От х:

Днес в x:

Интелектуалци мерят сили в Хасково

Броени дни ни делят от 36-тото издание на Литературния конкурс "Южна пролет". След преживения скандал свързан с това на кого принадлежи "Южна пролет", хасковските интелектуалци и общинари надделяха и вече няколко години подред успяват да привлекат в града млади, пробивни и интересни автори.

Тази година за награда в раздела "Поезия" ще се състезават 23 дебютанти, в "Проза" - 9, в "Литературна критика" уви, само един, а радващое участието на 2 киносценария.


Сред младите поети изпъкват няколко имена. Едно от тях е Мария Василева, която в момента учи в престижния Харвардски университет. Нейната книга "Портрети от близо" е издадена от "Жанет-45". Мария е родена в София през 1988 г., публикувала е във в."Литературен вестник", сп. "Алтера" сп. "Кръг", "Родна реч", в." 24 часа" и The Harvard Advocate.Печели голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" през 2005 г.

Галина Златева се представя със стихосбирката "20 минути", издадена от "Фабер. Галина е от Сливен, публикува във "Пулс", "Литературен форум", "Родна реч" и "Пламък", както и в електронното издателство "Litetnet".Носител е на награди от национални литературни конкурси.



Марица Колчева е 21 годишна студентка в НАТФИЗ"Кръстьо Сарафов".Публикува доста в периодичния печат, получава награди от литературни конкурси. Издателство "Жанет-45" помага за нейната стихосбирка "Стратегии за дълбоко дишане".


Издателство "Фабер" публикува книжките и на още две млади дами - Марияна Костова и Виктория Лекова.Марияна е филолог, представящ по-различен поглед в областта на междуетническите културни връзки в книгата си "О(т)страни : балкански и др. молитви". Виктория Лекова - дипломирала се в университета в Нанси, Франция, представя "Вариации на нулата".



Инетересен участник е Бояна Петкова, завършила медицина в Берлин, педиатър в София, която представя стихосбирката си "Така ми е", издадена от "Жанет-45".


Редакторът в "Литературен вестник" и докторант по "Теория на литературата" в СУ - Камелия Спасова участва с "Парцел 17".



Художник, режисьор или поет - Антон Терзиев представя своите произведения в "Никакъв портрет на художника".Има публикации в сп."Его","Hersh" "Едно", "Една седмица в София", "Европа2001", и вестниците "Труд", "Сега","Капитал Лайт" и "Литературен вестник", както и награди от доста литературни конкурси.



Най-младият участник тази година е Емилия Минчева - тя е само на 12 години от гр. Чирпан и нейната дебютна книжка е издадена от "Захари Стоянов". "Рими-римушки" ще се бори в категория "Детска поезия".



А най-любопитният участник е Рин Ямамура.Родена през 1979 г. в префектура Канагава, Япония. Завършва Сценография за куклен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2006 г. Живее и работи в България от седем години. Участва в многобройни световни театрални фестивали Монреал (Канада), Брюксел (Белгия), Shassepierre (Белгия), фестивал "Gravity Free Art 3" (София, България). "Азбука на любовта" е първата и авторска книга.


В категорията "Проза" името на Петър Денчев се откроява. Той учи режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", публикувал е в много списания и антологии, печели награди от литературни конкурси. В Хасково ще се представи с "Тъй, както мъж целува жена,която обича".


Момчил Цонев - публикува в "SMS поезия за 2006", антология със студентска поезия "Facecontrol", сборник от Първия национален поетичен конкурс "Христо Фотев", сб."Лирка" и др., както и във вестниците "Литературен вестник", "Сега", Дневен Труд" , "24 часа" и др. За издадената през 2007 г. книга "Homo Pseudo.Pseudo-етика на чая с бисквитки" получава Първа награда и Национална литературна награда "Хермес".


Теменуга Захариева е заявила участие в категорията "Литературна критика" с "Духовен бриз : Щрихи от културния живот на Бургас".



Киносценарии са изпратили Иван Владимиров и Атанас Христосков.
Владимиров завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност филмова и телевизионна режисура. Работи като асистент – режисьор в седем български игрални филма. Гостилница "Нов живот" е неговият сценарий.



Атанас Христосков е режисьор на на пет документални и два късометражни филма и на ТВ предавания "Защо не" с Марта Вачкова (Канал1), 2007г., "Господари на ефира" (НТВ)- 2005г. "Успели БГ" (Канал1) – 2003 – 2004, ТВ репортажи от рубриката "Фокус" (БТВ) – 2003г.
Той представя "Пътник нанякъде".



Борбата за награда в тазгодишният конкурс "Южна пролет" ще бъде доста оспорвана. Участниците са млади, интелигентни и талантливи, от години публикуват в литературни издания и интернет сайтове за българска литература. Тежка задача предстои на журито, оглавявано отново от проф. Боян Биолчев.
Припомняме нагредените от миналата година - Сибила Алексова със"Заземяване на мълниите" и Десислава Тивчева с"Иманярска луна... и една змеица в нощта".
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини