конкурси.Най-младият участник тази година е Емилия Минчева - тя е само на 12 години от гр. Чирпан и нейната дебютна книжка е издадена от "Захари Стоянов". "Рими-римушки" ще се бори в категория "Детска поезия".А най-любопитният участник е Рин Ямамура.Родена през 1979 г. в префектура Канагава, Япония. Завършва Сценография за куклен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2006 г. Живее и работи в България от седем години. Участва в многобройни световни театрални фестивали Монреал (Канада), Брюксел (Белгия), Shassepierre (Белгия), фестивал "Gravity Free Art 3" (София, България). "Азбука на любовта" е първата и авторска книга.


В категорията "Проза" името на Петър Денчев се откроява. Той учи режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", публикувал е в много списания и антологии, печели награди от литературни конкурси. В Хасково ще се представи с "Тъй, както мъж целува жена,която обича".


Момчил Цонев - публикува в "SMS поезия за 2006", антология със студентска поезия "Facecontrol", сборник от Първия национален поетичен конкурс "Христо Фотев", сб."Лирка" и др., както и във вестниците "Литературен вестник", "Сега", Дневен Труд" , "24 часа" и др. За издадената през 2007 г. книга "Homo Pseudo.Pseudo-етика на чая с бисквитки" получава Първа награда и Национална литературна награда "Хермес".


Теменуга Захариева е заявила участие в категорията "Литературна критика" с "Духовен бриз : Щрихи от културния живот на Бургас".Киносценарии са изпратили Иван Владимиров и Атанас Христосков.
Владимиров завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност филмова и телевизионна режисура. Работи като асистент – режисьор в седем български игрални филма. Гостилница "Нов живот" е неговият сценарий.Атанас Христосков е режисьор на на пет документални и два късометражни филма и на ТВ предавания "Защо не" с Марта Вачкова (Канал1), 2007г., "Господари на ефира" (НТВ)- 2005г. "Успели БГ" (Канал1) – 2003 – 2004, ТВ репортажи от рубриката "Фокус" (БТВ) – 2003г.
Той представя "Пътник нанякъде".Борбата за награда в тазгодишният конкурс "Южна пролет" ще бъде доста оспорвана. Участниците са млади, интелигентни и талантливи, от години публикуват в литературни издания и интернет сайтове за българска литература. Тежка задача предстои на журито, оглавявано отново от проф. Боян Биолчев.
Припомняме нагредените от миналата година - Сибила Алексова със"Заземяване на мълниите" и Десислава Тивчева с"Иманярска луна... и една змеица в нощта".
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини