От х:

Днес в x:

Бунт във ФК „Хасково”: Играчи и треньори два месеца без заплати

Играчите се изнизват от тренировка начело с втория капитан Кирчо Крумов

Футболният „Хасково” се вдигна на бунт и спонтанно отказа да тренира заради неплатени заплати от два месеца. Всъщност от началото на календарната 2015-та година в представителния отбор са взели възнаграждение само за 1 месец/януари/,така че след 10-то число на май, закъснението става тримесечно. За футболисти и треньори ножът е опрял до кокала и те днес категорично отказаха да тренират. В бунта се включи целият отбор, заедно с капитаните и треньорите, с изключение на старшията Стамен Белчев. Той дойде в отбора на 1-ви април и дефакто за него още не е дошло време за заплата. Без пари обаче са помощниците Мишо Ролев и Емил Ангелов, наставникът на дублиращия отбор Живко Иробалиев, както и изпълнителният директор Тихомир Петков. Що се отнася до футболистите, те са вътре по различен начин - някои с един, а някои с двата крака. Старите играчи, 14 души, имат да взимат пари за февруари и март, а новопривлечените футболисти - само за март. Никой от клуба не даде смислено обяснение за тази разлика в подхода, но е факт че и едните, и другите не се съблякоха за тренировка.

„Не е нормално. Всички работим за пари, за нас това е работа. Някои от нас хранят семейства и се доверихме на Хасково за това”, сподели футболист, пожелал да не бъде сниман и цитиран. Всъщност момчетата вкупом отказаха да застанат пред обективите и да бъдат цитирани с имена. Обясниха, че не искат да превръщат проблема в личностен, надяват се само да получат това, което са заработили. „Разбираме момчетата, правим вксичко възможно да решим проблема”, покрусен бе изпълнителният директор Тихомир Петков. Той обяви, че генералният спонсор - фирма ПИМ, е обещал изплащането на 1 трудово възнаграждение веднага след празниците. Или по-точно към 10-то число на месец май. Това обаче оставя открит въпроса - ако хасковските футболисти отказват да тренират без пари, ще ли играят без пари срещу Левски София в понеделник, когато е едва 4-ти май. Зададохме този въпрос на играчите. Срещнахме дълбоко раздвоение. „Въпрос на чест е да играеш срещу Левски. Всеки футболист иска да се представи максимално добре, за да бъде забелязан”, обясни решението си един от титулярите на Хасково. Други обаче не бяха толкова убедени. Според тях ако ще се отстояват права, то трябва да е докрай. Не само срещу Левски, всеки мач до края на сезона е важен. Трети пък изумиха с твърдението - „Капитанът и треньорите ще решат”, все едно капитанът ще им каже да играят, дори те да не искат. Треньорът пък ги призова да тренират днес, но играчите не го послушаха. „Не знам дали ще има мач”, откровен бе Стамен Белчев.

Кризата във ФК Хасково тлееше отдавна. В началото на тази година гръмна скандал с неизплатени заплати на двама футболисти, които подадоха сигнал до хасковската Инспекция по труда. По това време играчите вече не бяха част от отбора. Единият от тях, Атанас Чепилов обясни по телефона, че парите са били договорени, но неплатени и той просто си търси правата. Вероятно случаят е бил изгладен, защото оплакванията на двамата не бяха повторени. Сега обаче въстанаха всички, въпреки многократните предишни уверения на ръководството, че в клуба по въпроса с парите е наред.
Обидното в случая е, че даже не става въпрос за много пари. Футболистите взимат заплати между 1000 и 1500 лв. За 30 играчи, треньори и масажисти сумата е около 40-45 хиляди на месец, а заедно с тези, които не са получавали пари за два месеца, вероятно общото задължение към играчите е към 70-80 хиляди лева. Отделно от това трябва да са дълговете към държавата под форма на неплатени здравни и социални осигуровки. Сумата е направо смешна за стандартите в А група. Но от друга страна, непосилна за един едничък спонсор, особено ако той прави това месец след месец в продължение на година, че и повече. Според източници, близки до клуба, генералният спонсор Димитър Назъров, собственик на ПИМ, просто се е надявал, че с течение на времето ще се включат и други фирми в издръжката на отбора. Въпреки единичните проблясъци от хасковски бизнесмени обаче, воденичният камък е останал само върху врата на ПИМ. В един момент неизбежното се случи. Или както сподели страничен наблюдател на цирка -„една лудост никога не може да продължи безкрайно”. А лудоста „А група” е и скъпа.

Г. Христов

Неколцина излезли си разцъкваха джитбол
Тихомир Петков не знаеше какво да мисли
..а старшията Стамен Белчев не знаеше дали ще има мач с Левски
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини