От х:

Днес в x:

Изкупиха за една вечер картините на Марианка от Дома в Пъстрогор

Всички картини на 54-годишната Марианка Динева от Дома за жени с психични заболявания в Пъстрогор са били изкупени още вечерта след откриването на изложбата й. Това съобщиха от клуб “Ралица” в Хасково, където бяха подредени платната в събота.

За откриването на изложбата бяха пристигнали от социалната служба в Свиленград, от дирекцията в Хасково, шефката на Дома в Пъстрогор. Самата Марианка пък казва за себе си, че в Дома е открила новото си семейство. Жената няма близки, с изключение на една братовчедка. А за рисуването споделя, че в Пъстрогор е сбъднала детската си мечта – да рисува.

Марианка е завършила художествената гимназия в София през 1980 година, но след неуспешно кандидатстване в академията животът й тръгва в друга посока. Изкарва хляба си като работничка в родния Сливен. Диагнозата й е параноична шизофрения. Била е в психиатрията в Раднево, където овладели кризите, после я настанили в Пъстрогор.

Още в събота вечерта всичките осем платна, рисувани с темперни бои, както и графиките – портрети на настанени в дома жени, са били изкупени. Със събраните средства са купени статив, 20 платна, маслени бои, четки, които са изпратени в Пъстрогор с куриер. От клуб “Ралица” заявяват, че са готови да направят нова изложба на Марианка, когато е готова с новите си картини.

Макар леко наивни в рисунъка, картините й носят неподправена емоция, искреност и изненадващо жизнерадостно излъчване, предвид заболяването и весекидневието на Марианка. Очевидно наистина е сбъднала мечтата си.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    К
    К
    14 0
    20:41, 27 май 2015
    Поздравления за тези хора! Поздравления и за вас, Хасковонет- за публикацията.
  • 2
    Go
    gogo_1432750362
    7 -1
    21:01, 27 май 2015
    Браво Кръшков,това са твоите теми!!! Моля те НЕ пиши политически коментари!!

Видеа по темата

Още новини

Последни новини