От х:

Днес в x:

10 °C

Бунт във ФК „Хасково”: Играчи и треньори два месеца без заплати

Играчите се изнизват от тренировка начело с втория капитан Кирчо Крумов

Футболният „Хасково” се вдигна на бунт и спонтанно отказа да тренира заради неплатени заплати от два месеца. Всъщност от началото на календарната 2015-та година в представителния отбор са взели възнаграждение само за 1 месец/януари/,така че след 10-то число на май, закъснението става тримесечно. За футболисти и треньори ножът е опрял до кокала и те днес категорично отказаха да тренират. В бунта се включи целият отбор, заедно с капитаните и треньорите, с изключение на старшията Стамен Белчев. Той дойде в отбора на 1-ви април и дефакто за него още не е дошло време за заплата. Без пари обаче са помощниците Мишо Ролев и Емил Ангелов, наставникът на дублиращия отбор Живко Иробалиев, както и изпълнителният директор Тихомир Петков. Що се отнася до футболистите, те са вътре по различен начин - някои с един, а някои с двата крака. Старите играчи, 14 души, имат да взимат пари за февруари и март, а новопривлечените футболисти - само за март. Никой от клуба не даде смислено обяснение за тази разлика в подхода, но е факт че и едните, и другите не се съблякоха за тренировка.

„Не е нормално. Всички работим за пари, за нас това е работа. Някои от нас хранят семейства и се доверихме на Хасково за това”, сподели футболист, пожелал да не бъде сниман и цитиран. Всъщност момчетата вкупом отказаха да застанат пред обективите и да бъдат цитирани с имена. Обясниха, че не искат да превръщат проблема в личностен, надяват се само да получат това, което са заработили. „Разбираме момчетата, правим вксичко възможно да решим проблема”, покрусен бе изпълнителният директор Тихомир Петков. Той обяви, че генералният спонсор - фирма ПИМ, е обещал изплащането на 1 трудово възнаграждение веднага след празниците. Или по-точно към 10-то число на месец май. Това обаче оставя открит въпроса - ако хасковските футболисти отказват да тренират без пари, ще ли играят без пари срещу Левски София в понеделник, когато е едва 4-ти май. Зададохме този въпрос на играчите. Срещнахме дълбоко раздвоение. „Въпрос на чест е да играеш срещу Левски. Всеки футболист иска да се представи максимално добре, за да бъде забелязан”, обясни решението си един от титулярите на Хасково. Други обаче не бяха толкова убедени. Според тях ако ще се отстояват права, то трябва да е докрай. Не само срещу Левски, всеки мач до края на сезона е важен. Трети пък изумиха с твърдението - „Капитанът и треньорите ще решат”, все едно капитанът ще им каже да играят, дори те да не искат. Треньорът пък ги призова да тренират днес, но играчите не го послушаха. „Не знам дали ще има мач”, откровен бе Стамен Белчев.

Кризата във ФК Хасково тлееше отдавна. В началото на тази година гръмна скандал с неизплатени заплати на двама футболисти, които подадоха сигнал до хасковската Инспекция по труда. По това време играчите вече не бяха част от отбора. Единият от тях, Атанас Чепилов обясни по телефона, че парите са били договорени, но неплатени и той просто си търси правата. Вероятно случаят е бил изгладен, защото оплакванията на двамата не бяха повторени. Сега обаче въстанаха всички, въпреки многократните предишни уверения на ръководството, че в клуба по въпроса с парите е наред.
Обидното в случая е, че даже не става въпрос за много пари. Футболистите взимат заплати между 1000 и 1500 лв. За 30 играчи, треньори и масажисти сумата е около 40-45 хиляди на месец, а заедно с тези, които не са получавали пари за два месеца, вероятно общото задължение към играчите е към 70-80 хиляди лева. Отделно от това трябва да са дълговете към държавата под форма на неплатени здравни и социални осигуровки. Сумата е направо смешна за стандартите в А група. Но от друга страна, непосилна за един едничък спонсор, особено ако той прави това месец след месец в продължение на година, че и повече. Според източници, близки до клуба, генералният спонсор Димитър Назъров, собственик на ПИМ, просто се е надявал, че с течение на времето ще се включат и други фирми в издръжката на отбора. Въпреки единичните проблясъци от хасковски бизнесмени обаче, воденичният камък е останал само върху врата на ПИМ. В един момент неизбежното се случи. Или както сподели страничен наблюдател на цирка -„една лудост никога не може да продължи безкрайно”. А лудоста „А група” е и скъпа.

Г. Христов

Неколцина излезли си разцъкваха джитбол
Тихомир Петков не знаеше какво да мисли
..а старшията Стамен Белчев не знаеше дали ще има мач с Левски
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
06 мар 2021
Последни новини