От х:

Днес в x:

Данъчните подпукват търговците на зеленчуци за Гергьовден

Търговците от Хасково ще бъдат обект на засилен интерес от страна на данъчните

Данъчните почват нарочна проверка на зарзаватчиите за продаваните от тях плодове и зеленчуци. Бирниците са приготвили квитанциите с глоби от 2 до 10 хиляди лева за възможните нарушения. Най-тежко ще се наказва липсата на касов апарат, а дори и скромното „забравяне“ на касова бележка ще струва на завеяния търговец хиляди левове.

Проверяващите явно смятат лошите продажби на търговците за данъчно престъпление защото първи ще бъдат проверявани онези които имат внезапно свити обороти . Драстичното и необосновано спадане на парите от покупки ще бъде повод за посещение на място, предупреждават от Агенцията
Проверките са във връзка с предстоящите празници 1-ви май и Гергьовден и ще обхванат търговци във всички области от Южна България, които са в обсега на териториалната дирекция на НАП в Пловдив – Хасково, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Освен за издаването на касови бележки инспекторите ще следят също и за спазване на осигурителното законодателство.
Макар че има конкретен повод, Гергьовден, масовостта на проверката е мотивирана и от многобройните сигнали на граждани за нередности в предлагането на плодове и зеленчуци. Най-честите оплаквания на клиентите са за неиздаване на касови бележки и заблуждаване за произхода на стоката. В началото на пролетта бе масова практика всяка предлагана зеления на пазара да се представя като българска, след като по данни на самите зеленчукопроизводители местната реколта още не е готова. Всичко бе внос от Турция или Гърция.

От Агенцията напомнят още, че сигнали за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство могат да се подават на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор. Сигналите не трябва да са анонимни, като НАП гарантира тяхната конфиденциалност.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини