От х:

Днес в x:

Марица и Сазлийка се покачват

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Нивото на р. Сазлийка при гр. Гълъбово ще започне да се повишава, като по прогноза на днес на обяд ще премине жълтия праг и ще продължи да се повишава и на 9- ти март ще доближи, без да преминава оранжевия праг.

Нивото на р. Марица при Харманли се повишава и на 7- ми март следобед ще премине жълтия праг за предупреждение, а на 8- ми март да се приближи към оранжевия, без да го преминава.

Нивото на р. Марица при Свиленград се повишава и утре в ранните часове ще премине жълтия праг за предупреждение, до обяд е пика и след това ще започне да се понижава.

През изминалото денонощие речните нива в страната са започнали плавно да се повишават. Към настоящия момент водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води, съобщава МОСВ в събота, 7 март. В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

Повишаването на речните нива в цялата страна ще продължи. В резултат на регистрираните и прогнозирани количества валежи от дъжд и сняг, положителните температури и повишената почвена влага, днес и утре се очакват значителни повишения на речните нива в страната.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини