От х:

Днес в x:

21 °C

Змии накълваха семейство, още 7 нагризани в Хасково

Макар че змии се намират и вкъщи, срещата с пепелянката е най-опасна


Младо семейство е било нахапано от змии в края на миналата седмица, докато обхождало домашната си градина. И двамата са били клъвнати по краката – единият в ходилото, а другият в подбедрицата. Белята май сторила само една змия, обяснили хората, по чието описание най-вероятно ставало дума за смок. Той може да не е отровен, но в никакъв случай не е безобиден, защото хапе болезнено. При алергична чувствителност от страна на ухапания обаче може да се развие анафилактичен шок, който в много случаи свършва фатално. Без опити за бабешки лечения, хората незабавно потърсили лекарска помощ и получили задължителната в случая болезнена инжекция. 

Всъщност за лекарите породата на хапещата змия не е от значение, защото третирането срещу ухапване е едно и също – бие се серум, който неутрализира впръсканата от зъбите на влечугото секреция. Отокът около ухапаното място и следите от зъбите са идентични за отровни и неотровни змии, като разликата се познава само по крайния резултат, допълниха с характерен хумор лекари. Общо 7 са клъвнатите от змии за последния месец-месец и половина. По процедура, пострадалите се обработват в хасковското Спешно а после се изпращат за няколкодневно наблюдение в Хиругично отделение. Досега е нямало случаи на усложнения.

Активизирането на влечугите съвпада с рязкото затопляне на времето, макар да има известно подраняване. Досега змийското раздвижване започваше през юни. Херпетолози предупреждават, че сега змиите всъщност са най-отровни, понеже след зимната им летаргия отровата им е с най-висока концентрация. 

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ба
  БАЙ УЙ
  13 -2
  20:54, 27 май 2015
  Да *** тия змии да *** те фитароци ли са станали,че кълват хората.
  • Аз
   аз
   4 0
   00:26, 28 май 2015
   ха ха ха браво 6 за коментара
 • 2
  6+
  6+26565
  1 0
  10:45, 28 май 2015
  Г-н Христов има разлика в ухапване от отровна и неотровна змия,,,,, в броя на зъбите,,, от отровната има 2 дупки а от неотровната 4.
 • 3
  Пр
  Препоръка
  1 0
  10:57, 28 май 2015
  Да се ходи целогодишно с гумени ботуши като в Република!
 • 4
  77
  7777
  7 0
  11:24, 28 май 2015
  Да се развъдят таралежи и да се пущат срещу змиите.циганите са виновни за намаляване на популацията на таралежите,защото ги ядат.
 • 5
  Da
  danio
  2 0
  12:32, 28 май 2015
  за много неща са виновни тия гадове ******ите
 • 6
  Jk
  jkbkbk
  2 0
  23:31, 30 май 2015
  Цкиганин който ходи по кошовете преди няколко дена ******а изкара от найлонова торва костенурка кояато яа показа на един друг ****** искашееи 10лв на йостенурката след вифяното веднага се обадих на112 мръсен ****** на около 44 48г.е циганина с бтеда

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини