От х:

Днес в x:

Поетът и композитор Стефан Милев представи две нови книги

    Той има много лица-музикален педагог, композитор, поет, даскал. Всички те обаче се събират в едно цяло и това е всеотдайността към работата и към хората, които въвлича в творческите си инициативи. Роденият в село Мезек и учителствал 5 години в с. Силен Стефан Милев от години работи и твори в Маджарово. Той е художествен ръководител на местните формации -певческа група „Иглика“ и детска вокална група „Орлета“. С тях имат много награди от различни фолклорни и музикални фестивали.

    От години е и художествен ръководител на хасковската вокална група „Лотос бял“, чийто основател е Жечо Русев.

    Последните две пандемични години и заради затворените зали за певчески изяви с формации, които ръководи, Стефан Милев посвещава повече време на писането. Така се раждат двете му книги „Мой лотос бял“ и „Време за равносметка“. Секретарят на община Маджарово Татяна Стоянова, която е и председател на настоятелство на местното читалище „Н.Вапцаров“, е коректор и на двете книги, а на „Време за равносметка“ е и редактор.

    „Мой лотос бял“ събира текстовете на песните, които Стефан Милев е е написал през годините за вокална група „Лотос бял“, но без нотописа. „Оставям на читателите сами да си измислят мелодията към тези поетични строфи“, каза днес при представянето на последните си книги Стефан Милев. В книгата има и публикувани снимки от различни събития, на които е присъствала групата. По един от текстовете, е създадена песен, посветена на народните будители, който става и химн на училището средното училище в Маджарово „ Димитър Маджаров“. Публикуван е и текстът на песента“Малка Звезда“, посветена на основателя на групата Жечо Русев и участниците в нея, които са напуснали този свят.

    В книгата „Време за равносметка“ авторът е събрал спомени от преживявания, срещи и впечатления, свързани с Маджарово. Описал е първия си учебен ден на 15 септември като преподавател в местното училище. Тогава бил много впечатлен, че едно от децата в пети клас изпяло песента по Вазовото стихотворение „Когато бях овчарин“ в оригиналната лексика. И днес, когато разказва за този ден и за тази малка Петя, която знаела думичките в оригинал, Стефан Милев се просълзява от радост, че има български деца, които пазят и почитат родното слово.

    „Стефан Милев има запазено място в културния живот на Маджарово С него се работи лесно, защото той цени малките неща и в природата, и в човешките взаимоотношения и те според мен са именно неговите вдъхновения.“, каза при днешното представяне на книгите му Татяна Стоянова;.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини