От х:

Днес в x:

Само двама пожелаха 3-та матура...и я проспаха

Тази година нямаше зрелостник, който да си даде повече зор от задължителното


Само двама зрелостници пожелаха да се явят на трета, вече пожелателна матура, но сами пренебрегнаха своето желание и не се появиха в датата на изпита. Двамата бяха и единствените от всички 1920 зрелостници, които поискаха да излязат от рамките на задължителните 2 ДЗИ-та и се явят на допълнително, вероятно за оправяне на оценка. Младеж от Димитровград искал нещо повече от математиката, а девойка от Хасково се записала за матура по Испански, както обяснила, за да получи ниво за владеене на чужд език. Съображенията явно са отпаднали и децата загърбили излишните амбиции.

В предходни години на тях се поддаваха десетки зрелостници, които искаха да излъскат дипломата си за средно от нежелани оценки и записваха 3-ти, че и 4-ти матури. Преди няколко години девойка от хасковското ПМГ изуми всички като изкара 4 отлични оценки. В нейният случай обаче не ставаше дума за корекция на и без това отлична диплома, а осигуряване на резервен вариант за кандидатстване във ВУЗ. Матурата се явяваше план Б за 12-класника ако план А, за който се изискват изпити, не сработи. От няколко години все повече университети дават директен академичен вход само с матури и кандидатът си гарантираше студентска банка.

Напоследък обаче мераклиите за висше са все по сигурни в основния си план, за да подготвят резервен с матурите. Дори там където се искат приемни изпити са разрешени неограничен брой явявания, от които може да се избере най-добрата оценка за кандидатстване.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини